About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 7 October 2023

Германия дигитална? Не, бюрокрацията продължава да печата, печата, печата

Kогато през 2021 г. дойде на власт новото германско правителство, бяха направени големи обещания по отношение на дигитализацията. В подписаното коалиционно споразумение може да се види 226 пъти думата "цифрово" сред начертани 334 проекта.

Правителството на Олаф Шолц е почти преполовил маната си. От обещаните проекти са изпълнени едва 38, а 77 дори не са стартирали.

Picture: nos.nl

Сред младите хора в Германия назрява мисълта, че и при това правителство всичко ще си остане по старо му, хартията и бумащината ще продължи да господства пред бленуваната дигитализация, разказва в репортаж за неволите на студентите в сблъсъка с аналоговата администрация нидерландската обществена телевизия "Нос".

Нейният кореспондент отива до регионалния офис на Германската образователна служба в Хале. Посещава печатница, която изготвя документи за студентско кредитиране. За новата 2023-2024 академична година около 8500 студенти в региона са кандидатствали за финансиране. Това вече можело да става и онлайн чрез национален уебсайт. Но след като студентът натисне бутонa за изпращане на документацията, сякаш всичко се обезсмисля. Всяка страница, попълнена онлайн, се отпечатва в офиса на службата и се съхранява по стария начин на хартия в шкаф с досиета.

"В натоварени дни, това означава да се отпечатат хиляди страници. Въпреки че студентите могат да подават документите си онлайн, все още трябва да отпечатаме всичко в хартия за момента“, въздиша отчаяно началникът на отдела Матиас Мюлер между редовете картотеки. Цифровизацията според него е отдавна закъснял процес. Причината е, че ако федералното правителство прави усилия, щафетата трябва да се поеме от отделните провинции. А между двете нива се къса нишката. Синхронизацията може да отнеме години, докато се уеднаквят процесите и заработи единната система.

"Типично за Германия", казва на кратко Маркус Бекедал, интернет предприемач и активист: "От 20 години чакам да стане по-добре по отношение на дигитализацията. Само обещания. Освен данъчната си декларация, едва ли мога да свърша нещо напълно дигитално без да разпечатвам на принтер. А там, където е възможно, почти сигурно ще бъде отпечатано някъде хартиено копие“, посочва той.

Водещи икономисти и синдикати бият с тревога камбаната, че Германия е застрашена да загуби конкурентната си позиция като икономическа сила, ако цифровизацията на обществото и индустрията не се ускори. Според фондация "Бертелсман" страната става все по-малко привлекателна за висококвалифицирани работници и предприемачи от чужбина. От 38-те страни-членки на ОССЕ Германия се изплъзва от челната десетка за четири години. Според Бертелсман бавната дигитализация е ключов фактор за това.

По време на обяд в университетски кампус в Хале студентите започнали тихо да се подсмихват, когато се обсъждало дигитализацията. "Бях на почивка в Нидерландия това лято и видях как се плаща всичко дигитално - от влака до магазина и в университета", казал един от присъстващите студенти.

Състудентите му кимат в знак на съгласие. "Нашата германска бюрокрация показва колко много се придържаме към старите обичаи. Те са наясно и със забавянето при кандидатстване за студентско финансиране. Предадох документите си през юли и мога да разчитам на парите най-рано през октомври. Освен това е смущаващо, че трябва да предоставям едни и същи документи всяка година, въпреки че ги имат от дълго време и нищо не се променило в тях. Просто може да ги използват данните отново", посочва друг.

Докато не бъде завършена дигитализацията изцяло, фабриката за хартия в офиса на Мюлер ще работи на пълни обороти. За да се ограничат по-нататъшните забавяния във финансирането на студентите, временно е нает допълнителен персонал, който да обработва заявленията. Печат, печат, печат… и още хартия, звършва репортажът на телевизията.

No comments:

Post a Comment