About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 29 October 2023

BFMTV: България ще строи два ядрени блока за сметка на въглищните централи

България влезе в седмичния обзор на авторитетната френска бизнес телевизия с решението да строи нови два блока в АЕЦ „Козлодуй“.

Правителството даде зелена светлина за изграждане на два реактора, чрез които страната ще се опита да се освободи от въглищната зависимост и да максимално да се отскубне от руския газ, се казва в репортажа на френската медия Би Еф ЕМ. 

Двата реактора ще бъдат от типа AP1000 технология. Разработени са от американската компания Westinghouse и са с обща мощност от 2300 мегавата (MW).

Първият трябва да е готов до 2033 г., а вторият - две или три години – отбелязва телевизията като се позовава на изявление на министър-председателя Николай Денков.

В момента българската АЕЦ „Козлодуй“ разполага с два руски блока, от типа ВВЕР с мощност по 1000 мегавата всеки. Те имат лиценз до 2027 и 2029 г. Доставят над една трета от енергията на страната.

На площадката имаше още 4 стари най-стари реактора, които бяха спрени преди присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. от съображения за безопасност.

За стартиране на проекта правителството е отпуснало транш от 500 милиона лева (250 милиона евро).

Новите реактори са предназначени да заменят въглищните електроцентрали, които трябва да затворят до 2038 г., според ангажиментите, поети от правителството под натиска на Брюксел да се освободи от замърсяващата индустрия.

Откъсване от Русия

Друг проект за атомна електроцентрала на река Дунав, в Белене, западно от Козлодуй, беше окончателно изоставен през 2021 г. поради разходи и рентабилност, докато два реактора вече бяха доставени от Москва.

България, която преди конфликта в Украйна беше почти изцяло зависима от Москва за енергетиката, ускори през последните месеци стратегията си за диверсификация на ресурсите.

Френската медия отделя внимание и на факта, че София е въвела допълнителен данък върху руския газ, преминаващ през нейната територия към Унгария и Сърбия за „голямо огорчение на тези две страни“.

Тази мярка има за цел да "намали печалбите" на руския гигант "Газпром" и "следователно парите, влизащи в хазната на Кремъл за финансиране на войната в Украйна", според правителството.

No comments:

Post a Comment