Pages

Tuesday 12 March 2024

Белгийски съд прати бивш депутат в затвора

Наказателният съд в източнофламандския град Гент осъди бившия федерален депутат Дрийс Ван Лангенхове на 1 година лишаване от свобода за нарушения на закона за расизма и отрицанието, съобщи държавната обществена телевизия.

Pictures: Belga/ vrt.be

Бившият депутат е основател на крайнодясното, консервативно националистическо младежко движение Schild & VriendenПо делото той получил и условна присъда за притежание на оръжие. Наложена е и глоба от 16 000 евро.

През септември 2018 г. е започнало наказателно разследване, след като документалната програма на VRT Pano разкрила, че членове на Schild & Vrienden споделят расистки и антисемитски съобщения в чат стаи само за членове.

През юни 2019 г. Дрийс Ван Лангенхове е официално обвинен. Друг член на групата, считан за дясната му ръка, получил 8-месечна условна присъда и глоба от 8000 евро. Други четирима обвиняеми получиха шестмесечна условна присъда и глоба също от 8000 евро.

В обобщение, съдията по делото каза, че при определяне на присъдата са взети предвид следните елементи. 

"Дрийс Ван Лангенхове е инициатор, основател, организатор и лидер на Schild & Vrienden. Той въвлекъл други шестима обвиняеми в своя расистки, изпълнен с, нацистки и отрицателен дискурс, който използвал, за да настройва хората един срещу друг. Показал дълбока липса на норми и пренебрежение към основните ценности и права. Той създава враждебна атмосфера в обществото. Насърчава антагонизма, раздора и конфликтите и като такъв насърчава физическото и психическото насилие.

No comments:

Post a Comment