Pages

Friday 19 April 2024

Нов водородопровод ще свързва Франция и Германия от 2027 г.

Френският гигант Engie планира да изгради 700 км водородопроводи в Европа до 2030 година. Един от тези ключови проекти е свързан с преобразуване на газопроводи за транспортиране на водород между Франция и съседна Германия.

Picture: Wikipedia

За целта са предвидени 110 млн. евро. Предстои съвсем скоро компанията да вземе „окончателно инвестиционно решение“.

Трансграничният проект MosaHY ще свързва Франция с германската провинция  Саарланд (Германия). Той ще се изпълняв от дъщерно дружество на Engie и Creos Deutschland.

GRTgaz ще похарчи 40 милиона евро за 50 км тръбопроводи, докато германският оператор е поел ангажимент да осигури останалите 70 милиона евро за приблизително 40-километрово трасе.

Въпреки че проектът още практически не е стартирал, вече е ясен и първият клиент, който ще се възползва от новата връзка. Това е стомнодобивен обект, базиран в Саарланд.

От френската компания заявяват, че след като бъде взето окончателното инвестиционно решение вече ще може да стартират процедурите по издаване на административните разрешения, последвано от поетапно преобразувне на мрежата. 

Ако всичко върви по план френско-германските региони може да се похвалят с нова водородно връзка през 2027 година.

Проектът МosaHYc ще допринесе за икономическата и индустриалната привлекателност на тези региони, като в същото време ще им помогне да постигнат целите си за декарбонизация на промишлеността и мобилността, обещават инвеститорите.

No comments:

Post a Comment