Pages

понеделник, 13 май 2024 г.

АЕЦ в Белгия се превърна в предизборен скандал и тема за съдебна сага

По-малко от месец има до изборите в Белгия. На 9 юни електоратът ще избира едновременно евродепутати и федерален кабинет. Предизборната надпревара върви с пълна сила и с наближаване на вота едни се надпреварват с други по политики.

Някои бързат да се отчетат за свършеното, да признаят какво не са успели и защо, а трети намират повод да хвърлят кал по политическия опонент като хванат най-болезнената тема за белгийското общество от години- атомната енергетика и нейното бъдеще, поетапното затваряне на атомните централи – от 7 останаха 2. И точно тъй наречените най-нови мощности предизвикаха яростен спор.

Белгия реши да удължи живота на двете си работещи атомни централи с 10 години, след дълги преговори с френския оператор-собственик Engie.

Едва две седмици преди изборите един от конкурентите - Жорж-Луи-Буше (МР) видял нещо нередно, та се наложи лично премиерът Александър Де Кроо да влиза в обяснителен режим и да защитава своя енергиен мининистът Тине ван дер Стратен.

В задочен диалог през държавната агенция „Белга“ премиерът е убеден, че всичко при преговорите е водено в пълна прозрачност и е направено максималното, за да се защити националния интерес. Той не вижда смисъл от сформирането на анкетна комисия за разследване на преговорния процес.

Според Жорж-Луи-Буше, министърът Тине Ван дер Страетен („Зелените“) и тогавашният главен изпълнителен директор на оператора на високоволтова мрежа "Елия Крис" Пийтърс са манипулирали документацията, свързана с поетапното прекратяване на ядрената енергетика.

Енергийният министър не остана безмълвна и заяви, че това е безпочвена лъжа и смята да заведе дело за клевета.

Според Александър де Кроо това е нападателна акция, по-важното е, че удължаването на живота на двете АЕЦ е факт и всичко е решено. „Заедно успяхме да доведем до край този процес“.

Премиерът не пропусна да захапе и отколешния си опонент на тема ядрена енергетика – Германия, която  гледала „със завист“, постигнатото с френския оператор.

Белгия и Германия може да са стратегически партньори в газови сектор, да развиват интемодални връзки, тръбопроводни и водородопроводи. Но стане ли дума за ядрена енергетика, наяве излиза един стар спорт от много години. 

Обект на спор е валонската АЕЦ „Тианж“, близо до Лиеж. Централата се намира на около 70 км от германския град Аахен. Според немското правителство реакторите са опасни и се намират в близост до големи градове.