Pages

Wednesday 15 May 2024

Сметната палата: Кабинетът на Рюте не изпълни очакванията на обществото

Отиващият си кабинет на Нидерландия не е в състояние да реализира всичките си политически амбиции. В резултат на липса на кадри някои проекти са изостанали и по този начин са останали 7,2 млрд. евро неусвоени. Това се казва в доклад на Сметната палата, която е направила отчет за последния мандат на подалия преждевременно оставка през миналото лято кабинет на Марк Рюте.

Pictures: www.rtl.nl

Оказва се, че не е лесно да се харчат пари. Преди всичко това трябва да бъде направено реалистично", заяви председателят на Сметната палата Питер Дуйзенберг.

Недостиг на кадри има в отбраната, системата на затворите, образованието, данъчната и митническата администрация и в здравеопазването.

За последните четири години правителството е удвоило щата на адинистрацията до 32 000. Въпреки тази стъпка, кадрите били недостатъчно за изпълнение на широкомащабната политика, начертана в управленската програма.

Сред силно засегнатите е данъчната и митническа администрация, която страда от свежи попълнения и млади специалисти. Половината от служителите ще трябва да бъдат сменени в следващите 5 години, което означава, че проблемите далеч не са решени, посочва председателят.

"Напускането на данъчните служители означава, наред с други неща, загуба на знания и опит. Много проблеми не могат да бъдат решени бързо", препоръчва в доклада си Сметната палата.

В него още е посочено, че много често министерствата не са давали изчерпателна информация как са разходвали публичните средства. 

Така например остава неясно какви резултати е постигнало правителството миналата година с използването на допълнителни трансфери за училищните ръководители или за социалната юридическа професия.

Затова председателят на Палатата Дуйзенберг призовава новия кабинет да направи ясен избор. "Задайте редица приоритети и уточнете какви са целите. По този начин Камарата на представителите и населението също могат да видят дали нещо е успешно. Това е важно за доверието в политиката."

В заключение се казва, че очакванията на гражданите от кабинета на Марк Рюте са неизпълнени.

No comments:

Post a Comment