Pages

Friday 17 May 2024

Гърция е намалила с 80% използването на въглища

За последните няколко години Гърция е намалила с 80% използването на въглища и усилено работи по плана за изпълнение на Зелената сделка. Това заяви в Брюксел в рамките на 20 европейски икономически форум министърът на икономиката и финансите Костис Хацидакис, който в присъствието на икономическия еврокомисар Паоло Джентилони разказа за постигнатото на балканската страна по отношение на зеления преход.     

Още като министър на околната среда и енергетиката преди 5 пет години, представих амбициозен план относно Зеления преход. Още тогава започнахме да работим в тази насока, отбеляза министърът.      

Като ключови политики той открои редуцирането на въглищата, 43% спад в нивата на емисиите CO2 спрямо 2005 година и политики по инсталиране на  повече мощности за възобновяема енергия.     

„Преди 5 години въведохме Зелената програма в Гърция и срещнахме остри реакции имахме реакции от засегнати региони и социални групи. Благодарение на финансовата помощ от Комисията въведохме амбициозен план за справедлив преход, особено по отношение на двата най-засегнати региона - Западна Македония и община Мегалополис в Пелопонес“, отбеляза икономическият министър на Гърция.      

Благодарение на тази политика, в последните години цената на енергията е намаляла след ефективно саниране на сградите.     

По различни програми са създадени хиляди работни места, които са заменили останалите безработни в минния сектор.

Вятърната индустрия като приоритетна политика

В края на миналата година Гърция обяви, че разработва национална програма, която цели през следващите години да се позиционира като ключов играч в разрастващата се средиземноморска вятърна индустрия. Плановете са да бъдат изградени 4,9 GW мощности в средносрочен план до 2030-2032 г. и още 12,4 GW в дългосрочен план.

Като част от реализирането на тази програма е сключено споразумение за сътрудничество между компаниите  DEME и FARIA Renewables за проучване и съвместно разработване на офшорни вятърни паркове, съобщи специализираният нидерландски енергиен сайт Industry&Energy.

Основната цел на това стратегическо партньорство е да оцени и капитализира потенциала на Гърция за офшорни вятърни инсталации.

Партньорството е в съответствие с глобалните цели за нулеви емисии, подчертавайки решаващата роля на офшорните вятърни технологии.

Сътрудничеството ще включва задълбочено проучване, проучване и ангажиране с местните заинтересовани страни.

No comments:

Post a Comment