About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 11 December 2023

Вятърната индустрия като приоритетна политика на Гърция

Гърция разработва национална програма, която цели през следващите години да се позиционира като ключов играч в разрастващата се средиземноморска вятърна индустрия. Плановете са да бъдат изградени 4,9 GW мощности в средносрочен план до 2030-2032 г. и още 12,4 GW в дългосрочен план.

Picture: greekreporter.com/

Като част от реализирането на тази програма е сключено споразумение за сътрудничество между компаниите  DEME и FARIA Renewables за проучване и съвместно разработване на офшорни вятърни паркове, съобщи специализираният нидерландски енергиен сайт Industry&Energy.

Основната цел на това стратегическо партньорство е да оцени и капитализира потенциала на Гърция за офшорни вятърни инсталации.

Партньорството е в съответствие с глобалните цели за нулеви емисии, подчертавайки решаващата роля на офшорните вятърни технологии.

Сътрудничеството ще включва задълбочено проучване, проучване и ангажиране с местните заинтересовани страни.

Националната програма на правителството създава големи очаквания в страната, коментира местният вестник "Катимерини", цитиран от българската новинарска агенция БГНЕС.

Чуждестранните и местните инвеститори признават високото качество на работата на Гръцката компания за управление на въглеводородите и енергийните ресурси (EDEYEP).

Гръцкото министерство на енергетиката подкрепя бързото изпълнение на програмата, като проучванията и лицензирането ще се извършват едновременно. 

Инвеститорите оценяват развиващия се гръцки пазар като един от най-привлекателните за проекти за офшорни вятърни електроцентрали. Националната програма се отнася главно за плаващи вятърни паркове - технология, която все още е в доста ранен етап и поради това е много скъпа, така че разходите и изпълнението на проектите са пряко свързани с развитието на местната верига за доставки. 

Пазарните специалисти подчертават, че без местна верига за доставки нито един проект не може да бъде реализиран най-рано до 2035 г. Предпоставка за това е развитието на вторичен пазар, който от своя страна трябва да разчита на критична маса от проекти, които да гарантират неговата устойчивост. 

За да се справят с това двойно предизвикателство, EDEYEP и гръцкото министерство на енергетиката започват реализацията на два плаващи вятърни парка като пилотни проекти, които ще помогнат на потенциалните инвеститори да вземат инвестиционни решения.

No comments:

Post a Comment