About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 19 December 2023

Банката на Белгия: Новият кабинет започва с 10млрд.евро дефицит

Белгия избира през лятото новото си правителство. Още в стъпването си то е изправено пред огромно предизвикателство да стабилизира бюджетния си дефицит.

Ще има тежката задача да генерира приход от над 10 млрд. евро. Най-вероятно ще му се наложи да прави икономии, за да си осигури тези пари. Прогнозата е на централата банка на страната NBB.

Снимка: Wikipedia

Според нейния председател Пиер Вунс, за следващите 5 години страната ще трябва от икономии и бюджетни съкращения да генерира по 2 милиарда евро годишно, за да оправи дефицита си. Той уточнява, че прогнозата е при непроменени политики от страна на правителството. Но не вярвал, че новите министри ще оставят нещата „да ударят на камък“.

Пиер Вунс  посочва още, че Белгия не е единствената в подобна ситуация. Словакия, Франция и Италия също се борят да сложат публичните финанси под контрол.

Финансовите резултати на страната, според шефа на банката, не са чак толкова в черни краски. Икономиката бележела ръст над средния за Европа през миналата година. Отчасти това се дължи на автоматичното индексиране на заплатите. Система, която е уникална в Европа и позволява покупателната способност на белгийците да остане непроменена. Компаниите също допринасяли за растежа с инвестиции в сектори като ИТ и цифровизацията.

И ако за Централната банка е добър сигнал автоматичното нарастване на доходите, според Националната статистика Statbel са съвсем други. Близо 41% от анкетираните белгийци са заявили, че едва свързват двата края и не могат да покрият месечните си разходи. Статистиката от две години прави подобно проучване и се оказало, че негативната статистика на доходите е нараснала двойно.

По региони се оказва, че 34% от фламандците са посочили, че изпитват финансови трудности, докато във Валония и Брюксел -половината от запитаните са отговорили, че изпитват проблеми.

No comments:

Post a Comment