About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 11 December 2023

Белгия и Германия ще строят тръбопровод за CO2

3 енергийни компании – Fluxys, OGE и Wintershall Dea – подписаха споразумение за изграждането на трансграничен тръбопровод между Белгия и Германия. По него ще се пренася уловен въглероден диоксид от индустриалните зони в Южна Германия до центрове за експорт в Белгия.

Picture: industryandenergy.eu

Уловеният CO2 ще се съхранява в резервоари в Северно море. Проектът ще допринесе за усилията на двете страни да намалят парниковите емисии, пише сайтът Industryandenergy.eu.

По проекта общественият оператор Fluxys ще разработи и впоследствие експлоатира тръбопроводната мрежа. OGE ще отговаря за изграждането на участъка в Германия. Wintershall Dea се ангажира да подсигури потенциални клиенти.

Транспортната инфраструктура ще бъде с годишен капацитет за транспортиране 30 милиона тона CO₂ за периода до 2030 г.

Наред с този проект Fluxys и OGE ще си сътрудничат за изграждането на трансгранична водородна връзка между Белгия и Германия близо до Eynatten, планирана за завършване до 2028 г. Тази връзка е част от по-голямата инициатива "Европейски водороден гръбнак".

Белгия има амбициозна цел да намали най-малко с 14 милиона тона емисиите въглероден диоксид следващото десетилетие само от фламандската част.

На федерално равнище правителството на Александър Де Кро обяви, че ще инвестира следващите години 250 милиона евро в изграждане на водородна инфраструктура и мрежа със съседните страни. Развитието на белгийската водородна мрежа е от изключително значение за цяла Европа. От 1600 километра над 600 се намират на нейна територия.

В края на юни Нидерландия и Белгия обявиха, че ще сътрудничат при транспортирането и съхранението на въглероден диоксид (CO2) като част от усилията си за насърчаване на устойчивостта в индустрията. Решението беше взето по време на държавното посещение на крал Вилем-Александър и кралица Максима в Белгия.

Основната цел на това сътрудничество е да се улесни трансграничният транспорт на CO2 между ключови пристанища и промишлени центрове в двете страни като Антверпен, Гент, Ротердам и Зеландия.

Съседките ще съхраняват белгийски и нидерландски CO2 в изчерпани газови и нефтени находища под Северно море в бъдеще. Под споразумение за развитие на проекта са се подписали нидерландския министър по икономическите въпроси и климата Мики Адриансенс, белгийският вицепремиер Винсент Ван Куикенборн, заедно с неговите колеги министрите Зухал Демир (Фландрия) и Филип Хенри (Валония).

Емисиите са от решаващо значение за бъдещето на нашата планета. Това е обещаваща климатична технология. Морето може да изиграе ключова роля в това. През септември сключихме споразумение с Дания. Сега предприемаме още една важна стъпка със съседната ни страна, коментира през миналата година след подписването бившият вече белгийски министър на Северно море Винсент ван Куикенборн. 

No comments:

Post a Comment