About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 2 December 2023

Финландски министър: Балтийският газопровод е повреден със знанието на Китай

Повредата на газопровода във Финския залив на 7 октомври е умишлено причинена от котва на китайския кораб Newnew Polar Bear. Обвинението отправи с изявление финландския министър по европейските въпроси Андерс Адлеркройц. „При всичко това е направено умишлено със знанието на китайското правителство“, твърди той, цитиран от rtlnieuws.nl.

Anders Adlercreutz. Photo: EPA, rtlnieuws.nl/

Аварията на Balticconnector  прекъсна газоснабдяването между Финландия и Естония минимум за половин година. Първоначално се смяташе, че става дума за експлозия. Официалните власти го определяха като „външна намеса“, но не и за атентат, който напомняше за взрива на „Северен поток“ 1 и 2.

Впоследствие разследващите откриха, че по времето на инцидента е минавал китайски кораб, който най-вероятно е повредил газовата връзка, тъй като близо до пробойната е открита котва.

Последните доказателства се определят от финските власти като „силно подозрителни“ и дават основание на финландския министър да заяви в интервю пред „Политико“, че инцидентът е умишлен със знанието на китайското правителство. „Не съм капитан, но едва ли няма да знам, че влача котва по дъното в продължение километри“.

Подозренията се подкрепят и от естонския министър на отбраната Певкур, който преди месец се изказа в същата посока, че капитанът на кораба "е разбрал, че нещо не е наред“.

Естония и Финландия попитали Китай дали могат да инспектират кораба,който набързо бил прибран и пътувал към китайско пристанище. Това действие също подхранвало подозренията на европейските страни, че Пекин е наясно с нещата. Нещо повече – ако е станал такъв инцидент дали капитанът спокойно ще се прибере в страната си“, пита риторично финландския министър.


No comments:

Post a Comment