About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 16 December 2023

Рюте: България постигна напредък и би било глупаво да упорстваме

България постигна видим напредък по критериите за присъединяване към Шенгенското пространство. И Нидерландия трябва да отчете това, Така че трябва да бъдем справедливи. Иначе просто би било глупаво. Коментарът е на премиера в оставка Марк Рюте, който е споделил по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Марк Рюте. Picture: Reuters

Пасажът се цитира в някои от водещите местни медии. Те припомнят, че отиващият си кабинет от години блокира присъединяването на източноевропейската страна, защото не отговаряла на критериите. Сред тях са липсата на надлежен граничен контрол, състоянието на демократичното върховенство на закона и борбата с корупцията. Освен това неотдавнашно проучване, ръководено от Европейската комисия, не разкрило никакви недостатъци.

"Тъй като вече установихме, че България е осъществила реформи в областта на върховенството на закона по устойчив начин, смятаме, че България отговаря на изискванията и може да се присъедини към Шенгенското пространство", пише в мотивите си досегашният държавен секретар Ерик ван дер Бург (Правосъдие и сигурност) в Камарата на представителите. Според него България "да продължи да работи за силни външни граници.

Nu.nl и The Limburger отбелязват, че отношението на Нидерландия отдавна предизвиквало раздразнение в Европейската комисия и Европейския парламент. Затова е бил упражнен известен натиск върху страната да приеме България в Шенгенското пространство.

Сега, след като Хага промени мнението си, всички погледи са насочени към Австрия. Тази страна също се противопостави на присъединяването на България.

Австрия и България ще влязат в преговори, за да видят дали съпротивата на Виена може да бъде премахната. Източници от ЕС смятат, че подкрепата от страна на Нидерландия може да изиграе роля в това.

И премиерът в оставка Марк Рюте, и Ван дер Бург обаче, за разлика от Европейската комисия, не спираха да повтарят, че България все още не е готова за присъединяване, трябва да извърви още "няколко важни стъпки", припомня телевизия RTL изказване на доскорошния премиер от септември.

България е под специален надзор от много години заради проблеми във върховенството на закона. Този надзор може да бъде преустановен, заяви Европейската комисия по-рано тази година, според която България и Румъния отговарят на условията за членство.

И ако за България имаше критики, в края на миналата година Нидерландия погледна благосклонно към, че Румъния и заяви, че е готова за Шенген, но ще трябва да изчака, докато съседна България също получи „зелена светлина“. „Това е малко срамно, призна тогава държавният секретар Ерик ван дер Бург.

И още един факт, който показва че Хага гледа по-благосклонно към северните ни съседи. Самата новина официално дойде именно от посолството на Нидерландия в Букурещ и беше мълниеносно разнесена из кулоарите на Европейската комисия. „Поздравяваме и двете държави за добре свършената работа“, се казва в писмото.

Междувременно, Унгария предупреди, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенген, ако не отмени таксата върху транзита на руски газ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА и Financialtribune.bg, като се позова на изявление от на унгарското Mинистерство на външните работи.

Това е първото официално потвърждение от правителството на Виктор Орбан за тази позиция, след като през последните дни тя бе съобщена от "Файненшъл таймс" и коментирана от премиера акад. Николай Денков като комуникация на ниско официално ниво.

През октомври Народното събрание изненадващо прие такса за вноса и транзита на руския газ през системата на България, която трябва да се поеме от руската "Газпром". Срещу тези планове обаче възрази Унгария, която подаде жалба в Брюксел.

No comments:

Post a Comment