About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 24 December 2023

Шпионски скандал разтресе крайнодясна белгийска партия

Шпионски скандал разтресе крайнодясната белгийска партия Vlaams Belang. Редица авторитетни медии по света, сред които Файненшъл таймс“, „Монд“ и „Шпигел“ гръмнаха, че набиращата популярност фламандска партия, има сред редиците си депутати, които работят в интерес на Китай.

Франк Крейелман (вляво). Picture: VRT

Пресата осветлява името на Франк Крейелман, за който се твърди, че в продължение на повече от 3 години китайски шпиони са го използвали като информатор в опит да повлияят на политиката в полза на Пекин. Като доказателство се прилагат стотици изтекли чат съобщения и текстове.

Според публикациите, цитирани от белгийската обществена медия Ве Ер Те, член на шпионската агенция на китайското министерство на държавната сигурност на име Даниел Ву е накарал Крейелман да повлияе на дебата в Европа по теми свързани с интересите на Хонконг в ЕК и преследването на уйгурите.

С избухване на скандала изпълнителният комитет на Vlaams Belang отстрани Франк Крейелман. В изявление лидерът на партията Том Ван Гриекен заяви, че поведението на бившия им вече съпартиец е напълно неприемливо и противоречи на целите на партията.

Още неотърсени от скандала с Франк Крейелман името на партията се замесва с друг неин член Филип Девинтер, политик с над 40-години опит. Самият той заявява в телевизионно интервю, че никога не е получавал пари от Китай. 

„Единствените неща, които някога са били платени, са разходи за вечери и други видове разходи като пътуване и други подобни. По време на интервюто депутатът с половин уста признава, че разходите, които му се плащат, са минимални, но предпочитал да не дава повече подробности. Казва, че ако има разследване срещу него, разбира се, ще съдейства доброволно.

След изтегнлата информация от „Зелената партия“ поискали разследване и подали жалба до местата Етична комисия към фламандския парламент. Един от нейните членове Жерон Тибо, заявява че случаят ще бъде разследван в последните дни на отиващата си година. Според него е добре, че обвиненият депутат сам ще съдействал. Хубаво било не само да се изчисти името на депутата, но и на самата партия. 

"Първо ще проверим дали жалбата е допустима. Ще има още няколко сесии, за да се провери колко сериозен е случаят". Ако г-н Девинтер е виновен, може да има сериозни последствия за него – най-малкото публично порицание“, казва Тибо.

No comments:

Post a Comment