About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 9 December 2023

Кандидати за власт в Белгия: Нужна ни е ядрена енергетика

През лятото на следващата година в Белгия ще се проведат парламентарни избори. От сега обаче е видно, че ядрената енергетика и сигурността на доставките са едни от темите, по които ще се спри и ще се привличат гласове.

Тим Онхена

За последните близо 2 година един от „горещите картофи“ в коалиционното управление начело с Александър де Кроо е бъдещето на атомните електроцентрали. Правителството стриктно следваше приет през 2003 година закон, според който до 2025 година страната трябва да е спяла всичките седем атомни мощности. Събитията около разразилата се война в Украйна и последвалата газова криза, принуди кабинетът да направи завой и да реши да отложи спирането на двете най-нови АЕЦ - Doel 4 и Tihange 3 първоначално до 2025, а впоследствие след дълги преговори с оператора френската Engie за още един десетгодишен цикъл  до 2035 г.

За устремилата се към управлението на страната партия Open VLD  и нейният председател Тим Онхена, страната трябва да се върне в енергийното лоно и да продължи да развива ядрената си политика. За тази цел, ако партията му спечели вота, 20-годишният закон за прекратяване на ядрената дейност ще бъде отменен.

Според него ситуацията много се е променила от 2003 година, а и самият закон е „човъркан“ многократно. И така се е стигнало някои от по-старите блокове да работят по-дълго от предвиденото.

„Нуждаем се от ядрена енергетика, от достъпен, чист и сигурен микс. От една страна, трябва драстично да намалим емисиите на CO2, а от друга, търсенето на електроенергия ще нарасне рязко през следващите години. Както от частни лица за термопомпи и електрически автомобили, така и от промишлеността. Ако съберем двата фактора, вижда се, че имаме нужда от ядрена енергия. И така, трябва да махнем закона и да дадем шанс за изграждане нови, малки атомни електроцентрали“, казва депутатът по местното радио 1.

Политиката малки модулни реактори от ново поколение (SMR) отдавна е залегнала в дългосрочната енергийна визия на Белгия. За тяхното развитие настоящото правителство задели 100 млн.евро за разработката на проекти. Наскоро страната се включи в международен консорциум заедно със САЩ, Италия и Румъния в тяхната разработка.

„Намерението е, съвместно с другите страни, да работим по SMR реактори, които са с нова технология за охлаждане, която използва течно олово за разсейване на топлината. Това е иновативно", пояснява за телевизия VRT  Петер Батен, генерален директор на центъра за ядрени изследвания SCK CEN в Мол (провинция Антверпен). 

Според прогнозите на учените новите централи ще доставят първата енергия между 2040 и 2045 г., в зависимост от това колко бързо консорциумът излезе с завършени демонстрационни реактори. Да се говори в момента за тях би било единствено с цел предизборна реторика.

Що се касае по темата за удължаване живота на АЕЦ Doel 3 и Tihange 2 след 2035 година федералният министър на енергетиката Тине ван дер Стратен смята, че дебатът към момента е абсурден. "Най-малкото, защото на всеки 10 години трябвало да се ревизира дали централите отговарят на изискванията за безопасност. „Такъв дебат е за следващото правителство“, категорична е тя.

В телевизионно интервю министърът избегна темата за допълнителното удължаване живота на двете АЕЦ и по този начин предпочете да се съсредоточи върху постигнатото в момента. А именно, че кабинетът е успял окончателно да се договори с компанията-майка на централите – френската Engie за новия десетгодишен цикъл след 2026 година. За министъра най-важното е, че нямало да струва нищо на данъкоплатеца.

Очаква се документацията да бъде завършена скоро време и най-късно до изборите през юни догодина договорът да мине и през парламента. Запазването на двете атомни електроцентрали отворени с десетилетие има за цел да гарантира, че енергийната сигурност на страната е гарантирана.

No comments:

Post a Comment