About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 19 December 2023

Началникът на белгийската армия: Европа трябва да е готова за война с Русия

Европа трябва да се подготвя за война с Русия. Виждаме, че страната преминава към военна икономика и имаме основания за притеснения". Това коментира в телевизионно интервю началникът на белгийската армия адмирал Мишел Хофман, който наскоро посетил Румъния и се е срещнал с изпратените войски да подпомагат охраната на източната граница на НАТО.

Доскоро война с Русия беше немислима. Но езикът, използван от Кремъл и от президента Путин, винаги е двусмислен. В никакъв случай не е изключено те да отворят втори фронт в някакъв бъдещ момент. Или на юг, или в Молдова, или в балтийските държави", очаква адмирал Хофман.

Молдова граничи с Украйна. Част от страната, включително Приднестровието, вече е частично окупирано от руски войски. Самата страна изпитва притеснения, че може да се превърне в следващата руска цел. Затова прозападното правителство на страната все повече се стреми към сближаване с Европейския съюз и НАТО.

Балтийските държави също са притеснени. За разлика от Молдова, трите страни са част от Алианса. Това би ги защитило, тъй като нападение срещу съюзник е атака срещу целия НАТО, коментира в репортаж белгийската обществена телевизия Ве Ер Те.

Пред нейния военен репортер адмирал Хофман казва, че Русия на пръв поглед изглежда отслабена от войната, но всъщност те регенерира военната си машина и в движение възстановява силите си. 

"Те вече показаха, че имат волята да нападнат съсед. Дотук показват, че имат намерение да се готвят за нещо повече от война с Украйна. Трябва да покажем, че можем да контраатакуваме, ако е необходимо", призовава началникът на белгийската армия. В заключение според него няма директна заплаха за Брюксел и Белгия, но пак повтаря, че мишената по-скоро би била една от Балтийските държави след няколко години.

No comments:

Post a Comment