About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 26 December 2023

Нидерландия очаква пик на водната стихия в четвъртък

Нидерландия обяви бедствено положение в няколко региона заради покачващите се нива на реките. Най-сериозно е положението в източната част на страната, където вече повече от 48 часа работят помпи и се изграждат допълнителни диги.

Picture: ANP, rtlnieuws.nl/

Най сериозно е положението в Оверейсел, Гелдерланд, Дренте, Брабант, Вейсел и Нейвердал. До момента над 11 000 домакинства са с нарушено електрозахранване. Електростанция е аварийно изключена заради частично наводнение. Очаква се пикът на водната стихия да достигне в четвъртък.

От Съюза на водните бордове в страната обявиха, че ситуацията се следи отблизо и има постоянен контрол на проблемните реки. Най-сериозно е положението във водосборния район на Рейн, която вече наводни от другата страна на границата в Германия.

И докато едни се борят с водната стихия, отиващият си премиер Марк Рюте реши да даде кураж на всички през социалната мрежа Х и да благодари на Генерална дирекция "Благоустройство и управление на водите", на водните бордове и на охраната на дигите, наред с други, за тяхната работа, дори и по време на празниците.

Припомням, че ниската земя очакваше покачването на нивата от преди две седмици. Заради проливните дъждове и в комбинация с бушуващата буря „Пиа“ нидерландските власти прибегнаха преди дни до затваряне на защитната водна стена близо до Hoek van Holland. Тя е изградена през 1997 година и е използвана само още два пъти -  2007 и 2018 г. ВИДЕО. 

Защитата от наводнения се затваря автоматично при ниво на водата от 3 метра край Ротердам или 2,9 метра при Дордрехт. Всяка от вратите е с ширина 210 метра и височина 22 метра. Компютърната система автоматично определя дали бариерата трябва да бъде затворена. Въпреки това, екип от водната компания Rijkswaterstaat присъства, за да надзирава.

Германската провинция Долна Саксония посрещна Коледата със страх заради скъсани диги. Стотици чували са наредени в град Леер. На жителите е казано да се подготвят за евентуална евакуация. Жители на Олденбург са били евакуирани. Край Хамбург нивата на река Елба наближават метър и половина.

Във Виндерхаузен, източната част на страната, 500 жители са в готовност да напуснат домовете си и да се приютят в спортна зала.

Нидерландия, Германия и Белгия още помнят наводненията през лятото на 2021 г. когато хиляди домове бяха разрушение и погуби стотици човешки животи.

No comments:

Post a Comment