About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 26 December 2023

Фалшив сигнал за бомба вдигна на крак пристанището в Антверпен

Сигнал за бомба на контейнеровоз е получен на спешния телефон 101 на връх Коледа. Дежурният екип на пристанището в Антверпен веднага е наредил контейнеровозът MSC Bhavya 5 да пусне котва в Средиземно море.

Снимката е илюстративна

Уведомена федералната полиция. Според сигнала на плавателния съд, който по маршрут се е движел от Турция за Антверпен, е имало кола-бомба. След претърсване е установено, че няма опасност и взривно устройство не е намерено.

Белгийското Координационно звено за оценка на заплахите (OCAD) и Националният орган за морска сигурност (NAMB) са взели решение корабът да продължи по маршрута си до белгийския порт. Той обаче ще бъде под строго наблюдение. Разследва се евентуална връзка с наркотрафиканти.

Случаят напомня много на подобна бомбена заплаха през същия период в края на миналата година. В нощта на 21 декември 2022 г. MSC Lorena, който беше на път за Антверпен от Сенегал, трябваше да промени курса си в река Шелда след телефонно обаждане, в което беше отправена бомбена заплаха, оказала се фалшива. 

Арестувани бяха двама холандски граждани на възраст около 20 години. На борда на кораба обаче седмица и половина по-късно бяха открити 2444 килограма кокаин.

No comments:

Post a Comment