About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 24 December 2023

Кьолнската катедрала била потенциална мишена на терористи

Няколко души са задържани в Германия и Австрия по подозрение, че готвят терористични атентати. Една от целите била кьолнската катедрала по време на празниците, разкрива германският вестник "Билд".

Pictures: DW

Полицията е засили мерките за сигурност в Кьолн. След вечерната литургия в събота катедралата е претърсена за експлозиви. Посетителите на Коледа в неделя вечер ще се проверяват и се изисква да не носят чанти.

"Въпреки че информацията се отнася за Нова година, от тази вечер ще направим всичко възможно, за да гарантираме безопасността на посетителите на катедралата на Бъдни вечер", заяви началникът на полицията в Кьолн Майкъл Есер, цитиран от ДПА и ДВ.

Службите за сигурност в Испания и Австрия също са получили сигнали за възможни нападения. 

Според „Билд“ става дума за ислямска терористична клетка, която е искала да извърши нападения на Бъдни вечер, вероятно в Кьолн, Виена или Мадрид.

Полицията във Виена е информирала германския вестник, че е повишено нивото на заплаха и че са взети различни предпазни мерки.

Катедралата, най-голямата готическа църква в Северна Европа, е обявена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1996 година. Тя привлича милиони посетители всяка година. Строежът на църквата започва около 1248 г. и е завършен през 1880 г. Той издържа на бомбардировките на Германия по време на Втората световна война и е приветстван като символ на следвоенното възстановяване.

No comments:

Post a Comment