About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 9 December 2023

Франция може да се превърне в новия пристан за руски LNG

Франция може да се превърне в новия пристан за руски втечнен природен газ, ако Европейската комисия приеме новия пакет от мерки срещу Москва, по който вече се работи.

След избухването на войната в Украйна, Брюксел предприе серия от ограничителни мерки. Въпреки рестрикциите обаче Москва продължава да си пробива път на Стария континент. Една от възможностите е през белгийското пристанище Зеебрюге чрез терминала на оператора „Флуксис“, който има сключен с руската Yamal LNG - дъщерно дружество на газовия гигант Novatek. Заради този договор украинците наскоро заклеймиха оператора като спонсор на войната.

Според изчисления на международни експерти само от пристанищната дейност Русия ще получи 800 млн. евро под формата на данъци от претоварването .

Статистиката е красноречива: За цялата 2022 г. терминалът е обработил 72% от целия руски LNG в Европейския съюз и 93% за страни извън ЕС. Никое друго пристанище не обработва толкова руски газ, колкото Зеебрюге.

Според "Файненшъл таймс" през първите девет месеца на тази година страните от ЕС са закупили общо 22 милиона кубически метра втечнен природен газ в сравнение с 15 милиона кубически метра през същия период на 2021 г., което е увеличение с 40%.

В отговор Флуксис казва, че терминалът работи законно съгласно принципа на свободния достъп. Това означава, че всяка компания, заинтересована от доставката на втечнен газ, може да резервира капацитет. Следователно никой клиент не може да бъде дискриминиран по закон", казват от компанията. 

В него се добавя, че трябва да се спазва договорът с Yamal LNG, защото в момента няма санкции срещу руския газ. "Ако санкциите влязат в сила, Fluxys, разбира се, ще направи всичко необходимо, за да ги спази", заяви операторът на газовата мрежа.

Белгийският оператор на газовата мрежа е в ръцете на общините и федералното правителство. "Следователно международният скандал засяга не само компанията, но и пряко нашите регионални правителства", казва Матийо Соете, мениджър на кампанията за енергиен преход в Greenpeace Belgium.

Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu и Vredesactie настояват федералното правителство да забрани претоарванетона руски втечнен природен газ в белгийски пристанища, следвайки примера на Нидерландия и Обединеното кралство. Те също така очакват градовете и общините да поставят оттеглянето на Флуксис от руската сделка на масата на общото събрание на Publigas (мажоритарен акционер на Fluxys) на 14 декември.

В случай че местните власти се съобразят с исканията на неправителствените организации и ЕК приеме поредния пакет от мерки срещу Русия, алтернативата остава съседката на Белгия, където енергийният гигант Total има 20-процентен дял в Yamal LNG.

Новият законопроект на ЕК гласи, че държавите-членки могат "частично или ако е оправдано, напълно" да ограничат достъпа на доставчици от Русия и Беларус до енергийната си инфраструктура, ако е необходимо, за да "защитят основните интереси на сигурността". На практика това означава, че компании от Русия и Беларус вече няма да имат достъп до газопроводи, пише още британският вестник.

Законът също така изрично е насочен към терминалите за втечнен природен газ (LNG). Европейските страни внасят повече втечнен газ от Русия, отколкото преди руската инвазия в Украйна.

Според неправителствената организация Global Witness, Русия е спечелила приблизително 5,3 милиарда евро от износа на втечнен природен газ за Европа през този период.

Нидерландия вече е намалила наполовина вноса си на втечнен природен газ от 30% на 15% за последната година и полоина. Но страни като Белгия, Испания и Франция, вносът и транзитът на LNG продължава да е все така в огромен мащаб.

No comments:

Post a Comment