About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 21 December 2023

Германия отчита 50% дял на "зеления" ток в микса

Делът на „зелената енергия“ в микса на Германия достигна рекордните 50% през тази година. Същевременно делът на тока от въглищните ТЕЦ-ове е все още е над средния за ЕС, се казва в становище на ресорната организация BDEW.

Picture: RTV Nord

Чистите енергийни източници "са покрили 52% от потреблението на електроенергия през 2023 г." в Германия, което е с 5 пункта повече от година по-рано.

Според сдружението резултатите са постигнати благодарение на увеличеното производство на ВЕИ. На годишна база вятърните паркове са произвели 13.4% енергия и донякъде са компенсирали спадът на офшорните (-8,6%).

При фотоволтаиците е отчетен ръст от 4,6% и исторически нива през юни - 113,5 милиарда киловатчаса.

Делът на ток от въглищата бележи лек спад през 2023 - 26% при 31,6% година по-рано. Германия обаче остава много по-зависима от въглищата от средното за ЕС, отбелязва сдружението.

"Цифрите показват, че сме на прав път", казва в изявление Керстин Андреа, президент на BDEW и припомня, че правителството си е поставило за цел до 2030 година делът на ВЕИ енергията в микса да достигне 80%

Припомням, че Германия се отказа от ядрената енергетика тази година като затвори последните три електроцентрали. Не мина много време и в политическите среди се чуха гласове, че това е грешка и трябвало да бъдат отново отворени.

По отношение на въглищните централи планът е да бъдат затворени до 2030 година. Нямало промени в намеренията на кабинета, потвърди през октомври в телевизионно интервю икономическият министър Роберт Хабек.

Към момента в страната действат двайсетина замърсяващи мощности. Същевременно Берлин усилено инвестира в LNG терминали. Очаква се догодина те да станат 9.

Според Хабек страната бавно започвала да се освобождава от шока, след като Москва прекрати доставките на синьо гориво след разразилата се война в Украйна.

Ситуацията в страната не изисквала "резервни" въглищни електроцентрали от следващата година. Освен на втечнен газ, Германия ще разчита много и на синьо гориво от своята съседка Белгия. През пролетта, по време на среща между белгийския премиер Александър де Кро и немският канцлер Олаф Шолц, бе договорено газовите доставки да бъдат двойно увеличени. 

За тази цел общественият оператор на Белгия „Флуксис“ започна изграждане на дублираща втора тръба от пристанището в Зеебрюге в посока към Германия.

No comments:

Post a Comment