About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 23 December 2023

Местен съдия остави и тази зима отворено находището в Грьонинген

Нидерландското газово хранилище в Грьонинген не трябва да спира тази зима и при силни студове може компенсира недостига. Това реши местен съдия, след като беше заведено дело срещу държавата.

Picture: www.nrc.nl/

В началото на годината правителството реши да спре окончателно добива на газ от най-голямото находище в Европа на 1 октомври. Причината е стотици компрометирани къщи, напуквания и заведени жалби на граждани. Към иска се присъединиха от местната власт. Държавният съвет на страната обаче е на друго мнение.

Според съдията максимално количество газ при повторно отваряне на находището в студено време при дневни температури от минус 6,5 градуса по Целзий нямало да има кой знае какво значително въздействие върху почвата и да предизвика нови земетресения.

Решението на практика потвърждава и становището на кабинета в оставка. От съдийското заключение остават недоволни местните активисти от Движение за почвата, които настояват да не се развъртa повторно кранчето от „Грьонинген“.

От общината коментирали пред телевизионния канал RTV Noord, че ще настояват да имат информация кои точно кладенци ще бъдат отворени повторно и колко газ ще се извлича.

Засега намерението е това да се случи само в изключително кризисна ситуация и газовото находище да бъде напълно затворено през есента на 2024 година.

No comments:

Post a Comment