Pages

петък, 24 май 2024 г.

Откриха експлозиви край тръбопровода на НАТО в Германия

Германски строителни работници са открили експлозиви, заровени в земята близо до тръбопровод на НАТО, съобщават нидерландските обществени телевизии RTL и NOS като се позовават на вестник "Зюддойче цайтунг"

Снимката е илюстративна

Не е ясно как експлозивите са се озовали там, въпреки че разузнавателните служби подозират, че Русия може да има нещо общо с това.

Експлозивите са открити в Белхайм, град в германската провинция Райнланд-Пфалц. Газопроводът, който е част от тръбопроводна мрежа на НАТО, пренася керосин за гориво на въздушните бази.

Тръбопроводите в Нидерландия, към които е свързано летището Schiphol, също са част от тази мрежа.

Откритието е направено през ноември миналата година, но информацията излиза едва сега. По случая е уведомена германската служба за сигурност.

Изчислено е, че експлозивите в Белхайм са били поставени преди година и половина.

Германската прокуратура твърди, че разследването не е довело до заподозрян, въпреки че службите за сигурност посочват, че Русия не се притеснява от атаки с такива експлозиви и други актове на саботаж.

Инциденти като този напоследък се увеличават в Германия. Връзката с Русия тогава се прави главно заради войната с Украйна.

Германия е важен съюзник на последната, доставяйки оръжие и танкове. Службите за сигурност предупреждават, че рискът Русия да отвърне на удара се увеличава. Офицер от германските тайни служби заявил пред вестника, че войната в Украйна "отдавна е пристигнала тук".