Pages

Wednesday 26 June 2024

ЕС предвижда 50 млрд евро за Украйна следващите години


Войната в Украйна ще бъде във фокуса на предстоящата среща на лидерите на общността в Брюксел на 27 и 28 юни.

С оглед на неотдавнашната ескалация на напрежението от страна на Русия и засилените нападения срещу цивилни лица и критична инфраструктура лидерите ще обсъдят всеобхватната подкрепа на ЕС и по-специално военната подкрепа, стана ясно след проведена среща с медиите преди големия форум в белгийската столица.

В този контекст те ще обсъдят инициативи, стартирани от държавите членки във връзка с боеприпасите и ракетите и подкрепата по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Очаква се лидерите да обсъдят и напредъка по използването на замразените активи на Русия в подкрепа на Украйна и нейната реконструкция. Те ще разгледат и пътя на Украйна към членство в ЕС с оглед на първата конференция за присъединяване на 25 юни 2024 г.

ЕС заедно с партньори ще осигурят 50 млрд. евро на Украйна през следващите години, става ясно от публично писмо-покана на председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, с което се обръща към своите колеги по повод предстоящата среща в Брюксел на 27 и 28 юни.

В отворената покана, разпратена до медиите става ясно, че на предстоящата среща ще бъдат обсъдени и приети ключови приоритети за Общността през следващите 5 години.

Нашата среща ще започне с „размяна на реплики“ с президента Зеленски. Това ще бъде възможност да обсъдим ситуацията на място, но и да отбележим някои постижения след последната ни среща.

По-специално, този Европейски съвет ще бъде възможност да приветстваме приемането на рамки за преговори и провеждането на междуправителствени конференции с Украйна, Молдова и Черна гора. Това са исторически стъпки в подкрепа на съответния път на тези страни към европейско членство. Също така е наложително да засилим военната си подкрепа за Украйна, като се съсредоточим върху противовъздушната отбрана, боеприпасите и ракетите. Освен това трябва да продължим да събираме широка международна подкрепа за справедлив мир в Украйна въз основа на Хартата на ООН“, казва Мишел.

По време на срещата в Брюксел ще бъде отправен и апел Второ за незабавно прекратяване на огъня в Газа, освобождаване на всички заложници и увеличаване на хуманитарната помощ, достатъчно значима, за да отговори на тежките нужди на място.

„Тази среща също така ще ни позволи да напреднем конструктивно по задачите, които изложихме в предишните си заключения. Това включва последващи действия във връзка със задачите на Европейския съвет през март по отношение на сигурността и отбраната. По същия начин, в светлината на нашия обширен обмен относно конкурентоспособността на заседанието ни през април, ще направим преглед на напредъка по всички наши инициативи за повишаване на конкурентоспособността, като се съсредоточим по-специално върху съюза на капиталовите пазари.

Разчитам на вас да положите всички усилия за постигане на съгласие по тези важни въпроси. Решителният и мотивиран Съюз е от съществено значение в тези времена, “,  апелира още председателят на Съвета на ЕС в отворената официална покана за срещата.

Бъдещата подкрепа на ЕС към Украйна беше изразена от Мишел и по време на друг форум тази седмица - започване на преговори за присъединяване с Украйна и Република Молдова. „Двете страни започват истинска трансформация в пълноправно членство в ЕС - момент на гордост за двете нации и стратегическа стъпка за ЕС. Това е резултат от огромните усилия на Украйна и Молдова за реформи. Когато се следва волята на народа, визионерското лидерство дава резултати и демокрацията се прилага на практика, виждаме плодовете на истинския напредък. ЕС продължава да постига резултати в партньорствата с Украйна и Молдова, още повече, че Украйна се защитава срещу незаконната агресивна война на Русия, а Молдова е изправена пред последиците от войната.

Започването на преговори за присъединяване чрез първите междуправителствени конференции е ключов етап. Това е и доказателство за огромния напредък, който двете нации са постигнали по пътя си към европейска интеграция, въпреки огромните предизвикателства, пред които са изправени и все още са изправени.

Усилията на Украйна са още по-възхитителни, като се има предвид, че агресивната война на Русия срещу Украйна доведе до безпрецедентни трудности и несгоди. Народът на Украйна показа изключителна смелост и солидарност в защитата на своя суверенитет и своето европейско бъдеще.

 Молдова също е изправена пред значителни предизвикателства, включително икономически натиск и политическо сплашване, но остава непоколебима в стремежа си към все по-тесни връзки с ЕС.

 И двете страни демонстрираха впечатляващ ангажимент за реформи и привеждане в съответствие с европейските ценности. Трансформативните стъпки, предприети в области като върховенството на закона, управлението и съдебните системи, предлагат надежда и дават ясна индикация за техния непоколебим стремеж да се присъединят към европейското семейство. Подкрепата на техните общества също е от решаващо значение по пътя.

 Това е началото на един дълъг процес. Въпреки че днес празнуваме значителна стъпка напред, трябва също така да признаем, че пътят напред ще изисква постоянни усилия, отдаденост и по-нататъшни съществени реформи. Украйна и Молдова ще трябва да продължат работата си за укрепване на институциите, продължаване на борбата с корупцията и засилване на икономическата стабилност, за да отговорят на строгите стандарти за пълноправно членство в ЕС.

Европейският съюз, чрез своите институции и държави-членки, е готов да подкрепи Украйна и Молдова на всяка стъпка от това пътуване. Ще осигурим необходимите ресурси, експертиза и политическа подкрепа.

Заедно можем да изградим по-силна, по-обединена Европа, където всяка нация има възможност да процъфтява в мир и просперитет, обръща се Мишел към политическите елити на двете страни.

Удължено споразумение

От пресслужбата на Европейската комисия пък стана ясно, че ще бъде удължено и актуализирано Споразумението за автомобилен превоз на товари, което има за цел да помогне на Украйна да получи достъп до световните пазари чрез улесняване на транзита през държавите от ЕС и по-нататъшно развитие на връзките ѝ с пазара на ЕС. 

Срокът на действие на споразумението се удължава до 30 юни 2025 г. Въвежда се и предпазна клауза, позволяваща суспендиране на споразумението в определени географски области, ако пазарът на автомобилни превози в тази област изпитва сериозни смущения, дължащи се на споразумението. Освен това транспортните оператори ще трябва да носят документи, доказващи разрешително за международен превоз и съответствие със споразумението.

Сключено на 29 юни 2022 г. след нашествието на Русия в Украйна, споразумението значително увеличи търговията по шосе между Украйна и ЕС в полза на двете икономики. След споразумението, обемът на износа от Украйна за ЕС се е увеличил с около две трети. Успоредно с това обемът на украинския внос от ЕС нарасна с приблизително 300 000 тона на месец.

Актуализираното и разширено споразумение беше подписано в Брюксел от комисар Адина Валеан и Сергей Дерках, заместник-министър на общностите, териториите и развитието на инфраструктурата на Украйна. 

No comments:

Post a Comment