About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 26 June 2024

ЕС предвижда 50 млрд евро за Украйна следващите години


Войната в Украйна ще бъде във фокуса на предстоящата среща на лидерите на общността в Брюксел на 27 и 28 юни.

С оглед на неотдавнашната ескалация на напрежението от страна на Русия и засилените нападения срещу цивилни лица и критична инфраструктура лидерите ще обсъдят всеобхватната подкрепа на ЕС и по-специално военната подкрепа, стана ясно след проведена среща с медиите преди големия форум в белгийската столица.

В този контекст те ще обсъдят инициативи, стартирани от държавите членки във връзка с боеприпасите и ракетите и подкрепата по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Очаква се лидерите да обсъдят и напредъка по използването на замразените активи на Русия в подкрепа на Украйна и нейната реконструкция. Те ще разгледат и пътя на Украйна към членство в ЕС с оглед на първата конференция за присъединяване на 25 юни 2024 г.

ЕС заедно с партньори ще осигурят 50 млрд. евро на Украйна през следващите години, става ясно от публично писмо-покана на председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, с което се обръща към своите колеги по повод предстоящата среща в Брюксел на 27 и 28 юни.

В отворената покана, разпратена до медиите става ясно, че на предстоящата среща ще бъдат обсъдени и приети ключови приоритети за Общността през следващите 5 години.

Нашата среща ще започне с „размяна на реплики“ с президента Зеленски. Това ще бъде възможност да обсъдим ситуацията на място, но и да отбележим някои постижения след последната ни среща.

По-специално, този Европейски съвет ще бъде възможност да приветстваме приемането на рамки за преговори и провеждането на междуправителствени конференции с Украйна, Молдова и Черна гора. Това са исторически стъпки в подкрепа на съответния път на тези страни към европейско членство. Също така е наложително да засилим военната си подкрепа за Украйна, като се съсредоточим върху противовъздушната отбрана, боеприпасите и ракетите. Освен това трябва да продължим да събираме широка международна подкрепа за справедлив мир в Украйна въз основа на Хартата на ООН“, казва Мишел.

По време на срещата в Брюксел ще бъде отправен и апел Второ за незабавно прекратяване на огъня в Газа, освобождаване на всички заложници и увеличаване на хуманитарната помощ, достатъчно значима, за да отговори на тежките нужди на място.

„Тази среща също така ще ни позволи да напреднем конструктивно по задачите, които изложихме в предишните си заключения. Това включва последващи действия във връзка със задачите на Европейския съвет през март по отношение на сигурността и отбраната. По същия начин, в светлината на нашия обширен обмен относно конкурентоспособността на заседанието ни през април, ще направим преглед на напредъка по всички наши инициативи за повишаване на конкурентоспособността, като се съсредоточим по-специално върху съюза на капиталовите пазари.

Разчитам на вас да положите всички усилия за постигане на съгласие по тези важни въпроси. Решителният и мотивиран Съюз е от съществено значение в тези времена, “,  апелира още председателят на Съвета на ЕС в отворената официална покана за срещата.

Бъдещата подкрепа на ЕС към Украйна беше изразена от Мишел и по време на друг форум тази седмица - започване на преговори за присъединяване с Украйна и Република Молдова. „Двете страни започват истинска трансформация в пълноправно членство в ЕС - момент на гордост за двете нации и стратегическа стъпка за ЕС. Това е резултат от огромните усилия на Украйна и Молдова за реформи. Когато се следва волята на народа, визионерското лидерство дава резултати и демокрацията се прилага на практика, виждаме плодовете на истинския напредък. ЕС продължава да постига резултати в партньорствата с Украйна и Молдова, още повече, че Украйна се защитава срещу незаконната агресивна война на Русия, а Молдова е изправена пред последиците от войната.

Започването на преговори за присъединяване чрез първите междуправителствени конференции е ключов етап. Това е и доказателство за огромния напредък, който двете нации са постигнали по пътя си към европейска интеграция, въпреки огромните предизвикателства, пред които са изправени и все още са изправени.

Усилията на Украйна са още по-възхитителни, като се има предвид, че агресивната война на Русия срещу Украйна доведе до безпрецедентни трудности и несгоди. Народът на Украйна показа изключителна смелост и солидарност в защитата на своя суверенитет и своето европейско бъдеще.

 Молдова също е изправена пред значителни предизвикателства, включително икономически натиск и политическо сплашване, но остава непоколебима в стремежа си към все по-тесни връзки с ЕС.

 И двете страни демонстрираха впечатляващ ангажимент за реформи и привеждане в съответствие с европейските ценности. Трансформативните стъпки, предприети в области като върховенството на закона, управлението и съдебните системи, предлагат надежда и дават ясна индикация за техния непоколебим стремеж да се присъединят към европейското семейство. Подкрепата на техните общества също е от решаващо значение по пътя.

 Това е началото на един дълъг процес. Въпреки че днес празнуваме значителна стъпка напред, трябва също така да признаем, че пътят напред ще изисква постоянни усилия, отдаденост и по-нататъшни съществени реформи. Украйна и Молдова ще трябва да продължат работата си за укрепване на институциите, продължаване на борбата с корупцията и засилване на икономическата стабилност, за да отговорят на строгите стандарти за пълноправно членство в ЕС.

Европейският съюз, чрез своите институции и държави-членки, е готов да подкрепи Украйна и Молдова на всяка стъпка от това пътуване. Ще осигурим необходимите ресурси, експертиза и политическа подкрепа.

Заедно можем да изградим по-силна, по-обединена Европа, където всяка нация има възможност да процъфтява в мир и просперитет, обръща се Мишел към политическите елити на двете страни.

Удължено споразумение

От пресслужбата на Европейската комисия пък стана ясно, че ще бъде удължено и актуализирано Споразумението за автомобилен превоз на товари, което има за цел да помогне на Украйна да получи достъп до световните пазари чрез улесняване на транзита през държавите от ЕС и по-нататъшно развитие на връзките ѝ с пазара на ЕС. 

Срокът на действие на споразумението се удължава до 30 юни 2025 г. Въвежда се и предпазна клауза, позволяваща суспендиране на споразумението в определени географски области, ако пазарът на автомобилни превози в тази област изпитва сериозни смущения, дължащи се на споразумението. Освен това транспортните оператори ще трябва да носят документи, доказващи разрешително за международен превоз и съответствие със споразумението.

Сключено на 29 юни 2022 г. след нашествието на Русия в Украйна, споразумението значително увеличи търговията по шосе между Украйна и ЕС в полза на двете икономики. След споразумението, обемът на износа от Украйна за ЕС се е увеличил с около две трети. Успоредно с това обемът на украинския внос от ЕС нарасна с приблизително 300 000 тона на месец.

Актуализираното и разширено споразумение беше подписано в Брюксел от комисар Адина Валеан и Сергей Дерках, заместник-министър на общностите, териториите и развитието на инфраструктурата на Украйна. 

No comments:

Post a Comment