About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 1 June 2024

EDF придобива ядрените дейности на клон на GE

След продължила повече от две години сага, национализираната държавна компания EDF напридобива  ядрените дейности на френския клон на General Electric (GE). Решението влиза в сила от 31 май, обяви пред регионални медии френският президент Еманюел Макрон. "Постигнатите споразумения гарантират устойчивостта на тази дейност, която е истински източник на френска гордост", отбелязва със задоволство той.

Pictures: ge.com

EDF и GE обявиха през февруари 2022 г. "споразумение за изключителност", за придобиването на компанията на GE Steam Power, която е филиал на американския конгломерат. Тази сделка беше една от начертаните от президента по време на знаменитата си реч в Белфор, с която обяви възраждането на френската ядрена програма.

Запитан за присъствието на руската "Росатом" сред клиентите на тази ядрена дейност и следователно за противопоставянето на САЩ, Еманюел Макрон отговаря, че „всички тези проблеми са били на масата и че са уредени".

"Няма да предам търговските тайни между тези компании, но ние осигурихме предоставянето на американските лицензи, необходими за операцията", каза той.

Турбините Arabelle, произведени от GE, са основна част от оборудването в атомните електроцентрали. Тази сделка ще ни позволи да си върнем контрола върху производството на турбините и може да бъде печеливша, защото ще произвеждаме за себе си и за другите", казва президентът.

Френската бизнес телевизия BFM припомня историята, че през 2015 г. енергийният клон на Alstom беше придобит от GE, след дълги политически и икономически спорове, започнали през пролетта на 2014 г. Тогава Еманюел Макрон като министър на икономиката, участва във финализирането на сделката.

Във френската и белгийската преса се споменава, че сделката можела да бъде приключена още през 2022, но била напълно блокирана заради нахлуването на руснаците в Украйна, последвалите санкции от ЕК и изчакване да се намери компромисно решение по казуса.

Случаят по придобиването е изключително деликатен, тъй като половината от поръчките на Arabelle идвали от „Росатом“, която ги експлоатира по целия свят.

 Половината от поръчките на "Арабел" идват от "Росатом", руската държавна компания, която строи и експлоатира реактори по целия свят.

Тези турбини, построени във Франция за "Росатом", са предназначени за атомни електроцентрали в Египет, Унгария и Турция. Санкциите представляват огромен финансов риск за EDF, заявил източник пред френската телевизия .

No comments:

Post a Comment