About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 29 June 2024

Под председателството на Белгия са договорени 45 досиета

За шест месеца, под председателството на Белгия, е постигнато политическо съгласие по 45 досиета. Това, по думите на председателя на Европейската комисия“ е изключителен успех. На своеобразна отчетна пресконференция, в присъствието на служебния премиер Александър де Кроо и председателя на ЕС, Шарл Мишел Урсула фон дер Лайен похвали страната, че е успяла на практика да постигне консенсус по водещите за общността стратегически приоритети през следващите 5 години.

Снимка: Пресцентър на ЕК

Председателят на ЕК изброи, че под сегашното председателство са били договорени теми, свързани със Европейския зелен пакт към цифровизацията, промишлеността,  икономиката и разширяването. „Мисля, че две предложения бяха знакови, а именно Законът за нулевата нетна промишленост и новата рамка за икономическо управление“, смята тя.

В равносметката на председателят като успешни диалози влизат още първото по рода си споразумение за средносрочно преразглеждане на многогодишната финансова рамка, механизмът за Украйна в размер на 50 млрд. евро, Пактът за миграцията и убежището, 14-ият пакет от санкции срещу Русия, новите санкции срещу Беларус, започнатите преговори за присъединяване на Украйна и Молдова.

Фон дер Лайен отдели внимание и на разходите за войната в Украйна. „Войната с висока интензивност се завърна на нашия континент, а Русия е агресивна и разрушителна сила. Тя бързо премина към военна икономика. Само една цифра: тя ще изразходва над 7% от своя БВП за отбрана тази година. Така че, както се договорихме във Версайския дневен ред, отново миналия март, Европа като цяло трябва да засили отбраната. Нека ви дам няколко цифри, които показват необходимостта: Ако погледнете комбинираните разходи на ЕС за отбрана от 2019 до 2021 г., така че за 3 години те са се увеличили с 20%. В същия период разходите за отбрана на Китай са се увеличили с почти 600%, а разходите за отбрана на Русия с почти 300%. И това е още преди Русия да увеличи значително разходите си за отбрана през последните две години.

ЕС е предоставил на Киев досега 108 млрд. евро, отделно 39 млрд. военна помощ

"Използвахме различни източници, от стратегическия компас до Европейската стратегия за отбранителна промишленост, за да определим отбранителните способности, които са необходими. Освен това имаме на върха някои държави-членки, които наскоро призоваха за европейски щит за противовъздушна отбрана, и други, които призоваха за укрепване на източната сухопътна граница на Съюза. И ако вземем предвид всичко това и въз основа на некласифицирани източници, оценяваме, че през следващото десетилетие са необходими допълнителни инвестиции в отбраната в размер на около 500 млрд. евро

И накрая, кратък преглед на стратегическата програма. Приветствам приемането му, защото подготвя следващия институционален цикъл и определя политическите приоритети на 27-те лидери на ЕС за следващите години. Така че това дава важен принос на Комисията за разработването на следващите политически насоки, които ще трябва да поставя на масата, когато става въпрос за гласуване в Парламента. Тази стратегическа програма започва с много трезва оценка на новите геополитически реалности. Отговорът на тези предизвикателства е много ясно определен в стратегическата програма: увеличаване на европейската отбрана, от разходите до оперативната съвместимост, но също така и много ясен поглед върху климатичните заплахи, които съществуват, така че целта да станем първият неутрален по отношение на климата континент, като същевременно засилим конкурентоспособността на нашите социални пазарни икономики – има много силен акцент върху темата за конкурентоспособността – и, разбира се, одобрението на осъществяването на нашия двоен зелен и цифров преход и увеличаването на производствения капацитет на Европа за чисти технологии. Така че в стратегическата програма има широк спектър от теми, което е важен принос за политическите насоки за Комисията", завърши обзора си Урсула фон дер Лайен.

На 1 юли Унгария поема от Белгия ротационното председателство на ЕС. 


No comments:

Post a Comment