About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 16 June 2024

Нидерландски пограничен район на протест срещу строежа на АЕЦ

Планът за изграждане на нова атомна централa изведе на протест стотици жители от пограничния регион Борселе. Акцията идва дни след като новото нидерландско правителство, която макар и да е все още на фаза сформиране, анонсира че енергетиката ще продължи да бъде ключова политика. Подобно на предшествениците им в кабинета „Рюте“.

Работещата АЕЦ в Борселе. Picture. www.nrc.nl

Пред нидерландските медии демонстрантите заявиха, че самото строителство не е най-големият им проблем, а продължителността му. Очаква се новата мощност да бъде завършени за 15 години.

Активистите заявиха, че се притесняват процесът да се проточи както на британската атомна електроцентрала Hinkley Point, която все още е в процес на изграждане. На острова строителната площадка е 175 хектара. Докато в Бореселе експертите им обяснили, че ще са необходими около 45 хектара.

Символично протестиращите опънаха лента, с която оградиха терена в индустриалната зона на Боселе и заявиха, че не желаят тази граница да бъде прекрачена.

Идеята за строителството на новите мощности беше лансирания от подалия оставка, но все още с функцията на служебен кабинет на Марк Рюте. Те са част от цялостна дългосрочна стратегия за развитие на енергетиката. С бюджет от 320 млн.евро да бъде разширена съществуващата АЕЦ и да бъдат изградени два нови малки реактора от ново поколение.

От кабинета, при представянето на проекта в края на 2022 година, заявиха, че планират новата АЕЦ да е с два реактора - всеки от тях с мощност 1000-1650 MW. След пускането им през 2035 г. те ще осигуряват между 9 и 13% от общата произведена електроенергия в страната. 

За да започне подготовката, ще са необходими най-малко 5 милиарда евро. Калкулацията е направена преди избухването на войната между Русия и Украйна, скокът на суровините и материалите. Отделно за самото строителство ще са необходими още повече пари. 

Част от средствата може да бъдат осигурени от съседна Белгия, която проявява интерес заедно да се строи атомната електроцентрала. От бившия вече кабинет на Александър де Кроо сметнаха, че тъй като Борселе е пограничен район, една нова мощност би била добре дошла с оглед на енергийната стабилност на страната.

Активистите допълват, че ще са необходими още пари и за възстановяване на инфраструктурата. Освен това следващите 15 години строителният трафик ще бъде изключително засилен, причинява шум и светлинно замърсяване. Околната среда изобщо не може да се справи с това.

Местните жители разбират, че електроцентралите трябва да бъдат построени някъде, но биха предпочели да видят и други търсени места. Местните вече са изпратили до властите списък с 30 искания в защита на техните интереси. 

Притесненията им се засилват още повече тези дни, след като стана ясно, че Камарата на представителите е дала зелена светлина за изграждане на 4 нови аец вместо 2 през идните години. Къде ще бъдат позиционирани, ще стане ясно до края на годината.

No comments:

Post a Comment