About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 20 June 2024

Нидерландия провежда за първи път "изпит“ за министри

Новият нидерландски кабинет, който се очаква да положи клетва в началото на юли, се явява на своеобразен изпит пред Камарата на представителите. Този зрелищен спектакъл се прави за първи път по инициатива на една от партиите D66, подобно на американската  и брюкселската политика. 

Целта е да се види доколко новите министри са готови за поемания пост, тяхната мотивираност и компетенции. Своеобразното интервю за работа става достояние на живо по обществената радио и телевизия. Пред камерите неясно защо е решено новият премиер Дик Схоф да не се явява.

Резултатът от това изслушване няма да повлияе при сформирането на кабинета. Въпросите обаче може да затруднят някои от министрите и те да се представят в негативна светлина. За да не се стига до конфузни ситуации част от партиите, които участват със свои министри в новия кабинет са заявили, че няма да се явят на този зрелищен панаир.

Тук не става така както в Америка, заявява лидерът на една от отказалите партии - CDA Анри Бонтенбал, който се противопоставя на "американските условия". В Нидерландия министър или държавен секретар е на поста си, докато Камарата на представителите не оттегли доверието си. Затова и няма да участваме. В Хага вече има достатъчно зрелищна политика и не ни е нужно още от това – депутатите да се опитат да злепоставят и да навредят на някого като повдигат въпроси от миналото му", казва той пред медиите.

SGP en SP обявиха, че няма да участват в разпитите, защото смятат, че министрите трябва да бъдат държани отговорни за своите политики и действия в дебат, а не предварително в "нещо неясно, което е по средата между кандидатстване за работа или встъпително интервю".

Според GroenLinks-PvdA, която ще участва, срещата с депутатите всъщност е някаква възможност за Камарата да обсъди пригодността на бъдещ министър. Това реално не е възможно в дебати, казва депутатката Кати Пири, защото става дума за конкретна тема като закон. Фактът, че някои (бъдещи) опозиционни партии не участват, е това, което Пири нарича "жалко".

Обществената телевизия на страната припомня факта, че миналата година евродепутатите разпитваха на дълго и широко члена на CDA Вопке Хукстра преди да поеме поста на еврокомисар. При изслушването ЕК не остана единна дали е подходящият кандидат и чрез допълнителни въпроси и отговори той трябваше да изчака цял ден преди да разбере, че получава поста.

През 2014 г. пък словенската бивша премиерка Аленка Братусек не направи добро впечатление и 112 от 125-те членове на комисията на Европейския парламент гласуваха против нейната кандидатура.

No comments:

Post a Comment