About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 22 June 2024

Totalenergies и германската Enbw ще строят вятърни паркове в Северно море

Петролната компания Totalenergies, която диверсифицира дейността си във възобновяеми енергийни източници, спечели търг в Германия за изграждането на вятърни паркове в Северно море заедно с германската EnbwПо информация на германския регулатор двете компании ще построят вятърни мощности за 3,02 милиарда евро.

Търгът е за два лота бъдещи офшорни зони, разположени в Северно море, край северния архипелаг Хелголанд, които ще имат общ капацитет от 2500 мегавата, според изявление на Федералната агенция за мрежи. Предвижда се вятърните паркове да заработят през 2031 година.

Totalenergies ще плати 1,95 милиарда евро чрез дъщерното си дружество Offshore Wind One, на което е единствен акционер след неотдавнашното напускане на германския си партньор RWE. Enbw ще плати 1,065 милиарда евро за своя лот. Концесията е за период от 25 години с опция за удължаване до 35 години, заявиха от Totalenergies.

"Този успех ще позволи на Totalenergies да изгради 3,5 GW офшорен вятърен хъб в германската част на Северно море, възползвайки се от синергиите между този нов проект и спечелената миналата година концесия", се казва в изявление на компанията.

Френската група вече беше определена през 2023 г. като възложител на две морски концесии в Германия, едната в Северно море, а другата в Балтийско море, след като спечели огромен търг за 12,6 милиарда евро заедно с британската BP.

Тези търгове потвърждават "привлекателността на инвестициите в офшорни вятърни централи в Германия. Те са още една важна стъпка към постигането на нашите цели за офшорна експанзия", заяви в изявление президентът на мрежовия регулатор Клаус Мюлер.

Вятърната енергия е важна част от стратегията на Германия за постигане на целта си за въглеродна неутралност до 2045 г.. По отношение на офшорната вятърна енергия целта е достигане на капацитет от 30 GW до 2030 г. в сравнение с 8,8 GW, инсталирани в края на 2023 г.

Коалицията на Олаф Шолц - която включва природозащитници - от две години законодателства за опростяване на процедурите за инсталиране на вятърни и слънчеви паркове и направи огромни инвестиции.

No comments:

Post a Comment