About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 16 June 2024

Uniper ще търси 13 млрд. евро компенсации от "Газпром"

Германската енергийна компания Uniper обяви, че е "спечелила правото да претендира" за повече от 13 милиарда евро като компенсация за съкращенията на доставките на газ от бившия си руски партньор "Газпром" от средата на 2022 г., след благоприятното решение на арбитражен съд.

"Това решение създава правна яснота за Uniper", въпреки че все още не е възможно да се прецени дали може да се очакват значителни суми под формата на компенсации", заяви в изявление главният изпълнителен директор на Uniper Майкъл Люис.

След пълното спиране на доставките от руската страна по газопровода „Северен поток“, немската компания беше изпаднала близо до фалит. Нейното съществуване продължава благодарение на спешната намеса на германското правителство, което я национализира. Средствата които Uniper се надява да получи, ще бъдат изплатени в държавната хазна, заявиха от групата.

Арбитражното решение, което според Uniper не е публично и е издадено на 7 юни, също така дава право на енергийната компания да прекрати договорите си с "Газпром", които останаха в сила за дългосрочните доставки на газ, заяви ръководителят на базираната в Дюселдорф компания.

Uniper беше основният клиент на руския "Газпром" в Германия, страна, чийто бизнес модел се основаваше на вноса на евтин руски газ за индустриалния сектор. Войната в Украйна наруши тези баланси, принуждавайки страната да промени парадигмата си, с цената на нарастващите енергийни разходи за компаниите.

При липсата на газ, доставен от "Газпром", Uniper трябваше да получи газ на спот пазара, за да изпълни договорите си, където цените бяха експлодирали през лятото на 2022 година.

Руската компания се позова на "форсмажорни обстоятелства" по това време, за да оправдае спирането на доставките, без да дава повече подробности.

Uniper отговори, като реши същата година да отнесе "Газпром" до международния арбитражен трибунал в Стокхолм (Швеция), за да бъде компенсиран за съкращенията на доставките.

Uniper пое и продължи договорите от своите предшественици компании, когато беше основана през 2016 г. От 70-те години на миналия век договорите формират ядрото на германско-руското енергийно партньорство. От юни 2022 г. "Газпром експорт" първоначално доставяше по-малко природен газ за Германия, докато напълно спрат. Компанията трябваше да набавя газ за своите клиенти с други средства, в някои случаи на изключително високи пазарни цени, което на моменти водеше до допълнителни разходи в размер на стотици милиони евро всеки ден. Uniper успя да поеме тези допълнителни разходи само с държавна подкрепа. Несъстоятелността на Uniper беше предотвратена със споразумението за стабилизация от декември 2022 г. и влизането на федералното правителство като основен акционер, обясняват с официална позиция от компанията. .

В тази връзка прекратяването на договорите с "Газпром експорт" е последното от поредица последователни решения през последните три години. През това време Uniper отписа своя дял във финансирането на газопровода "Северен поток 2", дела си в руското дъщерно дружество Unipro и позволи договорите си за доставка на въглища с Русия да изтекат. Оттогава Uniper работи усилено, за да диверсифицира газовия си бизнес и сега е добре позиционирана с глобалното си портфолио от втечнен природен газ и доставките на газ от тръбопроводи от различни региони, казва още главният изпълнителен директор.

Правните действия на Uniper са последвани от друга германска енергийна компания - RWE, която също е жертва на руските съкращения на доставките на газ.

No comments:

Post a Comment