About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 16 June 2024

Украинските АЕЦ да работят под контрола на Киев, пише в декалрация

Продължаващата война на Русия срещу Украйна причинява мащабни човешки страдания, разрушения и създава рискове и кризи с глобални последици за света.

Събрахме се в Швейцария на 15-16 юни 2024 г., за да засилим диалога на високо равнище относно пътищата към всеобхватен, справедлив и траен мир за Украйна.

Picture: Аудиовизуална служба на Съвета на ЕС

Повторихме резолюциите A/RES/ES-11/1 и A/RES/ES-11/6, приети от Общото събрание на ООН, и подчертахме ангажимента си да спазваме международното право, включително Хартата на ООН, заявяват под обща декларация над 50 държавни и правителствени лидери.

В общото комюнике се казва, че тази среща на върха е изградена въз основа на предишните дискусии.

„Проведохме ползотворен, всеобхватен и конструктивен обмен на различни мнения относно пътищата към рамка за всеобхватен, справедлив и траен мир, основан на международното право, включително Устава на Организацията на обединените нации. По-специално, потвърждаваме ангажимента си да се въздържаме от заплаха или използване на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава, принципите на суверенитет, независимост и териториална цялост на всички държави, включително Украйна, в рамките на техните международно признати граници, включително териториалните води, и разрешаването на спорове с мирни средства като принципи на международното право.

В документа, разпространен от пресслужбата на Съвета на ЕС, още са посочени следните ключови аспекти:

1. Първо, всяко използване на ядрената енергия и ядрените инсталации трябва да бъде безопасно, сигурно, защитено и екологосъобразно. Украинските атомни електроцентрали и инсталации, включително АЕЦ "Запорожие", трябва да работят безопасно и сигурно под пълния суверенен контрол на Украйна и в съответствие с принципите на МААЕ и под неин надзор. Всяка заплаха или използване на ядрено оръжие в контекста на продължаващата война срещу Украйна е недопустима.

2. Второ, глобалната продоволствена сигурност зависи от непрекъснатото производство и доставка на хранителни продукти. В това отношение безплатната, пълна и безопасна търговска навигация, както и достъпът до морските пристанища в Черно и Азовско море, са от решаващо значение. Нападения срещу търговски кораби в пристанищата и по цялото трасе, както и срещу граждански пристанища и гражданска пристанищна инфраструктура, са неприемливи. Продоволствената сигурност не трябва да се използва като оръжие по никакъв начин. Украинските селскостопански продукти следва да се предоставят сигурно и свободно на заинтересованите трети страни.

3. Трето, всички военнопленници трябва да бъдат освободени чрез пълна размяна. Всички депортирани и незаконно разселени украински деца, както и всички други украински цивилни, които са били незаконно задържани, трябва да бъдат върнати в Украйна.

Вярваме, че постигането на мир изисква участието и диалога между всички страни. Затова решихме да предприемем конкретни стъпки в бъдеще в гореспоменатите области с по-нататъшно ангажиране на представителите на всички страни.

Хартата на ООН, включително принципите на зачитане на териториалната цялост и суверенитета на всички държави, може и ще послужи като основа за постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна.

Със специални изявления още през първия ден излязоха председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия. Шарл Мишел акцентира, че руските заплахи увеличават риска от ядрен инцидент, а Урсула фон дер Лайен заяви, че международната общност за пореден път през последните две години  пали фара на надеждата за световен мир и сигурност. Н"ие, международната общност, трябва да застанем заедно, за да подкрепим Украйна в стремежа й към мир", апелира тя.

С позиция, насочена към ядрената сигурност се обръща и служебният премиер на България Димитър Главчев, който също пристъства на първата среща за мир в Швейцария. "Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия. Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света", заявил той пред лидерите.

No comments:

Post a Comment