About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 15 June 2024

Мишел: Руските заплахи увеличават риска от ядрен инцидент (видео)

Заплахите на Русия за използване на ядрено оръжие са напълно неприемливи и безотговорни. Безразсъдните действия увеличават риска от ядрен инцидент, който би имал последици за целия свят. Ето защо ЕС силно подкрепя работата на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси и нейните служители на място. Тази война е отвратителен опит да се замени силата на закона със закона на силата. Не можем да се откажем, се казва в официалната реч на президента на ЕС Шарл Мишел по време на срещата на върха за мир в Украйна в Швейцария.

Шарл Мишел. Снимка и видео: Пресслужба на Европейския съвет

Пред събралите се делегати, в отсъствието на руската страна, Мишел отбелязва още няколко важни пункта. Според него международното право и Хартата на ООН трябва да бъдат гръбнакът на "справедливия мир" в Украйна.

„Какъвто и да е нашият континент, история, религия или цвят на кожата, всички ние споделяме един и същ ръководен компас. Това е Хартата на ООН и нейните принципи на суверенитет, териториална цялост, човешко достойнство и право на самозащита. Тези принципи са универсални и ние трябва да ги спазваме

Второ, тази война има един агресор, Русия, и една жертва, народът на Украйна. Те имат право да защитават своите деца, своите домове и своите общности. Наш колективен дълг е да защитаваме свят, основан на законите, които управляват как страните трябва да живеят заедно. Тази пълномащабна война е нещо повече от атака срещу сигурността на Европа, срещу идеята за Европа. Това е опит да се върнем към едно по-мрачно минало, свят на ядрена конфронтация и голяма продоволствена несигурност, с всички произтичащи от това икономически последици.

Трето, няма място за двойни стандарти. Международното право трябва да бъде защитавано винаги и навсякъде, без двусмислие - в Украйна, в Близкия изток и в целия свят. Това е наша глобална отговорност.

И накрая, няколко думи за бъдещето, казва Мишел Мирът изисква диалог. Всеки бъдещ диалог с Русия трябва да се основава на международното право и Устава на ООН. И зависи от Украйна да реши кога това може да бъде възможно. Тази война е директна атака срещу глобалния ред, основан на правила; Ето защо се нуждаем от глобален отговор. Всички имаме избор, който трябва да направим. Оставяме ли света да се плъзне назад, или стоим силни и вървим напред в посока на международното право, основните принципи и Хартата на ООН? Ние сме направили своя избор. Бъдещето е в нашите ръце. Можете да разчитате на ЕС. Слава Україні!, завършва речта си европейският топ дипломат.

Tърсенето на мир е изпълнено с предизвикателства

Урсула фон дер Лайен. Picture: Аудиовизуална служба на ЕК

В речта си председателят на Европейската комисия казва: Ехото от агресивната война на Русия отеква по целия свят. Цените на енергията скочиха. Цените на храните експлодираха. И това е поучителна история за целия свят. Правилно ли е, че по-голяма държава може да нахлуе и да отнеме територия от по-малък съсед? Отговорът, разбира се, е не. Това е записано в Устава на Организацията на обединените нации. Ето защо е жизненоважно да потвърдим отново тази Харта. Жизненоважно е отново да се ангажираме да спазваме твърдо принципите на Устава на ООН. Замразяването на конфликта днес, с чужди войски, окупиращи украинска земя, не е отговорът. Всъщност това е рецепта за бъдещи агресивни войни. Вместо това трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна. Такава, която възстановява суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост. Неприкосновеността на всички граници. Суверенитетът на всички нации. Това е заложено на карта.

Picturе: Официален Linkedin профил на Урсула фон дер Лайен

Историята ни учи: търсенето на мир е изпълнено с предизвикателства. Но именно от пепелта на Втората световна война се ражда Организацията на обединените нации. 

Днес трябва още веднъж да запалим фара на надеждата за световен мир и сигурност. Ние, международната общност, трябва да застанем заедно, за да подкрепим Украйна в стремежа й към мир. Така отваряме пътя към мира. Така отваряме пътя, който ще позволи да бъдат възстановени животи и домове. И така отваряме пътя за възстановяване на международния мир и сигурност. Нашата обща задача е да потвърдим върховенството на Устава на Организацията на обединените нации.

Picture: Аудиовизуална служба на Европейския съвет

На двудневна среща в луксозен швейцарски курорт се събират над 50 държавни и правителствени ръководители, сред които украинският президент Володимир Зеленски  и българския премиер Димитър Главчев, предаде AFP. Целта е да се положат основите на пътя към мира, в който евентуално да се включи Москва.

От дистанция, непоканен, руският президент Владимир Путин заклейми срещата на върха като трик за отвличане на вниманието.

No comments:

Post a Comment