Pages

Saturday 15 June 2024

Мишел: Руските заплахи увеличават риска от ядрен инцидент (видео)

Заплахите на Русия за използване на ядрено оръжие са напълно неприемливи и безотговорни. Безразсъдните действия увеличават риска от ядрен инцидент, който би имал последици за целия свят. Ето защо ЕС силно подкрепя работата на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси и нейните служители на място. Тази война е отвратителен опит да се замени силата на закона със закона на силата. Не можем да се откажем, се казва в официалната реч на президента на ЕС Шарл Мишел по време на срещата на върха за мир в Украйна в Швейцария.

Шарл Мишел. Снимка и видео: Пресслужба на Европейския съвет

Пред събралите се делегати, в отсъствието на руската страна, Мишел отбелязва още няколко важни пункта. Според него международното право и Хартата на ООН трябва да бъдат гръбнакът на "справедливия мир" в Украйна.

„Какъвто и да е нашият континент, история, религия или цвят на кожата, всички ние споделяме един и същ ръководен компас. Това е Хартата на ООН и нейните принципи на суверенитет, териториална цялост, човешко достойнство и право на самозащита. Тези принципи са универсални и ние трябва да ги спазваме

Второ, тази война има един агресор, Русия, и една жертва, народът на Украйна. Те имат право да защитават своите деца, своите домове и своите общности. Наш колективен дълг е да защитаваме свят, основан на законите, които управляват как страните трябва да живеят заедно. Тази пълномащабна война е нещо повече от атака срещу сигурността на Европа, срещу идеята за Европа. Това е опит да се върнем към едно по-мрачно минало, свят на ядрена конфронтация и голяма продоволствена несигурност, с всички произтичащи от това икономически последици.

Трето, няма място за двойни стандарти. Международното право трябва да бъде защитавано винаги и навсякъде, без двусмислие - в Украйна, в Близкия изток и в целия свят. Това е наша глобална отговорност.

И накрая, няколко думи за бъдещето, казва Мишел Мирът изисква диалог. Всеки бъдещ диалог с Русия трябва да се основава на международното право и Устава на ООН. И зависи от Украйна да реши кога това може да бъде възможно. Тази война е директна атака срещу глобалния ред, основан на правила; Ето защо се нуждаем от глобален отговор. Всички имаме избор, който трябва да направим. Оставяме ли света да се плъзне назад, или стоим силни и вървим напред в посока на международното право, основните принципи и Хартата на ООН? Ние сме направили своя избор. Бъдещето е в нашите ръце. Можете да разчитате на ЕС. Слава Україні!, завършва речта си европейският топ дипломат.

Tърсенето на мир е изпълнено с предизвикателства

Урсула фон дер Лайен. Picture: Аудиовизуална служба на ЕК

В речта си председателят на Европейската комисия казва: Ехото от агресивната война на Русия отеква по целия свят. Цените на енергията скочиха. Цените на храните експлодираха. И това е поучителна история за целия свят. Правилно ли е, че по-голяма държава може да нахлуе и да отнеме територия от по-малък съсед? Отговорът, разбира се, е не. Това е записано в Устава на Организацията на обединените нации. Ето защо е жизненоважно да потвърдим отново тази Харта. Жизненоважно е отново да се ангажираме да спазваме твърдо принципите на Устава на ООН. Замразяването на конфликта днес, с чужди войски, окупиращи украинска земя, не е отговорът. Всъщност това е рецепта за бъдещи агресивни войни. Вместо това трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна. Такава, която възстановява суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост. Неприкосновеността на всички граници. Суверенитетът на всички нации. Това е заложено на карта.

Picturе: Официален Linkedin профил на Урсула фон дер Лайен

Историята ни учи: търсенето на мир е изпълнено с предизвикателства. Но именно от пепелта на Втората световна война се ражда Организацията на обединените нации. 

Днес трябва още веднъж да запалим фара на надеждата за световен мир и сигурност. Ние, международната общност, трябва да застанем заедно, за да подкрепим Украйна в стремежа й към мир. Така отваряме пътя към мира. Така отваряме пътя, който ще позволи да бъдат възстановени животи и домове. И така отваряме пътя за възстановяване на международния мир и сигурност. Нашата обща задача е да потвърдим върховенството на Устава на Организацията на обединените нации.

Picture: Аудиовизуална служба на Европейския съвет

На двудневна среща в луксозен швейцарски курорт се събират над 50 държавни и правителствени ръководители, сред които украинският президент Володимир Зеленски  и българския премиер Димитър Главчев, предаде AFP. Целта е да се положат основите на пътя към мира, в който евентуално да се включи Москва.

От дистанция, непоканен, руският президент Владимир Путин заклейми срещата на върха като трик за отвличане на вниманието.

No comments:

Post a Comment