About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 14 June 2024

Германската икономика ще спечели малко от Европейското по футбол

Светът е футбол през следващия месец и погледите са насочени към Европейското в Германия. В продължение на четири години страната е в трескава подготовка да посрещне по най-добрия начин елините национални гарнитури на европейския футбол.

Picture: UEFA.com

Освен страсти, много бира, футболът е и бизнес, от който се очаква възвращаемост на многомилиардните инвестиции в инфраструктура, съоръжения, технологии, стадиони. А изискванията на УЕФА не са малко и леки.

Страната разчита основно на туристите, които ще харчат пари в хотели и кафенета по време на турнира. Разчетите обаче не са задоволителни и никак няма да са за слуха на Германския футболен съюз и организационния комитет.

Според  местния изследователски институт Ifo икономиката на страната ще нарасне с нищожните 0,1% през това тримесечие. На годишна база обаче нещата стоят малко по-добре. В сравнение със същия период на 2023 г икономиката се е свила с 0,3 на сто.

Според наблюденията на анализаторите на института големите спортни събития обикновено имат малко въздействие върху икономиката.

Ifo сравнява това европейско първенство със Световното първенство през 2006 г., което също се проведе в Германия. В началото на това световно първенство броят на нощувките от чуждестранни гости се е увеличил с 25%.

"Ако вземем това като основа за Европейското първенство през 2024 г., можем да очакваме повече от 600 000 чуждестранни туристи и 1,5 милиона допълнителни нощувки", пише изследовател в доклада.

Това вероятно ще доведе до по-високи „овърнайт“ цени и допълнителен оборот в хотелиерската индустрия.

Страната домакин ще трябва да разчита на туристите, защото въпреки че самите германци похарчиха повече пари в кръчмата по време на световното първенство през 2006 г., те всъщност спестиха от други разходи. В резултат на това ефектът вероятно ще бъде краткотраен, очаква изследователският институт.

Когато европейскoтo първенствo приключи и туристите се завърнат у дома, германската икономика отново ще се свие през третото тримесечие.

И като стана за изисквания поставени цели и очаквани резултати, в часовете буквално преди началния сигнал на френския съдия Клеман Трюпен за откриващата среща между домакините от Германия срещу Шотландия, стана ясно че страната си е поставила за цел освен купа и титлата "най-зелен" домакин в историята европейските шампионати.  

Десетте стадиона, по нареждане на УЕФА, са задължени да предприемат различни мерки за екологична устойчивост, проверил кореспондентът на нидерландската обществена телевизия NOS където ще играе националната гарнитура.

На "Олимпиащадион" в Берлин „лалетата“ ще играят третия си мач от групата. Телевизионният екип обаче се разходил преди самите футболисти. В ролята на гид влязъл директорът на съоръжението  Тимо Рохведер.

За предстоящите мачове стадионът ще използва се само LED осветление, което консумира половината енергия в сравнение с предишните лампи. Новите могат да променят цвета си. Монтирани са водоспестяващи тоалетни, събира се дъждовна вода и до стадиона сега живеят две пчелни колонии, разказал мениджърът по поддръжката. А на покрива: слънчеви панели, които могат да генерират до 600 000 киловатчаса годишно.

Внушителният Олимпиащадион, построен от нацистите за Олимпийските игри през 1936 г., не може просто да бъде превърнат в паметник. "Не е лесно да се правят корекции в тази сграда. Наистина трябва да се подготвиш за това." Следователно операцията за устойчивост все още не е приключила, казва още директорът.

Най-голямото предизвикателство е транспортирането на отборите, техния персонал и най-вече милионите фенове от цяла Европа. Тези движения представляват около 70 до 80% от генерираните емисии на събитието. Затова привържениците са призовани да пътуват основно с влак.

Франция с поглед към съседите

 Само няколко дни след Европейското в Германия, световният спорт ще прикове погледа към съседката от Франция, която е домакин на XXXIII летни Олимпийски игри. Откриването е на 26 юни във водите на Сена. Така, че Париж гледа под лупа какво прави Берлин и другите 9 градове-домакини. Освен в организационно и в екологично отношение. Защото, спортът е и политика – а съседките както е известно много често не са в един лагер и всяка се стреми да окаже надмощие над другата.

Нито капка дизел

Еко-летвата от Германия очевидно е вдигната и Париж няма да отстъпи. Стана вече ясно, че олимпийските обекти и стадиони в Париж ще бъдат свързани към електрическата мрежа и няма да използват дизелови генератори, което е прецедент в историята за спортни състезания или културни събития.

„Нито капка дизел“, заявява категорично пред AFP Никола Перен, който е директор Enedis - парижки оператор на обществената електроразпределителна мрежа.

Специалистите обясняват, че системата е така проектирана, че ако хипотетично има проблем с основната енергийна мрежа в главната подстанция, съоръжението автоматично минава към резервно захранване от втората подстанция. На всички обекти са подсигурени и с трето захранване с генератор и то ще се включи само, ако предните две са извън строя, което е напълно невъзможно.

През пролетта пък стана ясно, че Олимпийското село също е с поглед към климата и няма да използва климатици. Селището се простира на площ от 52 хектара по протежение на Сена, където някога e била индустриална зона. На терена са изградени 6000 апартамента и ще се използват от 14 000 олимпийски състезатели, а след това от 9000 параолимпийци. 

След игрите те ще се превърнат в най-новия супер модерен комплекс на френската столица. Сред сградите са засадени 220 дървета и специално изградени „сенници“, на които да кацат птиците.

Всички сгради са без климатици. През студените дни ще се отопляват геотермално, а през лятото ще се използва прохладата на Сена. Затова са построени по нейното протежение.

No comments:

Post a Comment