About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 30 June 2024

Прощалната реч на Рюте (видео)

"Нидерландия е страхотна страна. Може да съм го казвал това веднъж или два пъти, или пък твърде много пъти, но това е така, защото го казвам с цялото си сърце." С тези думи Марк Рюте се сбогува днес следобед след 14 години като министър-председател в реч до нацията, излъчена по радиото, телевизията и чрез интернет стриймове на живо.

Screenshot: NOS TV

"Тук няма война, вие можете да бъдете това, което сте, ние сме проспериращи. Имаме свободна и критична преса и независими съдии. Така че, да, това е готина страна."

В речта, от около 12 минути, Рюте направи равносметка за управлението си като премина от птичи поглед през върховете и спадовете на четирите му кабинета, които ръководи от 2010 г. до лятото на миналата, след като подаде оставка заради различия в коалиционната политика и по-конкретно за това как да се процедира със статута на пристигащите мигранти.

Рюте не пропусна един скандал с детските надбавки и земетресенията в Грьонинген, които заради най-голямото находище на газ в Европа десетки къщи са опасни, други потенциално разрушени, а стотици домакинства все още се опитват да поправят покривите на единствените си домове.

Припомням, че след години на протести от природозащитни организации, местни и засегнати общини, последното все още редовно правителство на Марк Рюте затвори газовото хранилище и обеща, че страната има достатъчно ресурси, за да не се стига в бъдеще до газова криза.

 "Много неща се объркаха там под моя отговорност и аз приемам това лично. Водил съм толкова много разговори с хора, които не се чувстват сигурни в собствените си домове. С родители, които са загубили всичко заради дълга на правителството. Тези разговори винаги ще останат с мен.", признава дългогодишният премиер на „ниската земя“.

MH17 е повратната точка

Но най-голямата трагедия не само за Рюте, но и за стотици почернени семейства остава атаката срещу самолет MH17 през 2014 г. Безкрайното шествие от катафалки, придружено от хиляди хора" никога няма забравя“, казва Рюте, който свързва тази атака със следващата стъпка в кариерата си, която ще встъпи в длъжност като генерален секретар на НАТО тази есен.

"MH17 промени личното ми виждане за света. Осъзнах колко е важно като държава да не бъдем сами в свят, пълен със сътресения и заплахи. Колко важно е страната ни да бъде вградена в Европейския съюз и НАТО".

Като други запомнящи се моменти Рюте спомена извиненията, които е направил за действията на нидерландското правителство по време на Холокоста и за миналото на робството. "Това са моменти, в които вие, като премиер, можете да направите много директна връзка, като дадете признание, с цялата емоция, която това предизвиква. Не като личност, не като Марк Рюте от Хага, а като представител на нещо по-голямо: държава, общество. Всичко това може да звучи малко тържествено, идващо от устата ми, но аз наистина го почувствах и преживях по този начин."

Горд

Друг път в премиерския си мандат Рюте казва, че е направо горд, например от начина, по който стрната му излезе от икономическата криза от 2012 и 2013 година. "Вече трудно можем да си го представим, но всеки месец се добавяха до 15 000 безработни хора. Дефицитът в националния бюджет експлодира. И така трябваше да променим курса, с най-драстичните реформи и съкращения досега".

В ретроспекция Рюте нарича малко чудо колко бързо Нидерлндия се изкачи от „дълбоката долина“. "Все още се гордея с начина, по който го направихме: заедно. С предприемачи и синдикати, общини и провинции, с всички в страната".

Рюте също видя такова добро сътрудничество и конструктивни консултации като лъч надежда в коронакризата от 2020 и 2021 година. 

"Неизбежно допуснах грешки в подхода. Няма друг начин. В същото време мисля, че през този период в обществото се случиха много хубави и красиви неща. Хората в здравеопазването постигнаха безпрецедентно представяне. В компаниите, хотелиерската индустрия, училищата, асоциациите, музеите и театрите: всеки даде най-доброто от седе си. И навсякъде възникваха спонтанни инициативи, които да си помагат, подкрепят или утешават взаимно. Това е и Нидерландия."

В допълнение към подчертаването на ценностите на добрата консултация и сътрудничество, речта съдържаше няколко поразителни лични разсъждения, въпреки че Рюте говори за "сивите косми и бръчки", които са добавени през годините.

Той завърши с призив, който отправи и към всички сънародници и по време на коронакризата: "Обръщайте внимание един на друг. Разчитам на теб. За мен беше чест да бъда ваш министър-председател. И го направих с невероятно удоволствие. Благодаря, благодаря, благодаря."

На 1 октомви досегащният министър-председател на Нидерландия поема поста генерален секретар на НАТО и ще замени Йенс Столтенберг.

Saturday 29 June 2024

ЕК третира санкциите срещу Беларус "на ниво участие" във войната в Украйна

Европейската комисия приветства решението на Европейския съвет на нов набор от санкции срещу Беларус с оглед на участието ѝ в незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна.

Снимка: www.pipeline-journal.net/

Тясната интеграция на руската и беларуската икономика значително улесни заобикалянето на съществуващите санкции срещу Русия. Този нов набор от санкции срещу Беларус отразява няколко от мерките, които вече са наложени на Русия, което прави санкциите на ЕС срещу Русия по-ефективни, се казва в позицията на ЕК.

Новите мерки са съобразени със специфичните характеристики на търговията между ЕС и Беларус и засягат различни сектори на беларуската икономика, включително търговията, услугите и транспорта.

Това дава възможност за ефективна стратегия в борбата срещу заобикалянето на конфликта, като същевременно се гарантира, че мерките са пропорционални на нивото на участие на Беларус в агресивната война на Русия срещу Украйна.

Комисията ще продължи да наблюдава възможното заобикаляне на санкциите срещу Русия през Беларус и е готова да подкрепи по-нататъшното съгласуване между двата режима на санкции.

Търговия

Ограниченията върху износа на стоки с двойна употреба и модерни технологии бяха разширени и бяха въведени нови ограничения за стоки, които биха могли да допринесат за увеличаване на промишления капацитет на Беларус, както и на морското навигационно оборудване, технологиите за рафиниране на нефт и някои луксозни стоки.

Забранен е вносът на стоки, позволяващи на Беларус да диверсифицира източниците си на приходи, както и на злато и диаманти.

Заобикаляне на мерките

Операторите от ЕС трябва отсега да положат максимални усилия, за да попречат на чуждестранните си дъщерни дружества да участват в дейности, които подкопават санкциите.

За да се намали рискът от заобикаляне по отношение на чувствителни стоки, транзитът на определени стоки (например с двойна употреба, съвременни технологии, огнестрелни оръжия, материали, свързани с въздухоплаването) през Беларус вече е забранен.

Освен това износителите от ЕС трябва да включат "клауза за не-Беларус" в новите договори, а операторите от ЕС, търгуващи със стоки на бойното поле, трябва да прилагат механизми за надлежна проверка.

Пакетът също така въвежда възможността Съветът да налага целенасочени мерки срещу физически или юридически лица, които заобикалят санкциите или значително подкопават тяхната цел или ефективност.

Услуги

Предоставянето на услуги на Беларус, нейното правителство и свързаните с тях лица вече е ограничено, включително счетоводни, одиторски, инженерни и рекламни услуги.

Автомобилен транспорт

Ограниченията бяха разширени, за да включат използването на ремаркета или полуремаркета, регистрирани в Беларус. Освен това съществуващата забрана за автомобилен превоз на стоки в ЕС, включително транзит, вече се прилага и за дружества от ЕС, притежавани 25 % или повече от беларуски лица.

Новите мерки дават възможност на операторите от ЕС да претендират за обезщетение за вреди, причинени от беларуски субекти, свързани с прилагането на санкции и отчуждаването.

Секторните мерки срещу Беларус бяха последно изменени през август 2023 г., за да бъдат приведени в съответствие със санкциите срещу Русия.

Под председателството на Белгия са договорени 45 досиета

За шест месеца, под председателството на Белгия, е постигнато политическо съгласие по 45 досиета. Това, по думите на председателя на Европейската комисия“ е изключителен успех. На своеобразна отчетна пресконференция, в присъствието на служебния премиер Александър де Кроо и председателя на ЕС, Шарл Мишел Урсула фон дер Лайен похвали страната, че е успяла на практика да постигне консенсус по водещите за общността стратегически приоритети през следващите 5 години.

Снимка: Пресцентър на ЕК

Председателят на ЕК изброи, че под сегашното председателство са били договорени теми, свързани със Европейския зелен пакт към цифровизацията, промишлеността,  икономиката и разширяването. „Мисля, че две предложения бяха знакови, а именно Законът за нулевата нетна промишленост и новата рамка за икономическо управление“, смята тя.

В равносметката на председателят като успешни диалози влизат още първото по рода си споразумение за средносрочно преразглеждане на многогодишната финансова рамка, механизмът за Украйна в размер на 50 млрд. евро, Пактът за миграцията и убежището, 14-ият пакет от санкции срещу Русия, новите санкции срещу Беларус, започнатите преговори за присъединяване на Украйна и Молдова.

Фон дер Лайен отдели внимание и на разходите за войната в Украйна. „Войната с висока интензивност се завърна на нашия континент, а Русия е агресивна и разрушителна сила. Тя бързо премина към военна икономика. Само една цифра: тя ще изразходва над 7% от своя БВП за отбрана тази година. Така че, както се договорихме във Версайския дневен ред, отново миналия март, Европа като цяло трябва да засили отбраната. Нека ви дам няколко цифри, които показват необходимостта: Ако погледнете комбинираните разходи на ЕС за отбрана от 2019 до 2021 г., така че за 3 години те са се увеличили с 20%. В същия период разходите за отбрана на Китай са се увеличили с почти 600%, а разходите за отбрана на Русия с почти 300%. И това е още преди Русия да увеличи значително разходите си за отбрана през последните две години.

ЕС е предоставил на Киев досега 108 млрд. евро, отделно 39 млрд. военна помощ

"Използвахме различни източници, от стратегическия компас до Европейската стратегия за отбранителна промишленост, за да определим отбранителните способности, които са необходими. Освен това имаме на върха някои държави-членки, които наскоро призоваха за европейски щит за противовъздушна отбрана, и други, които призоваха за укрепване на източната сухопътна граница на Съюза. И ако вземем предвид всичко това и въз основа на некласифицирани източници, оценяваме, че през следващото десетилетие са необходими допълнителни инвестиции в отбраната в размер на около 500 млрд. евро

И накрая, кратък преглед на стратегическата програма. Приветствам приемането му, защото подготвя следващия институционален цикъл и определя политическите приоритети на 27-те лидери на ЕС за следващите години. Така че това дава важен принос на Комисията за разработването на следващите политически насоки, които ще трябва да поставя на масата, когато става въпрос за гласуване в Парламента. Тази стратегическа програма започва с много трезва оценка на новите геополитически реалности. Отговорът на тези предизвикателства е много ясно определен в стратегическата програма: увеличаване на европейската отбрана, от разходите до оперативната съвместимост, но също така и много ясен поглед върху климатичните заплахи, които съществуват, така че целта да станем първият неутрален по отношение на климата континент, като същевременно засилим конкурентоспособността на нашите социални пазарни икономики – има много силен акцент върху темата за конкурентоспособността – и, разбира се, одобрението на осъществяването на нашия двоен зелен и цифров преход и увеличаването на производствения капацитет на Европа за чисти технологии. Така че в стратегическата програма има широк спектър от теми, което е важен принос за политическите насоки за Комисията", завърши обзора си Урсула фон дер Лайен.

На 1 юли Унгария поема от Белгия ротационното председателство на ЕС. 


Град издига граничен пункт заради мача Белгия-Франция

Пограничният белгийски град Вервик затваря граничния си пункт с Франция заради осминафиналната среща на европейското първенство между националните гарнитури на двете страни. Срещата е на 1 юли.

Това не е първият път, който градът предприема подобна мярка. Кметът Юро Касиер казва, че това се прави, за да се предотвратят инциденти между феновете.

Властите ще поставят голям бетонен блок по средата на моста, който свързва Вервик с френския му близнак Вервик-Суд.

Преди 6 години на моста бяха поставени бетонни блокове по време на мача на Белгия от Световното първенство срещу французите в Русия. "Това се оказа мъдро решение", каза кметът Касиер пред VRT News.

Кметът е провел наскоро среща със свои погранични колеги и всички са били единодушни, че мостът трябва да се затвори за преминаване на автомобили.

"Французите са много по-шовинистични от нас. От опит знаем, че след победи на националния отбор обичат да идват с колите си, за да провокират нашите съграждани и да се подиграват на "малките белгийци". Идват карат като луди, надуват клаксоните и правят танци на победата по улиците на града. Искаме да предотвратим „тези глупави неща“ и да няма провокации, обяснява Вервик за превантивната мярка.

В Белгия френската верига „Карфур“ пусна на телевизорите, които продава, срещата между двете страни от полуфиналите на Световното първенство в Русия през 2018 г. Тогава „петлите“ биха  с 1:0, а този мач им проправи пътя към световната титла.


Thursday 27 June 2024

ЕС е предоставил на Киев досега 108 млрд. евро, отделно 39 млрд. военна помощ

Европейският съюз е предоставил на Украйна близо 108 млрд. евро помощи като за настоящата година са предвидени други 5 милиарда евро. Страните членки ще продължат да подкрепят и занапред страната във войната с Украйна, става ясно от разпространена 12 страници декларация, в която подробно са описани ангажиментите на Брюксел към Киев занапред.

Снимка: Аудиовизуална служба на ЕС

Сумата, която се визира в документа обаче не включва военната подкрепа, която също ще бъде увеличена. От началото на войната през 2021година до момента под формата на военни помощи са предоставени 39 милиарда евро, от тях 6,1 млрд. евро чрез Европейския фонд за възстановяване на мира (EPF).

В навечерието на заседанието на Съвета на Европа в Брюксел стана ясно, че ЕС се ангажира идните години да осигури чрез своите партньори допълнителни 50 млрд. евро. Сумата беше гарантирана лично от председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел пред президента Володимир Зеленски. Двамата разкриха пред медиите също, че по бюджета на Киев ще бъдат трансферирани средства от замразени руски активи.

„ЕС е решен да продължи да предоставя на Украйна и нейния народ всичко необходимо – политическа, финансова, икономическа, хуманитарна, военна подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо и толкова интензивно- колкото е необходимо“, се казва в документа. За това всъщност апелира и самият Зеленски пред лидерите на ЕС по време на откритата си реч в сградата на ЕС в първия ден на форума.

От своя страна Украйна се ангажира да предприеми необходимите реформи в съответствие по пътя си към присъединяването в ЕС. Това включва реформи в областите на сигурността, разузнаването, отбраната, граждански надзор, прозрачност на отбранителните институции, укрепване на отбранителната промишленост.

В областта на отбраната ЕС ще продължи да предоставя обучение на силите за сигурност и по-специално чрез Мисията на ЕС за военна помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM).

В областта на енергетиката Брюксел ще продължи да подкрепя чрез своите експерти енергийната сигурност, ядрената безопасност и укрепване на украинския ядрен регулатор чрез подкрепа за изграждане и капацитет по химически, биологични и радиологични въпроси  както и по стратегически търговски контрол (върху износа на изделия и технологии с двойна употреба.

Документът  заявява също, че средства ще бъдат предоставени за подобряване на транспортните, телекомуникационните и енергийните мрежи на Украйна

От икономическа гледна точка се казва, че ЕС ще работи за постепенно интегриране в единния пазар на ЕС свързани реформи и цялостна устойчивост.


ЕС се насочва към замразените активи на Русия

Лидерите на ЕС провеждат двудневно заседание в Брюксел. То ще премине отново под мотива за подкрепа на Украйна. Какво ще дадат на Киев европейските страни ще научи лично президентът Володимир Зеленски.

Снимка: Аудиовизуална служба на Съвета на ЕС

Още на вратата на сградата на Европейския съвет за добре дошъл го посрещна лично председателят на Съвета Шарл Мишел. Без много колебания той директно заяви, че страните ще подкрепят страната колкото е нужно докато получат своята свобода от руската армия.   

Шарл Мишел увери Зеленски, че през последните седмици, въпреки проведените избори, е работено в подкрепа на страната. Затова и ще бъдат подписани някои допълнителни споразумения

„Тези споразумения са важни, защото изпращат посланието, че възнамеряваме да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Искаме да бъдем оперативни; Искаме да бъдем конкретни“, уверява Мишел.

Той припомни, че преди няколко дни са започнати преговори за присъединяване към ЕС. Лидерите на страните от ЕС вече са дали също съгласие за по-голяма военна и финансова подкрепа. Също така е решено да се преведат в бюджета на страната средства от замразените активи на Русия, особено към приходите от замразените активи. Работи се и с партньорите от Г-7, за допълнителен пакет от 50 млрд. евро.

Даваме сигнал, че не сме сплашени от Русия. Ние сме мотивирани и решени, защото украинците се борят, за да защитят своето бъдеще, своята земя и бъдещето на своите деца. Те също така се борят да защитят нашите общи ценности, нашите общи мечти за повече мир, повече просперитет и повече сигурност. Поздравявам Ви за лидерството в мирната среща на върха, която се проведе в Швейцария. Беше важно да обединим международната общност, да изразим подкрепата си за ценностите на Хартата на ООН, особено за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Скъпи Володимир, тук в Брюксел си си у дома. Искаме да ви подкрепим. Благодаря ви още веднъж, че се присъединихте към нас“, заяви Мишел и покани госта в сградата. 

"Благодарни сме за това решение за руските замразени активи, които можем да използваме и можем да имаме. Тези 50 милиарда евро, така че това е много важно и започнахме да обсъждаме. Мисля, че моментът на някои рискове с някои санкции, това, което виждаме, особено с някои на руските олигарси, знаете това. Атаките бяха насочени срещу тези олигарси и това бяха само стъпки, а сега виждаме риск някои от санкциите да бъдат отменени. И затова също искам да обсъдя с нашите партньори. 

Срещата на върха за мира, която е много важна за нас и трябва да знаете, че към днешна дата още девет държави се присъединяват. Страхотни стъпки и искам да обсъдя с лидерите следващите ни стъпки по подготовката на втора среща на върха. Мисля, че това е много важно не само за Украйна, за Европа, за света, заяви в отговор пред медиите Зеленски.

След срещата с медиите на входа на сградата на ЕС украинският президент взе участие с официална реч пред лидерите на общостта. В изказването си той наблегна,че Путин се е опитал да разшири войната като започнал нова офанзива в източната част на страната. "Благодарение на храбростта на нашия народ и решенията на вас от нашите партньори, ние спираме тази руска офанзива, но тази нова руска офанзива доказа, че съществуващият натиск върху Русия за войната не е достатъчен. И така, първо исках да спомена за военната подкрепа, артилерийските снаряди и изпълнението на всяко обещание е важно, не само от гледна точка на защита.Животи, но и за разрушаване на руската илюзия, че ще постигнат нещо чрез война. Финансирането е много важно чрез Европейския механизъм за подпомагане на мира и на двустранна основа, финансиране, което е навременно. Както и логистиката, така че всеки пакет, който е обявен, да идва на бойното поле възможно най-скоро", апелира  Зеленски.

Шарл Мишел изпрати ден преди началото на форума до медиите отворена покана към страните членки от която става ясно, че на предстоящата среща ще бъдат обсъдени и приети ключови приоритети за Общността през следващите 5 години.

Този Европейски съвет ще бъде възможност да приветстваме приемането на рамки за преговори и провеждането на междуправителствени конференции с Украйна, Молдова и Черна гора. Това са исторически стъпки в подкрепа на съответния път на тези страни към европейско членство. Също така е наложително да засилим военната си подкрепа за Украйна, като се съсредоточим върху противовъздушната отбрана, боеприпасите и ракетите. Освен това трябва да продължим да събираме широка международна подкрепа за справедлив мир в Украйна въз основа на Хартата на ООН“, казва Мишел.

По време на срещата в Брюксел ще бъде отправен и апел Второ за незабавно прекратяване на огъня в Газа, освобождаване на всички заложници и увеличаване на хуманитарната помощ, достатъчно значима, за да отговори на тежките нужди на място.

„Тази среща също така ще ни позволи да напреднем конструктивно по задачите, които изложихме в предишните си заключения. Това включва последващи действия във връзка със задачите на Европейския съвет през март по отношение на сигурността и отбраната. По същия начин, в светлината на нашия обширен обмен относно конкурентоспособността на заседанието ни през април, ще направим преглед на напредъка по всички наши инициативи за повишаване на конкурентоспособността, като се съсредоточим по-специално върху съюза на капиталовите пазари.

Разчитам на вас да положите всички усилия за постигане на съгласие по тези важни въпроси. Решителният и мотивиран Съюз е от съществено значение в тези времена, “,  апелира още председателят на Съвета на ЕС в отворената официална покана за срещата.

Бъдещата подкрепа на ЕС към Украйна беше изразена от Мишел и по време на друг форум наскоро с негово участие - започване на преговори за присъединяване с Украйна и Република Молдова. „Двете страни започват истинска трансформация в пълноправно членство в ЕС - момент на гордост за двете нации и стратегическа стъпка за ЕС. Това е резултат от огромните усилия на Украйна и Молдова за реформи. Когато се следва волята на народа, визионерското лидерство дава резултати и демокрацията се прилага на практика, виждаме плодовете на истинския напредък. ЕС продължава да постига резултати в партньорствата с Украйна и Молдова, още повече, че Украйна се защитава срещу незаконната агресивна война на Русия, а Молдова е изправена пред последиците от войната.

Wednesday 26 June 2024

Енергийните гиганти няма да се откажат лесно от природния газ

Плановете за преход на 5 големи европейски производители на електроенергия, включват значителни инвестиции във възобновяеми енергийни източници, но не и достатъчно бързо да се спрат изкопаемите горива, заявиха в становище коалиция от браншови асоциации Beyond Fossil Fuels.


Според, разпространен от тях анализ на документи на италианските енергийни компании Enel, френската Engie, чешката EPH, испанската Iberdrola и норвежката Statkraft, "не планират постепенно да прекратят производството на електроенергия от от природен газ до 2035 г. както се препоръчва от Международната агенция по енергетика и Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC)", се казва в доклад на базираната в Берлин коалиция.

Трите енергийни гиганта Enel, Engie и EPH "остават важни разработчици на електроцентрали, работещи с природен газ", добавя документът, който обръща внимание на проекти, базирани на използването на водород и биометан (газ от органични отпадъци).

Последните все още са "незрели или неработещи в търговски мащаб", според тази група, представляваща около 60 европейски граждански организации, включително WWF и Reclaim Finance.

Френската енергийна компания Engie например планира да удвои капацитета си за възобновяема енергия от 42 GW през 2023 г. на 80 GW през 2030 г., така че да представлява 58% от енергийния й микс, и да засили капацитета си за съхранение. Но групата планира да похарчи между 1 и 2 милиарда евро за нови газови топлоелектрически централи и 1 милиард евро за газова инфраструктура до 2026 г., се отбелязва в доклада.

Engie участва също в добиване на газ от фракинг в Съединените щати, които продължават до след 2040 г., се отбелязва още в документа.

Взети като цяло, плановете за преход на EPH, Enel и Engie "не ни позволяват да предвидим бързо излизане от изкопаемите горива", каза Пиер-Ален Себрехт, активист в Reclaim Finance, цитиран в изявление.

"Техният ангажимент за разработване на нови газови електроцентрали ще блокира бъдещите емисии и ще попречи на способността на Европа да постигне своите климатични цели", добави той, подчертавайки, че "това също подкопава изпълнението на ангажиментите за въглеродна неутралност на участниците, които ги подкрепят финансово".

Дори и да не се ангажират да се откажат от изкопаемите горива до 2035 г., Iberdrola и Statkraft "показват, че е възможен съгласуван план за преход към устойчива електроенергийна система (вятърна, слънчева, съхранение и мрежи)", се подчертава още в доклада.

ЕС предвижда 50 млрд евро за Украйна следващите години


Войната в Украйна ще бъде във фокуса на предстоящата среща на лидерите на общността в Брюксел на 27 и 28 юни.

С оглед на неотдавнашната ескалация на напрежението от страна на Русия и засилените нападения срещу цивилни лица и критична инфраструктура лидерите ще обсъдят всеобхватната подкрепа на ЕС и по-специално военната подкрепа, стана ясно след проведена среща с медиите преди големия форум в белгийската столица.

В този контекст те ще обсъдят инициативи, стартирани от държавите членки във връзка с боеприпасите и ракетите и подкрепата по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Очаква се лидерите да обсъдят и напредъка по използването на замразените активи на Русия в подкрепа на Украйна и нейната реконструкция. Те ще разгледат и пътя на Украйна към членство в ЕС с оглед на първата конференция за присъединяване на 25 юни 2024 г.

ЕС заедно с партньори ще осигурят 50 млрд. евро на Украйна през следващите години, става ясно от публично писмо-покана на председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, с което се обръща към своите колеги по повод предстоящата среща в Брюксел на 27 и 28 юни.

В отворената покана, разпратена до медиите става ясно, че на предстоящата среща ще бъдат обсъдени и приети ключови приоритети за Общността през следващите 5 години.

Нашата среща ще започне с „размяна на реплики“ с президента Зеленски. Това ще бъде възможност да обсъдим ситуацията на място, но и да отбележим някои постижения след последната ни среща.

По-специално, този Европейски съвет ще бъде възможност да приветстваме приемането на рамки за преговори и провеждането на междуправителствени конференции с Украйна, Молдова и Черна гора. Това са исторически стъпки в подкрепа на съответния път на тези страни към европейско членство. Също така е наложително да засилим военната си подкрепа за Украйна, като се съсредоточим върху противовъздушната отбрана, боеприпасите и ракетите. Освен това трябва да продължим да събираме широка международна подкрепа за справедлив мир в Украйна въз основа на Хартата на ООН“, казва Мишел.

По време на срещата в Брюксел ще бъде отправен и апел Второ за незабавно прекратяване на огъня в Газа, освобождаване на всички заложници и увеличаване на хуманитарната помощ, достатъчно значима, за да отговори на тежките нужди на място.

„Тази среща също така ще ни позволи да напреднем конструктивно по задачите, които изложихме в предишните си заключения. Това включва последващи действия във връзка със задачите на Европейския съвет през март по отношение на сигурността и отбраната. По същия начин, в светлината на нашия обширен обмен относно конкурентоспособността на заседанието ни през април, ще направим преглед на напредъка по всички наши инициативи за повишаване на конкурентоспособността, като се съсредоточим по-специално върху съюза на капиталовите пазари.

Разчитам на вас да положите всички усилия за постигане на съгласие по тези важни въпроси. Решителният и мотивиран Съюз е от съществено значение в тези времена, “,  апелира още председателят на Съвета на ЕС в отворената официална покана за срещата.

Бъдещата подкрепа на ЕС към Украйна беше изразена от Мишел и по време на друг форум тази седмица - започване на преговори за присъединяване с Украйна и Република Молдова. „Двете страни започват истинска трансформация в пълноправно членство в ЕС - момент на гордост за двете нации и стратегическа стъпка за ЕС. Това е резултат от огромните усилия на Украйна и Молдова за реформи. Когато се следва волята на народа, визионерското лидерство дава резултати и демокрацията се прилага на практика, виждаме плодовете на истинския напредък. ЕС продължава да постига резултати в партньорствата с Украйна и Молдова, още повече, че Украйна се защитава срещу незаконната агресивна война на Русия, а Молдова е изправена пред последиците от войната.

Започването на преговори за присъединяване чрез първите междуправителствени конференции е ключов етап. Това е и доказателство за огромния напредък, който двете нации са постигнали по пътя си към европейска интеграция, въпреки огромните предизвикателства, пред които са изправени и все още са изправени.

Усилията на Украйна са още по-възхитителни, като се има предвид, че агресивната война на Русия срещу Украйна доведе до безпрецедентни трудности и несгоди. Народът на Украйна показа изключителна смелост и солидарност в защитата на своя суверенитет и своето европейско бъдеще.

 Молдова също е изправена пред значителни предизвикателства, включително икономически натиск и политическо сплашване, но остава непоколебима в стремежа си към все по-тесни връзки с ЕС.

 И двете страни демонстрираха впечатляващ ангажимент за реформи и привеждане в съответствие с европейските ценности. Трансформативните стъпки, предприети в области като върховенството на закона, управлението и съдебните системи, предлагат надежда и дават ясна индикация за техния непоколебим стремеж да се присъединят към европейското семейство. Подкрепата на техните общества също е от решаващо значение по пътя.

 Това е началото на един дълъг процес. Въпреки че днес празнуваме значителна стъпка напред, трябва също така да признаем, че пътят напред ще изисква постоянни усилия, отдаденост и по-нататъшни съществени реформи. Украйна и Молдова ще трябва да продължат работата си за укрепване на институциите, продължаване на борбата с корупцията и засилване на икономическата стабилност, за да отговорят на строгите стандарти за пълноправно членство в ЕС.

Европейският съюз, чрез своите институции и държави-членки, е готов да подкрепи Украйна и Молдова на всяка стъпка от това пътуване. Ще осигурим необходимите ресурси, експертиза и политическа подкрепа.

Заедно можем да изградим по-силна, по-обединена Европа, където всяка нация има възможност да процъфтява в мир и просперитет, обръща се Мишел към политическите елити на двете страни.

Удължено споразумение

От пресслужбата на Европейската комисия пък стана ясно, че ще бъде удължено и актуализирано Споразумението за автомобилен превоз на товари, което има за цел да помогне на Украйна да получи достъп до световните пазари чрез улесняване на транзита през държавите от ЕС и по-нататъшно развитие на връзките ѝ с пазара на ЕС. 

Срокът на действие на споразумението се удължава до 30 юни 2025 г. Въвежда се и предпазна клауза, позволяваща суспендиране на споразумението в определени географски области, ако пазарът на автомобилни превози в тази област изпитва сериозни смущения, дължащи се на споразумението. Освен това транспортните оператори ще трябва да носят документи, доказващи разрешително за международен превоз и съответствие със споразумението.

Сключено на 29 юни 2022 г. след нашествието на Русия в Украйна, споразумението значително увеличи търговията по шосе между Украйна и ЕС в полза на двете икономики. След споразумението, обемът на износа от Украйна за ЕС се е увеличил с около две трети. Успоредно с това обемът на украинския внос от ЕС нарасна с приблизително 300 000 тона на месец.

Актуализираното и разширено споразумение беше подписано в Брюксел от комисар Адина Валеан и Сергей Дерках, заместник-министър на общностите, териториите и развитието на инфраструктурата на Украйна. 

Шефчович: Новите партии в ЕП няма да спънат Зелената сделка

Поетата политика по отношение на Зелената сделка няма да се промени, независимо че в новия парламент влизат крайни и антинастроени политически движения. Това беше посланието, което даде изпълнителният заместник-председател на ЕК Марош Шефчович, който дистанционно участва в провеждащия се в София форум Green Transition 4.0.

Picture: Булфото/ 3е News

Отново от дистанция от Лондон се включи в панела бившият генерален секретар на САЩ Джон Кери, за да чуе от „първа ръка“ новите политики на Брюксел по отношение на Зеления преход, енергийната политика и въвеждането на новите технологии във ВЕИ сектора .

От дискусията, която бе модерирана от бившия български премиер и лидер на ПЕС Сергей Станишев, беше постигнат консенсус, че Зелената сделка не може да бъде реализирана единствено от Европейския съюз, но ще е необходима както експертната, така и финансова подкрепа на Белия дом.

Марош Шефчович отбеляза, че независимо от новите политически фракции, които влизат в най-висшите управителни институции на Брюксел, преобладаващото настроение е за неотменим поет курс и стриктно изпълнение на поетите цели. Че Зелената сделка ще се реализира, защото има консенсус, убеден е Шефчович. Но същевременно допълва, ще са нужни много инвестиции, непосилни единствено от бюджета на ЕК – ще трябва подкрепа и от частния сектор и от банки и от отвъд Океана.

"Никой не оспорва, че Зеленият пакт е мащабна законодателна рамка, но трябва да гарантираме съчетаването със съответното финансиране, за да бъдат мерките привлекателни, отбеляза още изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия.  По думите му това е важно, за да се ангажира бизнесът не само в усилията за опазването на околната среда, но и защото това ще доведе до генериране на приходи. Банките ще използват различни лостове за подкрепа на финансирането, за справяне с трудностите в сектори в технологичните пробиви като малките модулни реактори. Силно поддържам създаването на т.нар. трансатлантически пазар за чисти технологии", коментира Шефчович.

Подобно уверено твърдение за бъдещето на Зелената сделка заяви и от Брюксел наскоро по време на годишния икономически форум настоящият ресорен еврокомисар Кадри Симсон. И тя , както и Шефчович многократно са заявявали, че Зелената сделка трябва да се разглежда като дългосрочна стратегия за ЕК, не в рамките на един или няколко мандата. 

На същия форум на високо равнище в сърцето на Европа, пред кореспондента на 3е News, бившият полски комисар Данута Хюбнер изказа твърдение, че Зелената сделка дава възможност за страните членки да покажат своите национални амбиции и да бъда по-активни при формирането на секторната политика в областта на енергетиката. 

Ще решим проблемите с емисиите на парникови газове, не знам точно как. Това не е предизвикателство, което изисква големи научни постижения. Не е идеологическо или политическо, просто трябва да запретнем ръкави и да направим това, което е необходимо. Но аз съм убеден, а и учените са на това мнение, че без атомна енергия не можем да постигнем целите си, заяви Джон Кери, който се включи в последния панел "Ключови приоритети в областта на климата. Пътят пред Европейската зелена сделка". Според него намаляването на емисиите от парникови газове не е предизвикателство, което изисква големи научни постижения.

Той сподели опита си от участието в климатичните конференции на ООН в Париж, Глазгоу и Дубай, където е видял как се отправят обещания и е чул вълнуващи изказвания на представители на много от островните държави по света. "В Дубай се споразумяхме, че всички трябва да спрем да използваме минерални горива и до 2050 година да приключим. Целта е не повече от 1,5 градуса увеличение на температурата. В момента 20 процента от държавите създават 80 процента от парниковите емисии. Сред тях са и САЩ, и Русия - това са най-вече държави от индустриализираната част от планетата. Ако направим необходимото - намалим емисиите, за да останем в рамките на този 1,5 градуса, ако всички обещания поети в Глазгоу, Шарм ел Шейх и Дубай се изпълнят - ще спечелим битката", категоричен бе бившият държавен секретар на САЩ.

По думите му решението вече е взето и то е да се върви агресивно към нови технологии и да се увеличи натиска върху банките, да помагат на онези проекти, които ще помагат за намаляване на емисиите. "В състояние сме да решим проблема. Ако използваме само възобновяеми източници до 2030 година ще постигнем намаляване на емисиите с необходимото количество. Убеден съм светът ще стигне до невъглеродната икономика до края на века. Въпросът е ще спазим ли обещанията си, за да спечелим битката", каза Кери.

По отношение на другите два въпроса, свързани с климатичните промени и намаляването на парниковите емисии - финансирането и икономиката, бившият държавен секретар на САЩ каза, че се надява да се мобилизират достатъчно средства и капитали, за да можем да бъде направен преходът към чиста икономика.  "Батериите ще преминат от литиевойонни към други материали, които ще ги направят с по-голям обем и ще можем да балансираме. Водородът върви напред, може би не така бързо. Но се работи ефективно. Едно от технологичните решения - а България е водеща в това отношение, е атомната енергия.

"Аз съм убеден и учените са на това мнение, че без атомна енеригя не можем да постигнем целите. Атомната енергия може да се използва за производството на стомана и други енергоемки производства и така ще намалим емисиите", заключи Джон Кери.

.....

Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Saturday 22 June 2024

Totalenergies и германската Enbw ще строят вятърни паркове в Северно море

Петролната компания Totalenergies, която диверсифицира дейността си във възобновяеми енергийни източници, спечели търг в Германия за изграждането на вятърни паркове в Северно море заедно с германската EnbwПо информация на германския регулатор двете компании ще построят вятърни мощности за 3,02 милиарда евро.

Търгът е за два лота бъдещи офшорни зони, разположени в Северно море, край северния архипелаг Хелголанд, които ще имат общ капацитет от 2500 мегавата, според изявление на Федералната агенция за мрежи. Предвижда се вятърните паркове да заработят през 2031 година.

Totalenergies ще плати 1,95 милиарда евро чрез дъщерното си дружество Offshore Wind One, на което е единствен акционер след неотдавнашното напускане на германския си партньор RWE. Enbw ще плати 1,065 милиарда евро за своя лот. Концесията е за период от 25 години с опция за удължаване до 35 години, заявиха от Totalenergies.

"Този успех ще позволи на Totalenergies да изгради 3,5 GW офшорен вятърен хъб в германската част на Северно море, възползвайки се от синергиите между този нов проект и спечелената миналата година концесия", се казва в изявление на компанията.

Френската група вече беше определена през 2023 г. като възложител на две морски концесии в Германия, едната в Северно море, а другата в Балтийско море, след като спечели огромен търг за 12,6 милиарда евро заедно с британската BP.

Тези търгове потвърждават "привлекателността на инвестициите в офшорни вятърни централи в Германия. Те са още една важна стъпка към постигането на нашите цели за офшорна експанзия", заяви в изявление президентът на мрежовия регулатор Клаус Мюлер.

Вятърната енергия е важна част от стратегията на Германия за постигане на целта си за въглеродна неутралност до 2045 г.. По отношение на офшорната вятърна енергия целта е достигане на капацитет от 30 GW до 2030 г. в сравнение с 8,8 GW, инсталирани в края на 2023 г.

Коалицията на Олаф Шолц - която включва природозащитници - от две години законодателства за опростяване на процедурите за инсталиране на вятърни и слънчеви паркове и направи огромни инвестиции.

Германия започва изграждането на ключова водородна мрежа

Европейската комисия одобри държавна помощ на Германия в размер на 3 милиарда евро за изграждането на ключова вътрешна водородна инфраструктура. По проекта страната се подготвя вече няколко години заедно със своите съседи Белгия, Нидерландия и Франция.

Screenshot: Аудиовизуална служба на ЕС/ Архив 

В мотивите си за помощта от ЕК Германия е заявила, че тази вътрешна инфраструктура впоследствие ще се разрасне в мрежа на дълги разстояния, за да се превърне в гръбнака на европейския водопровод.

Изграждането и експлоатацията ще бъде финансирано от операторите на водородни преносни системи, които ще бъдат избрани от германската федерална мрежова агенция Bundesnetzagentur.

Заемите ще бъдат предоставени от германската национална насърчителна банка Kreditanstalt für Wiederaufbau ("KfW"). Първият голям газопровод се очаква да заработи от 2025 г.

Управляващата коалиция в Германия се съгласи през пролетта механизмът за финансиране и удължи срока за строителство с 5 години до 2037 г., като също така предложи защита за инвеститорите в случай на фалит, припомня Ройтерс.

Зеленият водород се произвежда чрез разделяне на водните молекули чрез електролиза с помощта на възобновяема енергия, а германската тръбопроводна мрежа ще трябва да свърже вятърните паркове на север с индустриалните центрове на юг.

Бъдещите мрежови оператори от частния сектор ще търсят възвръщаемост на инвестициите си, като начисляват потребителски такси.

Междувременно стана ясно, че в страната се подготвя друг мегапроект, свързан със зелената индустрия. 

Петролната компания Totalenergies, която диверсифицира дейността си във възобновяеми енергийни източници, спечели търг в Германия за изграждането на вятърни паркове в Северно море заедно с германската EnbwПо информация на германския регулатор двете компании ще построят вятърни мощности за 3,02 милиарда евро.

ОТВЪД ГРАНИЦАТА

Освен Германия, Франция и Белгия също развиват своите водородни мрежи, за да са свързани страните по едно и също време. Наскоро френският гигант Engie обяви, че планира да започне изграждането на 700 км водородопроводи в Европа до 2030 година. Един от тези ключови проекти е свързан с преобразуване на газопроводи за транспортиране на водород между Франция и съседна Германия.

Трансграничният проект MosaHY ще свързва Франция с германската провинция  Саарланд (Германия). Той ще се изпълняв от дъщерно дружество на Engie и Creos Deutschland. Ако всичко върви по план френско-германските региони може да се похвалят с нова водородно връзка през 2027 година.

Белгия пък вече си има избран собствен водороден оператор на мрежата, подобно на тези за електричество и газ. Неговият мандат ще е 20 години.

Fluxys hydrogen е натоварен с планирането, разработването и управлението на водородната мрежа, задача, която е от съществено значение за енергийния преход.

Федералното правителство вече одобри водородна стратегия, в която е заложено изграждане на цялостна водородна мрежа в цяла Белгия, подобна на електропреносните мрежи на Elia и на природен газ на Fluxys.

Водородната мрежа е необходима за свързване на индустриалните клъстери в страната и за осигуряване на междусистемни връзки със съседните държави.

За да отговори на необходимостта от ускоряване на енергийния преход, Fluxys вече интензивно се консултира с пазара и започна подготвителни проучвания. Изграждането на водородна мрежа ще се реализира стъпка по стъпка с новопостроени тръбопроводи и пренасочване на съществуващите тръбопроводи, където е възможно, съобщиха от компанията в официалното съобщение до медиите.

Подготвителните работи за първата фаза вече започнаха, за да има общо 150 километра тръбопровод между индустриалните клъстери на Гент, Антверпен и Лиеж до 2026 г., с връзки с Нидерландия и Германия. За постигането на тази цел Fluxys получи безвъзмездна помощ от Европейския план за възстановяване.

Браншовете в Белгия, Нидерландия и Германия също не стоят със скръстени ръце. Те обявиха, че създават единна платформа за развитие на водородната икономика в Северозападна Европа, съобщи фламандският секторен клъстер WaterstofNet.

Инициативата е формализирана под формата на меморандум за сътрудничество между браншовия Белгийски водороден съвет (BHC), нидерландския NLHydrogen (NLH) и германския Nationaler Wasserstoffrat (NWR).

Участниците ще обменят актуална информация, ще си организират регулярни срещи, семинари и ще провеждат навременна комуникация, за да няма забавяне по начертаните приоритети.

Трите подписали страни вярват, че това партньорство ще донесе значителни ползи на пазара чрез насърчаване на инициативи както в областта на технологиите, така и в развитието на пазара и политиката, се казва в разпространено прессъобщение.

Белгия ще инвестира следващите години 250 милиона евро в изграждане на водородна инфраструктура и мрежа със съседните страни. Развитието е от изключително значение за цяла Европа. От 1600 километра над 600 се намират на нейна територия.

Отделно в областта на водородната икономика Германия и Белгия се договориха да свържат своите водородни тръбопроводни мрежи най-късно до 2028 г.

ЕДИННА ПЛАТФОРМА

До момента някои от страните в Западна Европа по отделно с браншовете развиват собствени инициативи за развитие на водородната инфраструктура. В буквално последните работни часове на тази Европейска комисия беше гласувано ускоряване развитието на водородния пазар по нов пилотен механизъм. С него ще се улеснят контактите между купувачите и доставчиците.

Пилотният механизъм за водорода ще събира, обработва и дава достъп до информация за търсенето и предлагането на възобновяем, нисковъглероден водород и производни, което ще позволи на европейските купувачи да се сравняват както с европейски, така и с чуждестранни доставчици, уточняват от комисията в свое прессъобщение.

До края на годината ще бъде подписан договор с изпълнител, който да изработи платформа за управление, а най-късно до средата на 2025 година да започне и нейното функциониране.  

В контекст на дългосрочната политика на Брюксел водородът ще играе важна роля за постигането на целите на Зелената сделка, постепенното премахване на руските изкопаеми горива и подкрепата за декарбонизацията и конкурентоспособността на европейската промишленост.

Комисията подкрепи развитието на водородната инфраструктура и свързаните с нея инвестиции и я определи като приоритетна в контекста на дългосрочните цели. За тази цел беше изработен и списък с проекти за водородни коридори, които се очаква да свържат потребителите с производители от целия ЕС, както и в международен план.

За дългосрочната политика на Брюксел водородът ще играе важна роля за постигането на целите на Зелената сделка, постепенното премахване на руските изкопаеми горива и подкрепата за декарбонизацията и конкурентоспособността на европейската промишленост.

Този нов механизъм ще играе решаваща роля за стартирането на функциониращ европейски пазар на водород. Все още има твърде малко проекти, които се движат към окончателни инвестиционни решения, и твърде малко кандидати, които подписват договори, за да преминат към водород. Този механизъм ще ни помогне да разберем по-добре и да определим къде се появяват търсенето и предлагането на водород. Информацията, която ще бъде на разположение, ще ни помогне да създадем мостове между европейските купувачи и доставчиците на водород както в рамките на ЕС, така и извън него, подготвяйки почвата за бъдещи търгове в рамките на Европейската банка за водород. Тя също така ще ни позволи да насочваме планирането и развитието на необходимата транспортна инфраструктура чрез проекти от общ европейски интерес и нейното финансиране чрез Механизма на ЕС за свързване на Европа в областта на енергетиката, коментира презюни комисарят по енергетика Кадри Симсон. 

Соларна академия ще обучава кадри за ЕС

Европейската комисия създава Соларна академия, която да компенсира недостига на кадри в сектора с възобновяеми източници. Според нейните изчисления такава институция е изключително необходима с оглед на разрастващия се „зелен“ пазар.

Инициативата идва след направени изчисления, че само в соларния сектор за производство на енергия ще са необходими около 66 000 квалифицирани работници, за да може ЕС да постигне амбициозните си цели като същевременно гарантира конкурентоспособността на промишлеността.

Плановете са Соларната академия да обучи следващите 3 години 100 000 души, за да се компенсира с настоящата разлика в труда и уменията в сектора.

Новата академия ще оформи учебното съдържание заедно с индустрията. Учебните планове ще се изпълняват чрез местни партньори в страните членки. Това могат да бъдат профилирани школи, предприятия, университети или други доставчици на образование и обучение, с които Академията подписва договор за изпълнение на своите програми. За създаването на Академията са предвидени 9 милиона евро.

Тази академия е най-новата инициатива на Комисията, подкрепяща усилията на ЕС да постигне амбициозните си цели в рамките на Европейския зелен пакт и плана REPowerEU, като същевременно гарантира, че индустрията е устойчива и конкурентоспособна на световната сцена.

Насърчаването на производството на слънчева фотоволтаична енергия в Европа е от жизненоважно значение за нашата енергийна сигурност, конкурентоспособност и устойчивост. Днешното стартиране на Solar Academy доказва, че Комисията е поела ангажимент за намаляване на емисиите, като същевременно създава качествени работни места в ЕС. Стартирането на 

"Академията още преди влизането в сила на Закона за нулевата нетна промишленост ще помогне за преодоляване на спешния недостиг на умения в европейския соларен фотоволтаичен сектор - около 66 000 работници само за производството - и ще обучи ново поколение работници за нашата слънчева индустрия, в съответствие с нашата цел да произвеждаме до 2030 г. най-малко 40% от нашите нужди от технологии с нулеви нетни емисии". Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар

"Слънчевата енергия е в основата на нашия енергиен преход в Европа, с потенциал да създаде хиляди работни места на нашия континент, на всички етапи от промишлената верига за доставки, от проектирането до производството, монтажа и поддръжката. Академията Net Zero, създадена от Комисията, ще помогне на нашите европейски работници да се възползват от тази вълнуваща възможност и ще предложи допълнителна подкрепа за постигане на амбициозните ни цели на REPowerEU". Кадри Симсон, комисар по енергетиката