About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 26 June 2024

Шефчович: Новите партии в ЕП няма да спънат Зелената сделка

Поетата политика по отношение на Зелената сделка няма да се промени, независимо че в новия парламент влизат крайни и антинастроени политически движения. Това беше посланието, което даде изпълнителният заместник-председател на ЕК Марош Шефчович, който дистанционно участва в провеждащия се в София форум Green Transition 4.0.

Picture: Булфото/ 3е News

Отново от дистанция от Лондон се включи в панела бившият генерален секретар на САЩ Джон Кери, за да чуе от „първа ръка“ новите политики на Брюксел по отношение на Зеления преход, енергийната политика и въвеждането на новите технологии във ВЕИ сектора .

От дискусията, която бе модерирана от бившия български премиер и лидер на ПЕС Сергей Станишев, беше постигнат консенсус, че Зелената сделка не може да бъде реализирана единствено от Европейския съюз, но ще е необходима както експертната, така и финансова подкрепа на Белия дом.

Марош Шефчович отбеляза, че независимо от новите политически фракции, които влизат в най-висшите управителни институции на Брюксел, преобладаващото настроение е за неотменим поет курс и стриктно изпълнение на поетите цели. Че Зелената сделка ще се реализира, защото има консенсус, убеден е Шефчович. Но същевременно допълва, ще са нужни много инвестиции, непосилни единствено от бюджета на ЕК – ще трябва подкрепа и от частния сектор и от банки и от отвъд Океана.

"Никой не оспорва, че Зеленият пакт е мащабна законодателна рамка, но трябва да гарантираме съчетаването със съответното финансиране, за да бъдат мерките привлекателни, отбеляза още изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия.  По думите му това е важно, за да се ангажира бизнесът не само в усилията за опазването на околната среда, но и защото това ще доведе до генериране на приходи. Банките ще използват различни лостове за подкрепа на финансирането, за справяне с трудностите в сектори в технологичните пробиви като малките модулни реактори. Силно поддържам създаването на т.нар. трансатлантически пазар за чисти технологии", коментира Шефчович.

Подобно уверено твърдение за бъдещето на Зелената сделка заяви и от Брюксел наскоро по време на годишния икономически форум настоящият ресорен еврокомисар Кадри Симсон. И тя , както и Шефчович многократно са заявявали, че Зелената сделка трябва да се разглежда като дългосрочна стратегия за ЕК, не в рамките на един или няколко мандата. 

На същия форум на високо равнище в сърцето на Европа, пред кореспондента на 3е News, бившият полски комисар Данута Хюбнер изказа твърдение, че Зелената сделка дава възможност за страните членки да покажат своите национални амбиции и да бъда по-активни при формирането на секторната политика в областта на енергетиката. 

Ще решим проблемите с емисиите на парникови газове, не знам точно как. Това не е предизвикателство, което изисква големи научни постижения. Не е идеологическо или политическо, просто трябва да запретнем ръкави и да направим това, което е необходимо. Но аз съм убеден, а и учените са на това мнение, че без атомна енергия не можем да постигнем целите си, заяви Джон Кери, който се включи в последния панел "Ключови приоритети в областта на климата. Пътят пред Европейската зелена сделка". Според него намаляването на емисиите от парникови газове не е предизвикателство, което изисква големи научни постижения.

Той сподели опита си от участието в климатичните конференции на ООН в Париж, Глазгоу и Дубай, където е видял как се отправят обещания и е чул вълнуващи изказвания на представители на много от островните държави по света. "В Дубай се споразумяхме, че всички трябва да спрем да използваме минерални горива и до 2050 година да приключим. Целта е не повече от 1,5 градуса увеличение на температурата. В момента 20 процента от държавите създават 80 процента от парниковите емисии. Сред тях са и САЩ, и Русия - това са най-вече държави от индустриализираната част от планетата. Ако направим необходимото - намалим емисиите, за да останем в рамките на този 1,5 градуса, ако всички обещания поети в Глазгоу, Шарм ел Шейх и Дубай се изпълнят - ще спечелим битката", категоричен бе бившият държавен секретар на САЩ.

По думите му решението вече е взето и то е да се върви агресивно към нови технологии и да се увеличи натиска върху банките, да помагат на онези проекти, които ще помагат за намаляване на емисиите. "В състояние сме да решим проблема. Ако използваме само възобновяеми източници до 2030 година ще постигнем намаляване на емисиите с необходимото количество. Убеден съм светът ще стигне до невъглеродната икономика до края на века. Въпросът е ще спазим ли обещанията си, за да спечелим битката", каза Кери.

По отношение на другите два въпроса, свързани с климатичните промени и намаляването на парниковите емисии - финансирането и икономиката, бившият държавен секретар на САЩ каза, че се надява да се мобилизират достатъчно средства и капитали, за да можем да бъде направен преходът към чиста икономика.  "Батериите ще преминат от литиевойонни към други материали, които ще ги направят с по-голям обем и ще можем да балансираме. Водородът върви напред, може би не така бързо. Но се работи ефективно. Едно от технологичните решения - а България е водеща в това отношение, е атомната енергия.

"Аз съм убеден и учените са на това мнение, че без атомна енеригя не можем да постигнем целите. Атомната енергия може да се използва за производството на стомана и други енергоемки производства и така ще намалим емисиите", заключи Джон Кери.

.....

Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

No comments:

Post a Comment