About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 27 June 2024

ЕС се насочва към замразените активи на Русия

Лидерите на ЕС провеждат двудневно заседание в Брюксел. То ще премине отново под мотива за подкрепа на Украйна. Какво ще дадат на Киев европейските страни ще научи лично президентът Володимир Зеленски.

Снимка: Аудиовизуална служба на Съвета на ЕС

Още на вратата на сградата на Европейския съвет за добре дошъл го посрещна лично председателят на Съвета Шарл Мишел. Без много колебания той директно заяви, че страните ще подкрепят страната колкото е нужно докато получат своята свобода от руската армия.   

Шарл Мишел увери Зеленски, че през последните седмици, въпреки проведените избори, е работено в подкрепа на страната. Затова и ще бъдат подписани някои допълнителни споразумения

„Тези споразумения са важни, защото изпращат посланието, че възнамеряваме да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Искаме да бъдем оперативни; Искаме да бъдем конкретни“, уверява Мишел.

Той припомни, че преди няколко дни са започнати преговори за присъединяване към ЕС. Лидерите на страните от ЕС вече са дали също съгласие за по-голяма военна и финансова подкрепа. Също така е решено да се преведат в бюджета на страната средства от замразените активи на Русия, особено към приходите от замразените активи. Работи се и с партньорите от Г-7, за допълнителен пакет от 50 млрд. евро.

Даваме сигнал, че не сме сплашени от Русия. Ние сме мотивирани и решени, защото украинците се борят, за да защитят своето бъдеще, своята земя и бъдещето на своите деца. Те също така се борят да защитят нашите общи ценности, нашите общи мечти за повече мир, повече просперитет и повече сигурност. Поздравявам Ви за лидерството в мирната среща на върха, която се проведе в Швейцария. Беше важно да обединим международната общност, да изразим подкрепата си за ценностите на Хартата на ООН, особено за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Скъпи Володимир, тук в Брюксел си си у дома. Искаме да ви подкрепим. Благодаря ви още веднъж, че се присъединихте към нас“, заяви Мишел и покани госта в сградата. 

"Благодарни сме за това решение за руските замразени активи, които можем да използваме и можем да имаме. Тези 50 милиарда евро, така че това е много важно и започнахме да обсъждаме. Мисля, че моментът на някои рискове с някои санкции, това, което виждаме, особено с някои на руските олигарси, знаете това. Атаките бяха насочени срещу тези олигарси и това бяха само стъпки, а сега виждаме риск някои от санкциите да бъдат отменени. И затова също искам да обсъдя с нашите партньори. 

Срещата на върха за мира, която е много важна за нас и трябва да знаете, че към днешна дата още девет държави се присъединяват. Страхотни стъпки и искам да обсъдя с лидерите следващите ни стъпки по подготовката на втора среща на върха. Мисля, че това е много важно не само за Украйна, за Европа, за света, заяви в отговор пред медиите Зеленски.

След срещата с медиите на входа на сградата на ЕС украинският президент взе участие с официална реч пред лидерите на общостта. В изказването си той наблегна,че Путин се е опитал да разшири войната като започнал нова офанзива в източната част на страната. "Благодарение на храбростта на нашия народ и решенията на вас от нашите партньори, ние спираме тази руска офанзива, но тази нова руска офанзива доказа, че съществуващият натиск върху Русия за войната не е достатъчен. И така, първо исках да спомена за военната подкрепа, артилерийските снаряди и изпълнението на всяко обещание е важно, не само от гледна точка на защита.Животи, но и за разрушаване на руската илюзия, че ще постигнат нещо чрез война. Финансирането е много важно чрез Европейския механизъм за подпомагане на мира и на двустранна основа, финансиране, което е навременно. Както и логистиката, така че всеки пакет, който е обявен, да идва на бойното поле възможно най-скоро", апелира  Зеленски.

Шарл Мишел изпрати ден преди началото на форума до медиите отворена покана към страните членки от която става ясно, че на предстоящата среща ще бъдат обсъдени и приети ключови приоритети за Общността през следващите 5 години.

Този Европейски съвет ще бъде възможност да приветстваме приемането на рамки за преговори и провеждането на междуправителствени конференции с Украйна, Молдова и Черна гора. Това са исторически стъпки в подкрепа на съответния път на тези страни към европейско членство. Също така е наложително да засилим военната си подкрепа за Украйна, като се съсредоточим върху противовъздушната отбрана, боеприпасите и ракетите. Освен това трябва да продължим да събираме широка международна подкрепа за справедлив мир в Украйна въз основа на Хартата на ООН“, казва Мишел.

По време на срещата в Брюксел ще бъде отправен и апел Второ за незабавно прекратяване на огъня в Газа, освобождаване на всички заложници и увеличаване на хуманитарната помощ, достатъчно значима, за да отговори на тежките нужди на място.

„Тази среща също така ще ни позволи да напреднем конструктивно по задачите, които изложихме в предишните си заключения. Това включва последващи действия във връзка със задачите на Европейския съвет през март по отношение на сигурността и отбраната. По същия начин, в светлината на нашия обширен обмен относно конкурентоспособността на заседанието ни през април, ще направим преглед на напредъка по всички наши инициативи за повишаване на конкурентоспособността, като се съсредоточим по-специално върху съюза на капиталовите пазари.

Разчитам на вас да положите всички усилия за постигане на съгласие по тези важни въпроси. Решителният и мотивиран Съюз е от съществено значение в тези времена, “,  апелира още председателят на Съвета на ЕС в отворената официална покана за срещата.

Бъдещата подкрепа на ЕС към Украйна беше изразена от Мишел и по време на друг форум наскоро с негово участие - започване на преговори за присъединяване с Украйна и Република Молдова. „Двете страни започват истинска трансформация в пълноправно членство в ЕС - момент на гордост за двете нации и стратегическа стъпка за ЕС. Това е резултат от огромните усилия на Украйна и Молдова за реформи. Когато се следва волята на народа, визионерското лидерство дава резултати и демокрацията се прилага на практика, виждаме плодовете на истинския напредък. ЕС продължава да постига резултати в партньорствата с Украйна и Молдова, още повече, че Украйна се защитава срещу незаконната агресивна война на Русия, а Молдова е изправена пред последиците от войната.

No comments:

Post a Comment