About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 18 May 2024

Еврокомисарят по енергетика. Зелената сделка трябва да е дългосрочна стратегия

Материал, публикуван в 3eNewsPortal 

За двадесета поредна година Брюксел събра най-добрите икономисти, анализатори и университетски учени на годишната конференция на ЕК.

Фокус на форума беше ситуацията в общността две години след инвазията на Русия в Украйна, предстоящите избори през юни, както и най-належащите политики следващите години. Обект на дискусия стана и обявената преди ден икономическа прогноза на ЕК. 

Кадри Симсон. Снимка: Личен архив

Сред панелистите беше еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон, която се спря на Зелената сделка. Според нея тя трябва да се разглежда като дългосрочна стратегия за ЕК, не в рамките на един или няколко мандата. 

В изложението си Кадри обърна внимание, че в Зелената сделка трябва да се отчитат и последиците от руско-украинския конфликт и да се търсят политики за дългосрочно стабилизиране на пазара. 

Погледнато към днешна дата, според Кадри, цените плавно се връщат към предвоенните си нива. А от друга страна Европа е трябвало да вземе много по-бързо някои решения, за да избегне подобен период от 70-те години на миналия век. 

Погледнато назад Европа си е научила уроците и дори е станала по-производителна. 

В панела взе участие и бившият полски комисар Данута Хюбнер, която вижда в Зелената сделка възможност за страните членки да покажат своите национални амбиции и да бъда по-активни при формирането на секторната политика в областта на енергетиката.  

Данута Хюбнер. Снимка: Личен архив

Европа трябва да показва повече амбициозност пред своите конкуренти САЩ и Китай, очаква дипломатът.  

В рамките на дискусията бе обърнато внимание на нарастващите негативни вълни срещу зелените политики. Според социологически проучвания зелените политики висят на косъм в европейския дневен ред на новата ЕК. 

Паоло Джентилони. Picture: ec.europa.eu

„Дали съжаляваме, че преди 5 години Европейската зелена сделка попадна във фокуса на комисията, оглавена от Урсула фон дер Лайен?“ Отговорът без да се замислям е Не, заяви еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони. Като пример той посочи, че трябва да се действа спешно и бързо в тази посока. Пример са последните данни от сателитни снимки, според които глобалните температури са вече надхвърлили международно договорената бариера от 1.5градуса по Целзий.  

Костис Хацидакис. Picture: ec.europa.eu

Гръцкият министър на финансите Костис Хацидакис заяви, че все още имало нужда да се преразгледат екологичните планове на ЕС. Но като цяло не мисли, че трябва да се отстъпва от общите цели, след като Брюксел прие Закона за намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 г. Гръцката страна още преди 5 години е започнала да работи по този въпрос. Още от самото начало правителството вървяло ръка за ръка с работници и синдикати по пътя за редуциране на използването на въглищата. 

Джентилони заяви, че на ЕС ще са нужни инвестиции за стотици милиарди евро всяка година за постигане на екологичните и цифровите цели на блока. 

Зелената сделка не е приоритет, ако не желаем да инвестираме в нея. Не можем повече да заблуждаваме  хората, категорична бе и Теа Ярк от Европейската конфедерация на профсъюзите.

No comments:

Post a Comment