About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 30 May 2024

Симсон: Силата на Европа е в единството и солидарността

За последните 2 години Европа е успяла да намали руския внос на газ от 45% през 2021 година на 15% през миналата. 

Същевременно са увеличени новите инсталирани слънчеви и вятърни мощности. В момента те достигат над 100 GW, или са спестили на домакинствата и бизнеса закупуването на 24 милиарда кубически метра газ.

Това са част от постигнатите резултати, които са били обсъдени днес на Съвета на ЕС в Брюксел и бяха накратко представени пред журналисти от ресорния еврокомисар Кадри Симсон и белгийският енергиен министър Тине ван Дер Стратен.

Еврокомисарят започна обръщението си с благодарност и похвала за добре свършената работа на Белгийското председателство. Пред колегите си тя е споделила, че когато са стартирали изпълнението на Зелената сделка, още тогава са си давали ясната сметка, че това е една от най-амбициозните програми на Европа за реформи и модернизация. 

"Преработихме почти всяка част от нашето енергийно законодателство. Повишихме целите си за възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност, създадохме благоприятна рамка за насърчаване на санирането на сградите, реформирахме пазарите както на електроенергия, така и на газ, пренаписахме приоритетите на нашата инфраструктурна политика и подготвихме почвата за развитие на пазара на водород. И тогава, през февруари 2022 г., се сблъскахме с нахлуването на Русия в Украйна и най-тежката енергийна криза, с която Европа някога се е сблъсквала. А енергийната ни система трябваше да се промени дори по-бързо, отколкото възнамерявахме", изброи еврокомисарят.

За нея и колегите и в ЕК отговорът е бил планът REPowerEU. "Взехме стратегическо решение да сложим край на зависимостта си от руските изкопаеми горива чрез диверсификация, енергийна ефективност и ускоряване на възобновяемите енергийни източници. Когато цените на енергията се изстреляха до безпрецедентни нива, трябваше да предприемем бързи и решителни действия. Предприехме някои смели стъпки, като координирано намаляване на търсенето, обща политика за съхранение и няколко извънредни разпоредби, които се намесват на пазарите на електроенергия и газ"

REPowerEU даде тласък на прехода към чиста енергия и повиши енергийната сигурност на Европа и нейната устойчивост. Днес мога да докладвам на министрите, че планът REPowerEU работи.

На срещата в белгийската столица освен за постигнатото на кръглата маса са поставени следващите стъпки за Зелената сделка, а също и за REPowerEU.

На заседанието Симсон  е подчертала колко е важно сега да се изгради капацитет на национално равнище, да се привлекат адекватни частни инвестиции, да се запазят еднакви условия на конкуренция и да се насърчат производствените вериги и веригите на доставки в ЕС.

Окончателните национални планове в областта на енергетиката и климата, които държавите членки ще представят следващия месец, ще бъдат тест за нашите амбиции. Еврокомисарят е категоричен, че не бива да има отлагания и компромиси към държавите членки.

"Призовах държавите-членки да не забавят усилията си за диверсификация и да се ангажират с по-нататъшно намаляване на вноса на руски газ. Всички се съгласихме, че за да постигнем крайната си цел за намаляване на вноса на енергия от Русия до нула, трябва да поддържаме тясна координация, също и на политическо равнище. Трябва да се споразумеем за график и точна пътна карта, за да се справим с последния останал внос и да гарантираме, че всички държави-членки са в състояние да осъществят прехода заедно".

Краят на транзита на руски газ през Украйна ще бъде много важна следваща стъпка. Работих с държавите-членки по вариантите за диверсификация и днес докладвах на министрите за резултатите от тази работа.

Европа може да задоволи търсенето си за следващата зима и да напълни отново газовото си хранилище през пролетта на 2025 г., без да използва руски тръбопроводен газ. С приемането на газовия пакет държавите-членки разполагат и с правни инструменти за ограничаване на вноса на руски газ в своите мрежи.

Комисията е готова да подкрепи държавите-членки в използването на този инструмент и да осигури възможно най-голяма координация и днес взех под внимание искането на държавите-членки за повече насоки за това как могат да използват този нов инструмент.

"Европейските граждани отиват на избори след една седмица. Можем да се гордеем с работата си за тях в енергийния сектор. Наистина вярвам, че работейки съвместно, Парламентът, Съветът и Комисията доказаха, че силата на Европа е в единството и солидарността.

Предстои много работа за изпълнение на Зелената сделка и за завършване на плана REPowerEU. Но ние сме на прав път и считам, че съвместната ни работа е основата за завършването на истински енергиен съюз през следващите 5 години, убедена е Кадри Симсон.

No comments:

Post a Comment