About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 11 June 2024

Пенсионен фонд строи вятърен парк в Северно море

Нов мегавятърен парк в нидерландското Северно море ще бъде построен с пари от пенсионния фонд на държавните служители ABP. Шведската Vattenfall също е получила договор за изграждане на голям нов вятърен парк. Те са победителите в търговете на двата най-големи вятърни парка в Северно море до момента, съобщи нидерландското Министерство на икономиката и климатичната политика.

Снимката е илюстративна. Личен архив

Двата нови вятърни парка ще носят имената IJmuiden Ver, Alpha и Beta и са достатъчно големи за 2 гигавата вятърни турбини. Заедно ще доставят почти толкова енергия, колкото всички вятърни турбини, които работеха в Северно море досега.

Консорциумът Noordzeker, който освен ABP включва още пенсионния инвеститор APG и британския строител на вятърни паркове SSE Renewables, ще обърне допълнително внимание на екологията при изграждането и проектирането на вятърния парк. За тази цел страните работят заедно със специалистите от Naturalis.

Вятърните турбини ще засичат преминаващите птици, а морските бозайници ще бъдат пощадени максимално по време на строителството, обещават инвеститорите. 

Три четвърти от вятърните турбини ще имат изкуствени рифове, за да привлекат допълнително биоразнообразие към вятърния парк.

Председателят на борда на ABP Хармен ван Вайнен заяви, че вятърният парк трябва да осигури "добра финансова възвръщаемост за нашите пенсионни участници и достъпна и чиста енергия за Нидерландия".

Вятърният парк IJmuiden е част от голяма енергийна зона Hollandse Kust Zuid, разположена на 53 киломентра от нидерландското крайбрежие. Разработва се от няколко години. Освен за RWE регионът представлява интерес още за BP, Shell, Total Energies. 

Една част от вятърния парк официално беше пуснат в експлоатация през миналата година лично от крал Вилем-Александър. Паркът е със с 139 турбини и общ капацитет от 1,5 GW, което го прави един от най-големите офшорни вятърни паркове в света.  Собственост е на VattenfallBASF и Allianz.

Вятърният парк е важен крайъгълен камък за енергийния преход в Нидерландия и по света. Той показва, че офшорната вятърна енергия вече може да бъде разработвана и експлоатирана без държавни субсидии. Това е важна стъпка към превръщането на офшорната вятърна енергия в по-конкурентоспособна и достъпна за повече държави.

Hollandse Kust Zuid е значителна стъпка напред за енергийния преход и за офшорната вятърна индустрия. Това е демонстрация на това, което може да се постигне, когато правителството, индустрията и инвеститорите работят заедно, за да направят възобновяемата енергия по-конкурентоспособна и достъпна, коментира по повод откриването специализираното издание industryandenergy.eu.

Надеждите са, че с пускането в експлоатация на парка в пълен капацитет, ще се намали зависимостта на Нидерландия от изкопаеми горива. Електроенергията, произведена от Hollandse Kust Zuid ще помогне за захранването на нидерландските домове и предприятия с чиста възобновяема енергия.

Нидерландия силно ще разчита на тази зона, защото си е поставила за цел до 2030 година 20 гигавата от електроенергията да идва от офшорни вятърни паркове.

Освен този парк в стратегията на правителството са заложени още няколко големи проекта в Северно море през следващите години.

No comments:

Post a Comment