About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 28 March 2024

Eneco: Строителството на офшорни паркове ще става все по-трудно

Високите цени на стоманата и медта оскъпяват строителството на офшорни вятърни паркове. Като се добави и високите в момента лихвени проценти по отпусканите кредити и заради, много от планираните мощности изостават от сроковете или принуждават кандидатите да се замислят дали да продължат в конкурсните надпревари. 

Picture Eneco

Такъв е случаят с водещият инвеститор в зелени мощности Eneco, който с официално съобщение обяснява мотивите си защо се отказва да продължи в по-нататъшен конкурс на нидерландското правителство за изграждане на ключовия вятърен парк Ijmuiden, на който силно се разчита да увеличи следващите години дела на зелената енергия в микса на ниската земя. 

"Eneco не участва в ценови войни за наддаване. Вятърните паркове стават все по-скъпи и рискът от забавяне по време на строителството нараства", обяснява компанията.

Окончателното строителство трябва да бъде завършено тази година. Любопитното е, че паркът се строи изцяло с частни инвестиции без държавна субсидия.

Строителството на вятърните паркове става с всеки изминал ден все по-скъпо, с това и нараства и рискът от забавяне на сроковете. Факт e, че в момента се строят много вятърни паркове. Ситуацията на практика представлява война за наддаване между кандидатите, посочва компанията.

Друга причина за отказването е, че правителството давало приоритет на кандидата, предложил най-висока цена в допълнение, че ще инвестира допълнително в иновации и корпоративната социална отговорност. Това може да увеличи още разходите, които трябва да бъдат възстановени чрез сметката за енергия, пише Eneco.

Посочва се още като аргумент, че фокусът на тръжната процедура се е изместил твърде много към финансовата страна. "Следователно би било по-лесно да се спечели търга, като се наддават по-големи суми, вместо да се отбележат "качествени" плюс точки, като например внимание към възстановяването на морското дъно".

Енергийната компания предполага, че при евентуални нови оферти за в бъдеще нидерландското правителство ще отдава по-голяма стойност на участниците в търга, които инвестират в зелен водород – нещо, което прави вече друг участник в проекта  германската компания RWE.

Вятърният парк IJmuiden е част от голяма енергийна зона Hollandse Kust Zuid, разположена на 53 киломентра от нидерландското крайбрежие. Разработва се от няколко години. Освен за RWE регионът представлява интерес още за BP, Shell, Total Energies

Една част от вятърния парк официално беше пуснат в експлоатация през миналата година лично от крал Вилем-Александър. Паркът е със с 139 турбини и общ капацитет от 1,5 GW, което го прави един от най-големите офшорни вятърни паркове в света.  Собственост е на Vattenfall, BASF и Allianz.

На снимката: Нидерландският крал (по средата) при откриването на парка 

Вятърният парк е важен крайъгълен камък за енергийния преход в Нидерландия и по света. Той показва, че офшорната вятърна енергия вече може да бъде разработвана и експлоатирана без държавни субсидии. Това е важна стъпка към превръщането на офшорната вятърна енергия в по-конкурентоспособна и достъпна за повече държави.

Hollandse Kust Zuid е значителна стъпка напред за енергийния преход и за офшорната вятърна индустрия. Това е демонстрация на това, което може да се постигне, когато правителството, индустрията и инвеститорите работят заедно, за да направят възобновяемата енергия по-конкурентоспособна и достъпна, коментира по повод откриването специализираното издание industryandenergy.eu.

Надеждите са, че с пускането в експлоатация на парка в пълен капацитет, ще се намали зависимостта на Нидерландия от изкопаеми горива. Електроенергията, произведена от Hollandse Kust Zuid ще помогне за захранването на нидерландските домове и предприятия с чиста възобновяема енергия.

Нидерландия силно ще разчита на тази зона, защото си е поставила за цел до 2030 година 20 гигавата от електроенергията да идва от офшорни вятърни паркове.

Реализирането на проект с такъв мащаб ме прави наистина горд и днес е чудесен пример за това, което можем да постигнем, като работим заедно с индустрията. Hollandse Kust Zuid не само ще допринесе за намаляване на CO2 отпечатъка на BASF, но и за търсенето от страна на местните компании и домакинства на електроенергия без изкопаеми горива", каза тогава след официалното откриване Анна Борг, главен изпълнителен директор на Vattenfall.

Паркът играе важна роля в прехода ни към нетна нула. Около половината от електроенергията от Hollandse Kust Zuid ще се използва за намаляване на CO2 отпечатъка на нашите продукти в обектите на BASF в Европа. С този амбициозен проект ние оставаме пионер в сектора и осигуряваме зелена енергия чрез преки инвестиции. Това ме прави много горд, че можем да открием този вятърен парк днес заедно с нашите силни партньори. Очаквам с нетърпение още проекти като този, тъй като ние в BASF твърдо отстояваме ангажимента си за неутралност по отношение на климата, отбелязва д-р Мартин Брудермюлер, председател на Изпълнителния съвет на BASF SE.

Радвам се, че днес отваряме първата си пряка инвестиция в офшорен вятърен парк заедно с BASF и Vattenfall. Това подчертава способността на партньорствата да ускорят действията и да вдъхнат живот на климатичните решения, заявява Оливер Бете, главен изпълнителен директор на Allianz.

Освен този парк в стратегията на правителството са заложени още няколко големи проекта в Северно море през следващите години.

No comments:

Post a Comment