About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 2 March 2024

Нидерландия казва „сбогом“ на сирената

Сирената за въздушно нападение ще замлъкне окончателно от края на 2025 година в Нидерландия. На нейно място в случай на опасност гражданите ще бъдат известявани по телефона с NL-Alert.

Със спирането на сирената в историята отива и една дългогодишна традиция – месечното профилактично тестване. Точно в 12 часа на обяд, всеки понеделник сирената може да бъде чута във всеки град и селище в продължение на 1 минута и 26 секунди.

Ако не е първият понеделник в месеца и сирената се задейства, нацията знаят, че се случва нещо сериозно като голям пожар в района или изтичане на химически вещества.

Сирената за въздушно нападение е неразривно свързана с ежедневието нидерландеца още от 50-те години на миналия век, в разгара на Студената война между Запада и Съветския съюз. Първоначално намерението е било да може да се предупреждава за въздушни нападения, но за щастие това никога не се е случвало, разказва фламандската обществена телевизия.

От няколко години обаче, властите усилено обсъждат, че сирената е изпълнила своята мисия и трябва да бъде пратена в историята. С напредването на технологиите и смартфоните на дневен ред излиза познатото и в България съобщение от мобилните оператори -Alert (BE, BG, NL-). Според статистиката към края на 2023 година това съобщение е било разпратено успешно до над 90% от населението.

Решението за закриването на сирените беше официално съобщено на парламента в писмо от министър на правосъдието и сигурността в оставка Дилан Йесилгьоз, който обявява, че от края на 2025 година ще бъде прекратен договорът за поддръжка на 4200 сиренни стълбове в цялата страна.

И докато Нидерландия закрива сирената, съседна Германия и нейните провинциални правителства ударно инвестират в нови сирени през последните години след наводнението от юли 2021 г. В тежко засегнатия регион на долината Ахр се оказа, че много хора не са получили кризисната комуникация чрез предупредителните съобщения на смартфоните си и са се спасили благодарение на сирената.

Другата съседка на Нидерландия – Белгия никога не е имала общонационална сирена за въздушно нападение. Въпреки това, през 90-те години на миналия век е създадена мрежа от 570 сирени около ядрени обекти или терени, на които се съхраняват опасни химикали. От 2018 година обаче сирените са заменени от BE-Alert. Тогава е проведен и последният им тест. Около ядрените обекти обаче и до днес може да се видят.

No comments:

Post a Comment