About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 10 March 2024

Задава се радикална дясна вълна в Европа, според проучвания

В началото на юни месец 370 милиона европейски граждани ще определят състава и курса на Европейския съюз за следващите 5 години. 

Мнозина вече заявиха, че се очертават като най-важните избори досега, защото се очаква новите политики да бъдат изместени в посока надясно, коментира в репортаж нидерландската обществена медия NOS.

Photo: AFP/nos.nl/

Според направени социологически проучвания в 8 от 27-те държави членки предимно доминиращи са радикалните десни и националистически партии.

Испанският премиер Педро Санчес коментира наскоро по време на отминалия Конгрес на европейските социалдемократи (ПЕС) в Рим, че "душата на Европа  е в риск, призраците от миналото отново са пред портите на нашите институции".

ПЕС е втората по големина група в Европейския парламент. Почти всички представители и поканени правителствени ръководители дойдоха в Рим с остро предупреждение за възхода на крайнодесните идеологии в цяла Европа, отбелязва медията.

"Десните популисти са тези, които водят предизборни кампании срещу нашата обединена Европа и нейните основни ценности", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

В допълнение към победата на PVV в Холандия, радикалните десни партии в Италия, Финландия и Швеция вече спечелиха важни изборни победи. В Белгия, Германия, Франция, Португалия и Австрия тези партии набират скорост в анкетите.

За Европейския парламент социологическите проучвания прогнозират, че една четвърт от гласовете може да отидат за евроскептичните партии. 

Партии, които искат да реформират Европейския съюз отвътре. Особено по трудни въпроси като миграцията, климата, върховенството на закона - те ще искат „натискане на спирачките“.

Например, PVV на Герт Вилдерс настоява за "клауза за неучастие" по споразуменията, свързани с убежищата и миграцията в следващото изменение на договора на ЕС. "Време е да си върнем контрола върху собствената граница", заяви PVV.

В Европейския парламент PVV е част от групата "Идентичност и демокрация", заедно с френската Rassemblement National и германската "Алтернатива за Германия" (AfD). Тази група обяви, че иска да отмени много европейски планове.

Германският професор по политическа психология Томас Кличе вижда като причина за възхода на крайната десница "представителната криза в Европа", както той я нарича. 

"Управляващите партии не излизат с решения. Те реално не реализират това, което предлагат", казва той.

Затова и утвърдените партии са отговорни за политическите размествания, смята той. "Те пренебрегват редица фундаментални проблеми като социалното неравенство и произтичащата от това липса на жилища. Или бежанският въпрос, за който няма европейски консенсус, няма стратегия, няма реални идеи. Просто реторика и символична политика".

No comments:

Post a Comment