About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 14 March 2024

ЕК дава 3,7 млн. евро за строежа на изкуствен енергиен остров в Белгия

Европейската комисия отпуска 3,7 милиона евро на Белгия за изграждането на първия в света изкуствен енергиен остров, наречен „Принцеса Елизабет“. Той ще е с площ от 5 хектара в Северно море, на 45 километра от брега на Остенде. Цялата инфраструктура и подводните кабели се очаква да бъдат окончателно завършени до 2030.

Конструктивно островът ще бъде закрепен с бетонни елементи за морското дъно, ще бъде построена и стена срещу бушуващите вълни.

В дългосрочен план изкуственият остров ще бъде свързан с множество гигантски офшорни вятърни паркове от съседните страни, които са планирани в Северно море.

В тази връзка миналата пролет правителствените лидери на Белгия, Германия, Дания, Норвегия, Обединеното кралство, Ирландия, Франция, Люксембург, Нидерландия се събраха, за да обсъдят съвместните проекти, както и ролята на „Принцеса Елизабет“.


Освен това островът има за цел да служи като модел за екологично развитие на инфраструктурата, като дава приоритет на защитата и опазването на морските екосистеми.

Остров Принцеса Елизабет притежава потенциала да революционизира офшорната енергийна инфраструктура и да допринесе значително за целите на Европа в областта на възобновяемата енергия, коментира специализираният електронен сайт Industry&Energy.

Като централен център за пренос на електроенергия, островът подобрява надеждността на мрежата и позволява ефективното интегриране на офшорната вятърна енергия в по-широката енергийна система.

Северно море – от нефтено гробище до зелена централа и златна ниша за съхранение на въглерод

Остров Принцеса Елизабет се ползва със значителна подкрепа както от националните, така и от европейските органи.  Съвместно вече работят пристанището в Остенде и електропреносният оператор „Елия“, който ще изгради собствен сервизен център

А централно място ще има пристанището на Остенде - известно като родното място на офшорната вятърна енергия в Европа. Затова не случайно и мрежовият оператор е избрал района да построи бъдещия си сервизен център, които ще

Многофункционалната сграда ще е на площ от 500 м². Ще има контролна зала за наблюдение, склад за съхранение на строителна техника и резервни части. До 30 души, предимно техници по поддръжката на парковете ще работят в офисите на място.

Проектът има за цел да създаде чисто административен и експлоатационен обект без изграждане на пилони или високоволтови инсталации. Сградата е планирана за въвеждане в експлоатация до края на 2025 г.

Центърът за услуги ще играе решаваща роля за улесняване на текущото развитие и поддръжка на офшорни енергийни проекти, допринасяйки за по-устойчива и устойчива енергийна система, се казва в съобщение до медиите по повод сключено партньорство между порта и „Елиа“.

No comments:

Post a Comment