About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 17 March 2024

За модернизация на френската мрежа ще са необходими 100 млрд.евро

Електрическата мрежа на Франция трябва да бъде модернизирана, за което ще бъдат необходими инвестиции за близо 100 милиарда евро за периода до 2040 година.

С парите ще бъдат разработени проекти, съобразно националната стратегия за Зеления преход и бумът на електромобилите, отбелязва операторът на мрежата RTE по време на консултации по дългосрочната инвестиционна програма.

Войната в Украйна и поскъпналите суровини и материали наложили ревизия на програмата. В последното й издание от 2019 година е посочено, че за следващото десетилетие ще са необходими 33 милиарда евро, което означава че необходимата сума е нараснала тройно.

В доклад е посочено, че сред причините за исканите повече средства са отчетени включването на допълнителни мощности в ядрената сфера, слънчеви и офшорни вятърни паркове, изграждане на инфраструктура до нови нисковъглеродни индустриални и пристанищни зони.

Според плановете на правителството са в периода между 2030 и 2050 година в страната да бъдат изградени 10 офшорни вятърни парка, с които офшорната енергия да достигне 45 GW.

Наскоро и президентът Еманюел Макрон по време на изявление заяви, че са планирани „близо 200 милиона евро инвестиции, да бъде Франция един от лидерите в плаващите вятърни турбини".

Офшорната вятърна енергия ще генерира "хиляди работни места" по време на строителството и ще донесе приходи от 2,5 милиарда евро "между 2023 и 2035 г.", което ще "финансира нашите приоритети". 

Една трета от парите, произведени от „зелена енергия“ ще отидат за риболов и затова го казвам за нашите рибари: офшорният вятър ще ни позволи да финансираме 700 милиона евро за риболов", обеща гръмко държавният глава.

Френската енергетика си върна короната на енергиен износител, след като в продължение на 2 години беше разтърсвана от проблеми по ядрения парк. Почти половината от 56-те атомни блока бяха извън строй заради корозия и други дефекти. 

В допълнение на налегналата суша през лятото на 2022 година ВЕЦ-овете останаха почти неизползваеми. Едва преди Коледата на 2023, RTE плахо обяви, че сякаш бурята е отминала и са изнесени 18 680 мегавата електроенергия.

Резултатите обаче е видно, че не задоволяват нито оператора, нито Еманюел Макрон, който в поредица от изявления през миналата година даде да се разбере, че е нужда кардинална промяна в политиката както на инфраструктурата, така и на парка, за да се надминат добрите резултати от времето преди корона кризата. За президента е необходима дългосрочна визия и нов променен енергиен закон.

В него ясно е разписано, че наред със стабилизирането на отново одържавената EDF, ще се работи за нови 6 реактора от ново поколение, които ще струват най-малко 51 млрд. евро и нова съпътстваща инфраструктура.

Все повече ще се разчита и на EDF, която ще получава по 25 милиарда евро годишно инвестиции, за да изпълнява начертания план на модернизация.

Наред с ядрения парк все повече в микса ще се разчита и на зеления ток. С оглед на начертания план, не е случаен и призивът на RTE, че всички заинтересовани страни трябва да стиковат плановете, за да се върви в една посока.

По тази причина е насрочено и първата съвместна консултация между отделните участници в края на април.

No comments:

Post a Comment