About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 29 June 2024

Град издига граничен пункт заради мача Белгия-Франция

Пограничният белгийски град Вервик затваря граничния си пункт с Франция заради осминафиналната среща на европейското първенство между националните гарнитури на двете страни. Срещата е на 1 юли.

Това не е първият път, който градът предприема подобна мярка. Кметът Юро Касиер казва, че това се прави, за да се предотвратят инциденти между феновете.

Властите ще поставят голям бетонен блок по средата на моста, който свързва Вервик с френския му близнак Вервик-Суд.

Преди 6 години на моста бяха поставени бетонни блокове по време на мача на Белгия от Световното първенство срещу французите в Русия. "Това се оказа мъдро решение", каза кметът Касиер пред VRT News.

Кметът е провел наскоро среща със свои погранични колеги и всички са били единодушни, че мостът трябва да се затвори за преминаване на автомобили.

"Французите са много по-шовинистични от нас. От опит знаем, че след победи на националния отбор обичат да идват с колите си, за да провокират нашите съграждани и да се подиграват на "малките белгийци". Идват карат като луди, надуват клаксоните и правят танци на победата по улиците на града. Искаме да предотвратим „тези глупави неща“ и да няма провокации, обяснява Вервик за превантивната мярка.

В Белгия френската верига „Карфур“ пусна на телевизорите, които продава, срещата между двете страни от полуфиналите на Световното първенство в Русия през 2018 г. Тогава „петлите“ биха  с 1:0, а този мач им проправи пътя към световната титла.


No comments:

Post a Comment