About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 10 May 2024

Нито капка дизел на Олимпиадата в Париж

Олимпийските обекти и стадиони в Париж ще бъдат свързани към електрическата мрежа и няма да използват дизелови генератори, което е прецедент в историята за спортни състезания или културни събития.

„Нито капка дизел“, заявява категорично пред AFP Никола Перен, който е директор Enedis - парижки оператор на обществената електроразпределителна мрежа.

Picture: Аrchitectureofthegames.net

Революционна и изключителна рискова стъпка, поемат организаторите на Олимпиадата във Франция да захранват обектите с електричество от възобновяеми източници. Вярват, че могат да редуцират използването на минимум 4000 литра дизел и да ограничат изхвърляне в атмосферата  12 тона CO2 еквивалент – количества енергия отделяни по време на един футболен мач.

Никола Перен е уверен, че всичко ще бъде наред, тъй като са се подсигурили с две електрически и в случай, че те не сработят едва тогава ще прибегнат, че стария генератор.

"Не можем да си позволим спиране на тока дори 9,58 секунди", казва енергийният мениджър Деймиън Пилак пред местната бизнес телевизия BFM (имайки предвид рекорда на ямайеца Юсейн Болт).

Специалистите обясняват, че системата е така проектирана, че ако хипотетично има проблем с основната енергийна мрежа в главната подстанция, съоръжението автоматично минава към резервно захранване от втората подстанция. На всички обекти са подсигурени и с трето захранване с генератор и то ще се включи само, ако предните две са извън строя, което е напълно невъзможно.

За да бъде проведена една наистина екологична Олимпиада, ангажираните за целта от компанията Enedis са инвестирали в 42-те олимпийски и 19 параолимпийски 100 милиона евро за свързването им към електрическата мрежа.

Има обаче и такива места, които въпреки желанието и наличните средства, технически е неизпълнимо да бъдат подсигурени със „зелена“ енергия. Такова е  състезанието езда в парка на Версайския дворец. Понеже е твърде отдалечен от електрическата мрежа, ще бъде използван генератор с "нулеви емисии" -  голяма електрическа батерия, транспортирана с камион.

Основен партньор на Игрите е националната електрическа компания EDF,която гарантира, че енергията е наистина екологична. Тя ще бъде доставяна от 8 вятърни и слънчеви централи.

През пролетта стана ясно, че Олимпийското село също е с поглед към климата и няма да използва климатици. Селището се простира на площ от 52 хектара по протежение на Сена, където някога e била индустриална зона. На терена са изградени 6000 апартамента и ще се използват от 14 000 олимпийски състезатели, а след това от 9000 параолимпийци. 

След игрите те ще се превърнат в най-новия супер модерен комплекс на френската столица. Сред сградите са засадени 220 дървета и специално изградени „сенници“, на които да кацат птиците.

Всички сгради са без климатици. През студените дни ще се отопляват геотермално, а през лятото ще се използва прохладата на Сена. Затова са построени по нейното протежение.

Над 150 000 души се събраха на 8 май край Старото пристанище в Марсилия, за да посрещнат олимпийския огън на френска територия, след като плава 12 дни през Средиземно море от Гърция. Сред факлоносците ще бъдат бившите футболисти Жан-Пиер Папен, Дидие Дрогба и Базил Боли. 

Церемоннията по откриването на XXXIII летни игри е на 26 юли във водите на Сена.

Wednesday 8 May 2024

Новият пакет от санкции на ЕК може да засегне руския LNG

Европейската комисия готви поредния пакет от санкции срещу Русия, стана ясно тази седмица след среща между европейския комисар Кадри Симсон и украинския енергиен министър Герман Галусченко. Засега е ясно единствено, че Брюксел ще прекрати по-късно през тази  година окончателно транзита на руски газ за Европа. 

От инвазията на руските военни на украинска територия преди две години за първи път ще бъдат наложени санкции в сектора с търговия и пренос на втечнен природен газ (LNG), пишело в документи, които били разгледани от авторитетното електронно издание Politico.

Освен това Еврокомисията ще настоява фирмите-вносители да предоставят повече данни за вноса на втечнен природен газ от Москва.

Нагласите, според изданието, били че има нарастваща политическа подкрепа и от компании и от политици – единствено силно зависимата от руското гориво Унгария - блокира всички газови санкции.

От нахлуването на Русия в Украйна, ЕС е намалил вноса на руски газ с около две трети. Делът на LNG е само 5%,което възлиза на около 8 милиарда евро за бюджета на Кремъл.

Според оценки на Международната асоциация на вносителите на втечнен природен газ (GIIGNL) от Русия за Европа през 2023 г. са транспортирани 9 милиона тона.

Вносът се доставя изцяло от газовото находище Ямал, което е собственост на частната петролна компания "Новатек", без пряко финансово участие на „Газпром, следователно на Кремъл. 20% дял се държи и от френската TotalÉnergies, която продава по 4 милиона тона LNG годишно в Европа.

Общо Ямал транспортира 80% от своя LNG в Европа, а останалата част се продава на Китайската национална петролна корпорация (CNPC).

Въпреки че голяма част от европейските пристанища преустановиха допускането на танкери с руски втечнен природен газ, белгийският порт Зеебрюге продължава да ги приема и се превръща в основна входна точка за Стария континент. Справка показала, че в критичната 2022 година през него са преминали 4,3 милиона кубически метра LNG като почти цялото количество е било за страни от ЕС.

Кючов бизнес играч за порта е руско-китайската съвместна компания Yamal LNG , в която дял има и френската TotalEnergies и доставя втечнен газ за Китай, Япония, Южна Корея, Индия и Пакистан. Нейният ледоразбивач "Владимир Воронин", един от 300-те във флота, които често акостират в Зеебрюге.

Политиката да продължава да приема руски газ нажежи напрежението в самата Белгия. Медии зададоха въпроса на мениджмънта дали е възможно прекратяване на договора на белгийския национален  оператор Fluxys с руснаците, отговорът е, че пристанището е с отворен достъп съоръжение и че по закон клиентите не могат да бъдат дискриминирани.

Подобен отговор дава и Fluxys като казва, че терминалът работи законно съгласно принципа на свободния достъп. Това означава, че всяка компания, заинтересована от доставката на втечнен газ, може да резервира капацитет. Следователно никой клиент не може да бъде дискриминиран по закон". 

В разпространено съобщение през миналата година се казва, че трябва да се спазва договорът с Yamal LNG, защото в момента няма санкции срещу руското LNG. "Ако санкциите влязат в сила, Fluxys, разбира се, ще направи всичко необходимо, за да ги спази".

Белгийският оператор на газовата мрежа е в ръцете на общините и федералното правителство. "Следователно международният скандал засяга не само компанията, но и пряко нашите регионални правителства", казва Матийо Соете, мениджър на кампанията за енергиен преход в Greenpeace Belgium.

Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu и Vredesactie настояват федералното правителство да забрани претоварването на руски втечнен природен газ на белгийското пристанище, следвайки примера на Нидерландия и Обединеното кралство.

Остава въпросът как ще действа енергийният гигант Total (с 20-процентен дял в Yamal LNG), който притежава порт във Франция и може да се окаже, че това е последната пробойна за руско LNG  в Европа.

Tuesday 7 May 2024

ЕК готви нов пакет от санкции срещу Русия

Европейската комисия има намерение да обяви нов пакет от санкции срещу Русия. Това стана ясно по време на среща между комисарят по енергетиката Кадри Симсон с министъра на енергетиката на Украйна Герман Галушченко. Двамата са обсъдили сътрудничеството за укрепване на украинската енергийна система и подготовката за следващия отоплителен сезон.

Министър Галушченко подчерта, че ситуацията в електроенергийната система след масираните руски атаки е доста сложна.

"Вече загубихме повече от 8 GW. Но работим за възстановяване на засегнатите съоръжения и ще възстановим максимално. Спешните решения включват и увеличаване на производството до следващата зима, по-специално маневрени мощности."

Комисар Кадри Симсон отбеляза, че Европейският съюз ще подкрепи Украйна във възстановяването на нейната енергийна инфраструктура, така че промишлеността и домакинствата да не се сблъскват с никакви ограничения върху доставките на електроенергия.

Страните обсъдиха нуждите на украинския енергиен сектор от оборудване, което може да бъде осигурено от европейските партньори. Особено внимание беше отделено на финансовата подкрепа, по-специално чрез механизмите на Фонда за енергийна подкрепа на Украйна, създаден към Секретариата на Енергийната общност. 

Освен това беше подчертано значението на потенциала на междусистемните връзки между Украйна и европейските страни, което дава възможност за привличане на електроенергия от страните партньори за балансиране на енергийната система.

Срещата в Киев беше фокусирана и върху координирането на международното сътрудничество за увеличаване на натиска върху Русия и изтласкване на страната агресор от световните енергийни пазари. По-конкретно, комисарят и министърът обсъдиха прекратяването на договора за транзит на руски газ за Европа по-късно тази година. 

"ЕС се подготвя за това от 2 години. Знаем, че Русия е ненадежден доставчик на газ", подчерта еврокомисарят, като припомни, че Русия многократно е манипулирала цените на газовия пазар.

Министър Галушченко добави, че "санкциите трябва да лишат Русия от възможността да бъде какъвто и да е играч на световните пазари".

Срещата се фокусира и върху бъдещата интеграция на украинските енергийни пазари на европейския пазар и съответните регулаторни и правни подготовки, съобщи пресслужбата на ЕК.

Monday 6 May 2024

Белгийци правят първата водородна инсталация в Намибия

Белгия и Намибия имат амбицията да отворят нова страница е международните отношения в областта на енергетиката. Първата стъпка е изграждането на инсталация за зелен водород в южната част на Африка.

Picture: CMB.TECH

За символичното зареждане на първия камион отиде лично да кралят на Белгия Филип. Многомилиардната инвестиция е реализирана от базирана в Антверпен корабна компания CMB.TECH. Очаква се на пълна мощност да заработи до края на годината.

Присъствието на краля е повод на инвеститорите и местната администрация да подпишат ново споразумение за сътрудничество по проекти в пристанищната инфраструктура на  Намибия. Плановете са за строеж на чисто нов порт за акостиране и съхранение на „зелени горива“, който да се превърне в център за зелена индустрия и логистика.

Първото зареждане в присъствието на белгийския крал

При откриването на инсталацията е заявено, че амбицията на Намибия е до 2050 г. да бъде климатично неутрална.

Страната има голям потенциал по отношение на генерирането на зелена енергия, както вятърна, така и слънчева енергия и да го използва за производство на зелен водород. Към момента в региона са инсталирани 7000 слънчеви панела. 

Средносрочната програма е да произвежда от 10 до 15 милиона тона водород годишно.


В дългосрочен план се мисли освен инсталация да има на порта и  завод за зелен амоняк, с който директно да се презареждат акостиралите големи, разказа белгийската обществена телевизия VRT. Излишъците могат да се изнасят в Европа като суровина за химическата промишленост.

Тежката индустрия на Белгия и Нидерландия е отделила по-малко CO2 през 2023 г.

Големите индустриални предприятия на Белгия са отделили по-малко парникови емисии през 2023 година в сравнение с година по-рано, съобщава националната агенция „Белгия, цитирана от вестниците HLN и De Tijd.

Снимката е илюстративна. Личен архив

Причините са производствените проблеми на предприятията, по-малко произведената продукция, породена от кризата в Украйна.

Според регистъра 280 предприятия попадат в обхвата на Европейската схема за търговия с емисии (СТЕ). Това са основните производители на цимент и стомана, химически заводи, рафинерии, електроцентрали и авиокомпании за вътрешноевропейски полети.

Поради високите цени на енергията и слабото търсене, много индустриални компании през изминалата година са намалили производството си.

Най-осезателно е в химическия сектор е показателно където е регистриран спад между 65 и 73% за цялата 2023 г., според данни на браншовата организация Essenscia.

Освен намалялата продукция, в края на миналата година две от водещите фламандски промишлени инсталации са били спрени за планови ремонти, допълва регионалната Агенция за енергия и климат.

Отвъд условната граница – в съседна Нидерландия също отчитат спад на отделените емисии CO2. Големите енергоемки компании са отделили 4,26 милиона тона по-малко парникови газове през миналата година в сравнение с 2022 г., което е спад от 10,5%. Причините са същите – свито производство и по-малко работа заради финансовата криза, налегнала Европа вследствие на руско-украинския конфликт.

Множество компании от тежката индустрия изпитват затруднения дори през 2024 година. Някои от тях заявиха, че нужна кардинална нормативна промяна за излизане от ситуацията и да бъдат отново конкурентоспособни на световния пазар.

„В разгара на енергийната криза Европа стана свидетел на реално унищожаване на търсенето и затваряне на индустриални предприятия, за които не е ясно дали ще се появят отново на европейска земя“, каза наскоро генералният секретар на ключовата организация Eurelectric Кристиан Руби. Заедно с неговия колега от сдружението Cefic Марко Менсинк се обединиха, че още с първите си дни новоизбраната ЕК трябва да излезе с план за улесняване на достъпна и чиста електрификация на промишлеността, създаване на необходимата мрежова инфраструктура. 

Двете сдружения подписаха документ, в който се казва, че електроенергийната индустрия и енергоемките предприятия ще обединят усилията си, за да повишат промишлената конкурентоспособност на Европа в икономика с нулево нетно потребление.

Saturday 4 May 2024

Франция подписа мегадоговор за 4,5 млрд. евро за офшорна енергия

Колосален договор за 4,5 млрд. евро беше подписан между държавния френски мрежови оператор RTE, Hitachi и Chantiers de l'Atlantique - световен лидер в офшорните инсталации.

Създаденият консорциум ще отговаря за изграждането на 3 високоволтови платформи и наземни конверторни станции за транспортиране на енергията, произведена от вятърните паркове.

Screenshot: EC AV Portal

Проектът бе коментиран в телевизионно интервю от икономическият министър Бруно льо Мер, който заяви в стила на Еманюел Макрон, че енергийният преход на Франция ще се основава на стълбовете на ядрената енергия, възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Съвкупността на преследваните приоритети ще бъдат в полза за развитието на индустрията.

Франция цели до 2035 година да има 20% зелена енергия в микса, т.е. около 18 гигавата, еквивалент на 11 ядрени реактора, казва уверено Бруно льо Мер. Да припомним, че същите думи изрече Макрон преди година в прословутата си реч в Белфорт, която се превърна като стратегически манифест за бъдещето на френската енергетика.

За да ускори прехода, Бруно льо Мер обещава да опрости процедурите, да намали времето, необходимо за обявяване на търгове, и да увеличи броя на служителите, които разглеждат досиетата.

През 2023 година Франция приема ключов закон за зелената индустрия, който цели да направи страната шампион в областта  на зелената индустрия в Европа, преходът ще бъде и възможност за инвестиране във френското производство.

В програмата на правителството се говори за планирани 20 млрд. евро инвестиции в обществени поръчки за фотоволтаични панели през следващите години. Самият министър твърдо настоява тези пари да отидат във френски заводи и по този начин да се пресече хегемонията и хватката на китайската индустрия в Европа, припомня местната телевизия BFM, цитирана в белгийската преса.

По отношение на другия стълб на френската енергийна стратегия – атомната енергетика Бруно льо Мер заявява, че 6 реактора EPR2 трябва да бъдат построени до 2050 г. и "EDF има задължение да постигне резултати" по отношение на разходите и сроковете.

МОДЕРНИЗАЦИЯ

Електрическата мрежа на Франция трябва да бъде модернизирана, за което ще бъдат необходими инвестиции за близо 100 милиарда евро за периода до 2040 година.

С парите ще бъдат разработени проекти, съобразно националната стратегия за Зеления преход и бумът на електромобилите и офшорната енергия, отбелязва през март операторът на мрежата RTE по време на консултации по дългосрочната инвестиционна програма.

Почти по същото време през пролетта, по време на поредното си изявление Макрон заяви, че офшорната вятърна енергия ще генерира "хиляди работни места" по време на строителството и ще донесе приходи от 2,5 милиарда евро "между 2023 и 2035 г.", което ще "финансира нашите приоритети". 

Една трета от парите, произведени от „зелена енергия“ ще отидат за риболов и затова го казвам за нашите рибари: офшорният вятър ще ни позволи да финансираме 700 милиона евро за риболов", обеща гръмко държавният глава.

Friday 3 May 2024

ЕК отпуска 720 млн.евро по проекти за възобновяем водород

Европейската комисия отпуска близо 720 милиона евро на 7 проекта за възобновяема водородна енергия в Европа. Те са избрани чрез първата проведена тръжна процедура в рамките на Европейската водородна банка. 

Средствата за този търг идват от приходите на схемата на ЕС за търговия с емисии. Спечелилите кандидати ще произвеждат възобновяем водород в Европа и ще получат субсидия за преодоляване на ценовата разлика между производствените им разходи и пазарната цена на водорода, която в момента се движи от невъзобновяеми производители.

Sourse: Multimedia.europarl.europa.eu

Възобновяемият водород ще се използва в сектори като стомана, химикали, морски транспорт и торове.

Спечелилите кандидати планират да произведат 1,58 милиона тона възобновяем водород за 10 години, с което ще спестят над 10 млн. тона емисии на CO2. Проектите са базирани в 4 европейски държави (таблицата отдолу).

Sourse: Europian Commission 

От Европейската комисия още уточяват, че подадените оферти са варирали в диапазона между 0,37 евро и 0,48 евро на килограм произведен възобновяем водород.

Спечелилите компании предстои да започнат да подготвят своите индивидуални споразумения за отпускане на безвъзмездни средства с Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA). Очаква се тези споразумения да бъдат подписани най-късно до ноември 2024 г.

Избраните проекти ще трябва да започнат да произвеждат възобновяем водород в рамките на максимум 5 години след подписването на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. Те ще получат отпуснатата фиксирана премийна субсидия за срок до 10 години за сертифицирано и проверено производство на възобновяем водород.

Комисията планира да стартира втори търг на Европейската банка за водород до края на тази година. Тя ще се основава на поуките, извлечени от този пилотен търг, и ще продължи да се консултира със заинтересованите страни, преди да стартира следващия търг.

Фондът за иновации е най-голямата програма на ЕС за финансиране на внедряването на иновативни технологии с нулеви нетни емисии, с прогнозен бюджет от 40 милиарда евро от приходите от тръжна продажба на квоти по схемата на ЕС за търговия с емисии между 2020 и 2030 г.

Европейската водородна банка, обявена от председателя Урсула Фон дер Лайен в речта й за състоянието на Европейския съюз през 2022 г., е инициатива за улесняване на вътрешното производство и вноса на възобновяем водород в ЕС. Тя има за цел да отключи частните инвестиции в ЕС и в трети държави чрез справяне с инвестиционните предизвикателства, преодоляване на недостига на финансиране и свързване на бъдещите доставки на водород от възобновяеми източници за потребителите.

Що е то?

Възобновяемият водород може да бъде получен чрез електролиза, като се използва възобновяема електроенергия за разделяне на водата на водород и кислород и се нарича "възобновяеми горива от небиологичен произход". Той може да се използва за заместване на водорода на основата на изкопаеми горива за транспортни и промишлени процеси и за стартиране на нови промишлени продукти, като например зелени торове и стомана.

Когато се произвежда в моменти, когато слънчевите и вятърните енергийни ресурси са изобилно достъпни, възобновяемият водород може също така да подкрепи електроенергийния сектор на ЕС, осигурявайки дългосрочно и мащабно съхранение

Потенциалът за съхранение на водород е особено полезен за електрическите мрежи, тъй като позволява възобновяемата енергия да се съхранява не само в големи количества, но и за дълги периоди от време. Това означава, че може да спомогне за подобряване на гъвкавостта на енергийните системи чрез балансиране на търсенето и предлагането, когато се генерира твърде много или недостатъчно енергия, което спомага за повишаване на енергийната ефективност в целия ЕС.


Ползи

Водородът представлява около 2% от енергийния микс на ЕС. Почти целият водород - 95% - се произвежда от изкопаеми горива, които отделят 70-100 милиона тона CO2 всяка година.

Според изследванията възобновяемите енергийни източници биха могли да осигурят значителна част от европейския енергиен микс през 2050 г., от които водородът може да представлява до 20%, по-специално 20-50% от търсенето на енергия в транспорта и 5-20% в промишлеността.

Сертификати

За сертифициране на възобновяем водород производителите ще могат да разчитат на добре изградена система за сертифициране от трети страни, така наречените доброволни схеми.

Това са международни компании с повече от десетилетие опит в сертифицирането на биогорива, биомаса и други продукти по целия свят. 

Европейската комисия е оправомощена да признава доброволни и национални схеми за сертифициране на възобновяем водород. От държавите от ЕС се изисква да приемат доказателства от схеми, които са били признати от Комисията. .

Комисията ще остане в тесен контакт със заинтересованите страни и схемите за сертифициране, за да подкрепи практическото прилагане на рамката, и също така ще наблюдава нейното прилагане. За тази цел се планира през 2024 г. да започне специално проучване.


Какво иска Европейският парламент?


  • Стимули за насърчаване на търсенето и за създаване на европейски пазар на водород и бързо разгръщане на водородната инфраструктура
  • Постепенното премахване на водорода на базата на изкопаеми горива възможно най-скоро
  • Сертифициране на целия внос на водород по същия начин като водорода, произведен в ЕС, включително производството и транспортирането с цел избягване Изместване на въглерод
  • Оценка на възможността за пренасочване на съществуващи газопроводи за транспортиране и подземно съхранение на водород

Screenshot: www.europarl.europa.eu/

Водородът на бъдещия газов пазар


За да помогне за ограничаване на емисиите на парникови газове в ЕС в съответствие с плановете за климата и вътрешния енергиен пазар, ЕС работи по пакет за пазарите на водород и декарбонизиран газ. 

През февруари 2023 г., Комисията по енергетика на Европейският парламент подкрепи предложенията на ЕК за улесняване на навлизането на възобновяеми и нисковъглеродни газове, включително водород и биометан, на газовия пазар на ЕС.

Законодателството също така ще създаде система за сертифициране на нисковъглеродни газове и ще гарантира, че потребителите могат по-лесно да сменят доставчиците си, за да избират възобновяеми и нисковъглеродни газове пред изкопаемите горива.

Евродепутатите искаха да гарантират, че е налице достатъчно трансграничен капацитет, за да се създаде интегриран европейски пазар на водород и да се даде възможност на водорода да се движи свободно през границите.

Парламентът и държавите от ЕС преговарят за окончателната форма на правилата.

Thursday 2 May 2024

Нидерландия влага 250 млн.евро в 7 проекта за зелен водород

Нидерландското правителство, въпреки че е със статут в оставка, продължава усилено своята работа и начертана инвестиционна политика. С едно от последните си решения, кабинетът на Марк Рюте отпусна 250 млн. евро за 7 проекта за зелен водород с 101 MW. Кандидатите са избрани след проведена тръжна процедура.

Picture : RWE

Един от проектите е на германският енергиен гигант RWE, чиито мениджмънт потвърдил, че е получил близо 125 млн. евро за 50MW инсталация. Окончателното инвестиционно решение германците ще вземат в края на тази година, съобщи сайтът hydrogeninsight.com.

Изборът на нидерландските власти да се доверят на RWE е определена като „отлична новина" от главната оперативна директорка по водородните проекти Сопна Сури.

"Финансирането е един от решаващите компоненти, за да направи цялостния проект икономически жизнеспособен и да ускори разрастването на пазара на водород в провинция Гронинген и извън нея. Чрез доставката на чист водород, например за транспортния сектор и химическите заводи, нашият обект в Еемсхавен (Северна Нидерландия) ще помогне за намаляване на въглеродните емисии на индустриалните компании в Северозападна Европа".

Многомилионният транш от бюджета на ниската земя е поредната стъпка на това правителство (действащо още като редовно преди да подаде оставка през миналото лято, б. а.) към преследване на амбицията страната да се превърне в ключов център за дистрибуция на зелен водород в Европа – първо със своите съседи, а впоследствие и със страни от други континенти – сред тях и Мароко.

 Освен като ключов газов пазар – Германия е важен стратегически партньор за нидерландския бизнес. Пазарът на зелен водород е сред областите от взаимен интерес за индустриите от двете страни на границата. В тази насока се работи и сред висшите етажи на властта, та дори и кралят.

През ноември 2023 година, по време на посещение в Германия, Вилем-Александър се договори с властите на провинция Северен Рейн-Вестфалия да се ускори вносът зелен водород. Двете страни за тази цел са заделили по 300 млн.евро.

По време срещата е станало ясно, че двете страни могат да си произвеждат сами зелен водород от наличните вятърни и слънчеви мощности, но за да се захранват напълно индустриите ще е необходим и внос.

Вносът ще е необходим за нуждите както на пристанищата в Нидерландия, така и в Германия. В дългосрочен план съвместната инициатива ще създаде северозападен европейски пазар на водород, в който Нидерландия може да се превърне в един от най-важните водородни центрове в региона", казват от нидерландското икономическо министерство.

Паралелно с Германия, нидерландците усилено преговарят за сътрудничество и със своята белгийска съседка.

Миналата пролет местните икономически медии съобщиха, че един от съвместните проекти е развиването на дълбоководно пристанище, което ще бъде превърнато през следващите години в „зелен“ център за водород и амоняк.

Няколко енергийни компании (сред които и нидерландски неофициално за заявили, че следят с интерес развоя) са готови да инвестират съвместно във Вилхелмсхафен (Северна Германия) над 5 милиарда евро в проекта, който има за цел да направи Германия още по-независима от руския газ.

Picture: ©AdobeStock/energy.ec.europa.eu

Проекти като тези в Германия и Нидерландия са част от голямата цел на Европейската комисия да увеличи делът на водорода в практиките. Към 2022 година той е бил с нищожните 2%. Използвал се е предимно за производство на химически продукти като пластмаси и торове. 96% от този водород е произведен с природен газ, което води до значителни количества емисии на CO2.

Приоритет за ЕС е разработването на възобновяем водород и той има за цел да произвежда 10 милиона тона и да внася 10 милиона тона до 2030 г.

Стратегия на ЕС за водорода и инициативи

Стратегията на ЕС за водорода (COM/2020/301) беше приета през 2020 г. и предложи политически точки за действие в 5 области: инвестиционна подкрепа; подпомагане на производството и търсенето; създаване на водороден пазар и инфраструктура; научни изследвания и сътрудничество и международно сътрудничество.

Пакетът Fit-for-55, представен през юли 2021 г., представи редица законодателни предложения, които превръщат европейската стратегия за водорода в конкретна европейска рамка за водородната политика.

Механизмът за възстановяване и устойчивост на чиста енергия беше предоставен на държавите от ЕС за инвестиции във водородни проекти по цялата верига за създаване на стойност.

Инвестиционна подкрепа е предоставена и чрез важните проекти от общ европейски интерес (IPCEIs) за водорода. Първият IPCEI, наречен "IPCEI Hy2Tech", който включва 41 проекта и беше одобрен през юли 2022 г., има за цел разработването на иновативни технологии за веригата на стойността на водорода за декарбонизиране на промишлените процеси и сектора на мобилността, с акцент върху крайните потребители.

През септември 2022 г. Комисията одобри "IPCEI Hy2Use", който допълва IPCEI Hy2Tech и който ще подкрепи изграждането на инфраструктура, свързана с водорода, и разработването на иновативни и по-устойчиви технологии за интегриране на водорода в промишления сектор.

И накрая, партньорството за чист водород беше създадено през ноември 2021 г. в подкрепа на научните изследвания и иновациите във водородната екосистема.

Рамката на политиката беше допълнена с 2 делегирани акта, официално приети на 20 юни 2023 г., приложими за възобновяемия водород съгласно Директивата за енергията от възобновяеми източници. Първият обхваща възобновяемите горива от небиологичен произход (RFNBOs) и определя критериите за продукти, които попадат в категорията "възобновяем водород". 

Другият предлага подробна схема за изчисляване на емисиите от жизнения цикъл на възобновяемия водород и рециклираните въглеродни горива, за да се постигне прагът за намаляване на емисиите на парникови газове, определен в директивата.