About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 2 May 2024

Нидерландия влага 250 млн.евро в 7 проекта за зелен водород

Нидерландското правителство, въпреки че е със статут в оставка, продължава усилено своята работа и начертана инвестиционна политика. С едно от последните си решения, кабинетът на Марк Рюте отпусна 250 млн. евро за 7 проекта за зелен водород с 101 MW. Кандидатите са избрани след проведена тръжна процедура.

Picture : RWE

Един от проектите е на германският енергиен гигант RWE, чиито мениджмънт потвърдил, че е получил близо 125 млн. евро за 50MW инсталация. Окончателното инвестиционно решение германците ще вземат в края на тази година, съобщи сайтът hydrogeninsight.com.

Изборът на нидерландските власти да се доверят на RWE е определена като „отлична новина" от главната оперативна директорка по водородните проекти Сопна Сури.

"Финансирането е един от решаващите компоненти, за да направи цялостния проект икономически жизнеспособен и да ускори разрастването на пазара на водород в провинция Гронинген и извън нея. Чрез доставката на чист водород, например за транспортния сектор и химическите заводи, нашият обект в Еемсхавен (Северна Нидерландия) ще помогне за намаляване на въглеродните емисии на индустриалните компании в Северозападна Европа".

Многомилионният транш от бюджета на ниската земя е поредната стъпка на това правителство (действащо още като редовно преди да подаде оставка през миналото лято, б. а.) към преследване на амбицията страната да се превърне в ключов център за дистрибуция на зелен водород в Европа – първо със своите съседи, а впоследствие и със страни от други континенти – сред тях и Мароко.

 Освен като ключов газов пазар – Германия е важен стратегически партньор за нидерландския бизнес. Пазарът на зелен водород е сред областите от взаимен интерес за индустриите от двете страни на границата. В тази насока се работи и сред висшите етажи на властта, та дори и кралят.

През ноември 2023 година, по време на посещение в Германия, Вилем-Александър се договори с властите на провинция Северен Рейн-Вестфалия да се ускори вносът зелен водород. Двете страни за тази цел са заделили по 300 млн.евро.

По време срещата е станало ясно, че двете страни могат да си произвеждат сами зелен водород от наличните вятърни и слънчеви мощности, но за да се захранват напълно индустриите ще е необходим и внос.

Вносът ще е необходим за нуждите както на пристанищата в Нидерландия, така и в Германия. В дългосрочен план съвместната инициатива ще създаде северозападен европейски пазар на водород, в който Нидерландия може да се превърне в един от най-важните водородни центрове в региона", казват от нидерландското икономическо министерство.

Паралелно с Германия, нидерландците усилено преговарят за сътрудничество и със своята белгийска съседка.

Миналата пролет местните икономически медии съобщиха, че един от съвместните проекти е развиването на дълбоководно пристанище, което ще бъде превърнато през следващите години в „зелен“ център за водород и амоняк.

Няколко енергийни компании (сред които и нидерландски неофициално за заявили, че следят с интерес развоя) са готови да инвестират съвместно във Вилхелмсхафен (Северна Германия) над 5 милиарда евро в проекта, който има за цел да направи Германия още по-независима от руския газ.

Picture: ©AdobeStock/energy.ec.europa.eu

Проекти като тези в Германия и Нидерландия са част от голямата цел на Европейската комисия да увеличи делът на водорода в практиките. Към 2022 година той е бил с нищожните 2%. Използвал се е предимно за производство на химически продукти като пластмаси и торове. 96% от този водород е произведен с природен газ, което води до значителни количества емисии на CO2.

Приоритет за ЕС е разработването на възобновяем водород и той има за цел да произвежда 10 милиона тона и да внася 10 милиона тона до 2030 г.

Стратегия на ЕС за водорода и инициативи

Стратегията на ЕС за водорода (COM/2020/301) беше приета през 2020 г. и предложи политически точки за действие в 5 области: инвестиционна подкрепа; подпомагане на производството и търсенето; създаване на водороден пазар и инфраструктура; научни изследвания и сътрудничество и международно сътрудничество.

Пакетът Fit-for-55, представен през юли 2021 г., представи редица законодателни предложения, които превръщат европейската стратегия за водорода в конкретна европейска рамка за водородната политика.

Механизмът за възстановяване и устойчивост на чиста енергия беше предоставен на държавите от ЕС за инвестиции във водородни проекти по цялата верига за създаване на стойност.

Инвестиционна подкрепа е предоставена и чрез важните проекти от общ европейски интерес (IPCEIs) за водорода. Първият IPCEI, наречен "IPCEI Hy2Tech", който включва 41 проекта и беше одобрен през юли 2022 г., има за цел разработването на иновативни технологии за веригата на стойността на водорода за декарбонизиране на промишлените процеси и сектора на мобилността, с акцент върху крайните потребители.

През септември 2022 г. Комисията одобри "IPCEI Hy2Use", който допълва IPCEI Hy2Tech и който ще подкрепи изграждането на инфраструктура, свързана с водорода, и разработването на иновативни и по-устойчиви технологии за интегриране на водорода в промишления сектор.

И накрая, партньорството за чист водород беше създадено през ноември 2021 г. в подкрепа на научните изследвания и иновациите във водородната екосистема.

Рамката на политиката беше допълнена с 2 делегирани акта, официално приети на 20 юни 2023 г., приложими за възобновяемия водород съгласно Директивата за енергията от възобновяеми източници. Първият обхваща възобновяемите горива от небиологичен произход (RFNBOs) и определя критериите за продукти, които попадат в категорията "възобновяем водород". 

Другият предлага подробна схема за изчисляване на емисиите от жизнения цикъл на възобновяемия водород и рециклираните въглеродни горива, за да се постигне прагът за намаляване на емисиите на парникови газове, определен в директивата.

Wednesday 1 May 2024

EK и Китай чертаят нова пътна карта на фона на експертни опасения

Водородните проекти и инвестициите във вятърни турбини са важни стълбове на енергийния преход. Изследванията показват, че в тази насока Китай има почти монопол и играе все по-важна роля в електролизаторите, които са необходими за производството на водород, Според нидерландския научен TNO и изследователската агенция HCSS.

Picture: Личен архив

Това можело да доведе до големи рискове. Например, енергийният преход може да стане много по-скъп или по-бавен, ако Китай реши да повиши цените или да направи достъпни по-малко продукти.

Освен това изследователите посочват, че китайският пазар често остава затворен за западни компании. В резултат на това е много по-малко зависим от други страни.

Според експертите, една от възможностите, който не е все пак препоръчителна, е ЕС да ограничи китайските компании от големите договори в Европа като въведе и по-строги правила за китайските продукти по отношение на околната среда, безопасността и условията на труд, допълва нидерландският икономически сайт nu.nl.

Изследователите са единодушни, че не е добра идея да се спре напълно сътрудничеството. Според тях е необходимо отговорно сътрудничество.

"Въпросът, който възниква е: ще избере ли Европа по-евтини китайски електролизатори или инвестиции в по-скъпи, патентовани алтернативи за дългосрочна сигурност?".

Ако ЕС наистина избере китайски продукти, съществува риск. Отношенията могат внезапно да се влошат поради геополитическо напрежение, което може да забави изграждането на нови вятърни турбини.

Picture: https://environment.ec.europa.eu/

На този етап изглежда, че опасенията на експертите са напразни, защото на практика Брюксел и Пекин вървят в посока за насърчаване на икономическите дейности и в частност кръговата икономика.

Според подписан нов договор с пътна карта между Брюксел и Пекин в рамките на 2024 година усилено ще се търсят опции за стимулиране на бизнеси с пластмаса, на сектора с акумулаторни батерии и преработването.

Мандатът на тази карта, според официалното съобщение на ЕК, ще бъде отново преразгледана при първата среща на високо равнище, на която ще се дебатира бъдещето на кръговата икономика. Този ангажимент очевидно ще бъде сред новите цели на бъдещия екип на Комисията. Но отсега е ясно, че в документа ще залегнат и потенциално нови дейности за разширяване на бизнес сътрудничеството с азиатската страна.

Европейският комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичус коментира, че преходът към кръгова икономика е глобално предизвикателство и изисква големи промени във всички страни по света. „С тази пътна карта продължаваме ползотворното си сътрудничество с Китай за напредъка на кръговата икономика и създаването на нови възможности за по-устойчиво производство и потребление“, казва той след подписването на документа

Различни форми на кръговата икономика са обсъдили също генералният директор на ГД "Околна среда" Флорика Финк-Хойер и Джао Ченсин, заместник-председател на Националната комисия за развитие и реформи на Китай.

Брюксел и Пекин са се договорили за поредица от семинари за прехода – първият, от които е планиран за май е планиран 2024 г.

На фона на огромния проблем с биологичното разнообразие, изменението на климата и замърсяването на околната среда, Китай и ЕС имат взаимен интерес и важна роля в насърчаването на алтернативни пътища за развитие и просперитет, които не допринасят за изчерпването на нашата околна среда.

Какво представлява кръговата икономика?


Кръговата икономика има за цел да запази стойността на продуктите, материалите и ресурсите възможно най-дълго, като ги върне в продуктовия цикъл в края на тяхната употреба, като същевременно сведе до минимум генерирането на отпадъци. Колкото по-малко продукти изхвърляме, толкова по-малко материали извличаме, толкова по-добре за нашата околна среда.

Какви са ползите?

Кръговата икономика предлага възможност за преоткриване на нашата икономика, като я направи по-устойчива и конкурентоспособна. Това носи ползи за европейските предприятия, отрасли и граждани, като например по-иновативни и ефективни начини за производство и потребление; защита на предприятията срещу недостиг на ресурси и нестабилни цени; възможности за местни работни места и социална интеграция; оптимизиране на управлението на отпадъците, което стимулира рециклирането и намалява депонирането на отпадъци; икономии на енергия, тъй като по-малкото производствени процеси изискват по-малко енергия; ползи за околната среда по отношение на климата и биологичното разнообразие, замърсяването на въздуха, почвите и водите.

Кръговата икономика е и стремеж на ЕС за постигане на икономика с нулеви въглеродни емисии до 2050 г. и е от ключово значение за спиране на загубата на биологично разнообразие и постигане на нулево замърсяване

Tuesday 30 April 2024

Европейските институции отварят врати за Деня на Европа

По случай Деня на Европа гражданите ще имат възможност да посетят всички институции на ЕС в Брюксел и извън него, като научат повече за това какво прави Европа за и с тях.

Picture: https://audiovisual.ec.europa.eu/

Европейски парламент

Събитието за Деня на Европа в Европейския парламент на 4 май ще започне с церемония по откриването с заместник-председателя Марк Анхел (С&Д, Лу). Денят ще продължи с дейности за всички възрасти, с информационни щандове и кратки сесии за борба с дезинформацията, жените в политиката и агитация за изборите. Гражданите ще бъдат поканени да научат как да гласуват на европейските избори, защо гласуването има значение и как да допринесат за защитата на демокрацията. Ще има обиколки с екскурзовод на изложбата VOTE (Парламентариум) в Брюксел. Вижте пълната програма тук и събитията, организирани в 27-те страни от ЕС тук.

Съвет на Европейския съюз

На 4 май на Съвета в Брюксел посетителите ще имат възможност да вървят по стъпките на лидерите на ЕС. През целия ден ще се организират обиколки с екскурзовод без предварителна регистрация, което ще позволи на гражданите да разгледат и архитектурата на сградите на Съвета. По-младите посетители ще се насладят на поредица от специални анимации, включително търсене на съкровища. Всяка от 27-те държави членки ще има щанд, на който ще бъдат изложени националните традиции, специалитетите в хранителната среда и туристическите атракции. Посетителите ще могат да ги открият по интерактивен начин и да присъстват на изпълнения на живо. Изложба ще бъде посветена на 20-годишнината от разширяването на ЕС през 2004 г. Повече информация можете да намерите тук.

Европейска комисия

На 4 май гражданите са поканени да посетят сградата "Берлемон". Комисията ще даде възможност на гражданите да се запознаят с нейната роля, да проучат тематичните села, създадени за случая, и да открият историята на ЕС и нашите ценности. Посетителите ще имат възможност да разберат какво прави Комисията, за да защити нашата демокрация, многообразие и как изграждаме по-цифрово и по-зелено бъдеще. Специален раздел ще покаже нашата подкрепа за Украйна. Специални дейности ще подчертаят 20-ата годишнина от разширяването на ЕС през 2004 г., 25 години от еврото и 30 години от създаването на единния пазар. Пълната програма е достъпна тук. Представителствата в държавите-членки също ще организират прояви.

Европейска централна банка

Гражданите ще имат възможност да научат за еврото, общата валута на 20 държави от ЕС, проекта за цифрово евро и какво прави ЕЦБ, за да поддържа цените стабилни и банките сигурни и стабилни. На 4 май гражданите ще могат да се срещнат с експерти на ЕЦБ в Европейската комисия в Брюксел (повече информация тук). Също същата вечер ЕЦБ ще отвори врати във Франкфурт за предварително регистрирани посетители като част от инициативата "Нощ на музеите", а на 9 май ще се присъедини към фестивала "Европа" във Франкфурт.

Европейска сметна палата

На 9 май одиторите на ЕС в Люксембург ще предложат интерактивни ангажиращи игри и възможност за гражданите да направят тест, за да проверят одиторските си умения. Семействата и хората от всички възрасти ще могат да научат как Палатата помага за защитата на парите на гражданите на ЕС. Пълната програма тук.

Европейска служба за външна дейност

Посетителите на Европейската служба за външна дейност се приканват на 4 май да се потопят в динамичната работа на дипломатическата служба на ЕС в Брюксел и по света. Те ще участват в разговори с посланиците на ЕС и ще научат за ролята на ЕС за насърчаване на мира, правата на човека и устойчивото развитие в света. Те ще се насладят на музика на живо, танцови изпълнения, работилници и ще събират кулинарни вдъхновения от различни места по света. Потапящото пътешествие ще бъде допълнително обогатено с прожекции на разнообразни филми в кинозалата. Децата ще бъдат наши специални гости с много забавни занимания, включително и куклено шоу. Пълната програма тук.

Европейски икономически и социален комитет

Домът на организираното гражданско общество на ЕС ще отвори врати в Брюксел на 4 май. Членовете на Комитета ще участват в оживени дискусии с хората и ще чуят техните притеснения. Програмата на деня включва интерактивни игри, викторина на ЕС, музика на живо и дейности за деца. Когато посещават сградата на ЕИСК, гражданите ще могат също така да приветстват членовете и служителите на ЕИСК при приключването на колоездачно състезание за повишаване на осведомеността относно европейските избори. Пълният дневен ред тук.

Европейски комитет на регионите

Асамблеята на регионите и градовете в ЕС ще отвори сградата си в Брюксел на 4 май, за да събере гражданите заедно с политици на изборни длъжности на регионално и местно равнище. Интерактивните щандове и дейности ще дадат възможност да се запознаете повече с ролята и ангажимента на Комитета на регионите за намаляване на дистанцията между ЕС и неговите местни общности. За да отбележим деня – и 30-годишнината на Комитета – ще има фестивал на регионите и градовете с дегустации, викторини и цифрово шоу, предоставяйки възможност да отпразнуваме разнообразието на нашите територии. Повече информация тук.

Европейска инвестиционна банка

На щанда на Европейската инвестиционна банка за Деня на Европа в Брюксел на 4 май и в Люксембург на 9 май (подробности вижте тук) посетителите могат да разгледат емблематичните проекти, финансирани от банката в тяхната страна. Те могат също така да открият финансирани от ЕИБ инициативи като местни болници, транспортна инфраструктура като влакове или метро или бариери срещу наводнения, защитаващи родните им градове. Те ще могат да се ангажират с информация, свързана с ЕС, и да участват във викторина за шанс да спечелят награда!

На 9 май Европа отбелязва основополагащия документ на ЕС – Декларацията на Шуман. Подписана на 9 май 1950 г., декларацията е трамплин към сътрудничеството в Европа и мира на нашия континент. Денят на Европа е символ на откритостта, прозрачността, демокрацията и единството на ЕС.

Тазгодишното издание на Деня на Европа се провежда 45 години след първите европейски избори през 1979 г. и малко преди изборите през 2024 г., които ще се проведат между 6-9 юни във всички страни от ЕС.