About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 22 June 2024

Германия започва изграждането на ключова водородна мрежа

Европейската комисия одобри държавна помощ на Германия в размер на 3 милиарда евро за изграждането на ключова вътрешна водородна инфраструктура. По проекта страната се подготвя вече няколко години заедно със своите съседи Белгия, Нидерландия и Франция.

Screenshot: Аудиовизуална служба на ЕС/ Архив 

В мотивите си за помощта от ЕК Германия е заявила, че тази вътрешна инфраструктура впоследствие ще се разрасне в мрежа на дълги разстояния, за да се превърне в гръбнака на европейския водопровод.

Изграждането и експлоатацията ще бъде финансирано от операторите на водородни преносни системи, които ще бъдат избрани от германската федерална мрежова агенция Bundesnetzagentur.

Заемите ще бъдат предоставени от германската национална насърчителна банка Kreditanstalt für Wiederaufbau ("KfW"). Първият голям газопровод се очаква да заработи от 2025 г.

Управляващата коалиция в Германия се съгласи през пролетта механизмът за финансиране и удължи срока за строителство с 5 години до 2037 г., като също така предложи защита за инвеститорите в случай на фалит, припомня Ройтерс.

Зеленият водород се произвежда чрез разделяне на водните молекули чрез електролиза с помощта на възобновяема енергия, а германската тръбопроводна мрежа ще трябва да свърже вятърните паркове на север с индустриалните центрове на юг.

Бъдещите мрежови оператори от частния сектор ще търсят възвръщаемост на инвестициите си, като начисляват потребителски такси.

Междувременно стана ясно, че в страната се подготвя друг мегапроект, свързан със зелената индустрия. 

Петролната компания Totalenergies, която диверсифицира дейността си във възобновяеми енергийни източници, спечели търг в Германия за изграждането на вятърни паркове в Северно море заедно с германската EnbwПо информация на германския регулатор двете компании ще построят вятърни мощности за 3,02 милиарда евро.

ОТВЪД ГРАНИЦАТА

Освен Германия, Франция и Белгия също развиват своите водородни мрежи, за да са свързани страните по едно и също време. Наскоро френският гигант Engie обяви, че планира да започне изграждането на 700 км водородопроводи в Европа до 2030 година. Един от тези ключови проекти е свързан с преобразуване на газопроводи за транспортиране на водород между Франция и съседна Германия.

Трансграничният проект MosaHY ще свързва Франция с германската провинция  Саарланд (Германия). Той ще се изпълняв от дъщерно дружество на Engie и Creos Deutschland. Ако всичко върви по план френско-германските региони може да се похвалят с нова водородно връзка през 2027 година.

Белгия пък вече си има избран собствен водороден оператор на мрежата, подобно на тези за електричество и газ. Неговият мандат ще е 20 години.

Fluxys hydrogen е натоварен с планирането, разработването и управлението на водородната мрежа, задача, която е от съществено значение за енергийния преход.

Федералното правителство вече одобри водородна стратегия, в която е заложено изграждане на цялостна водородна мрежа в цяла Белгия, подобна на електропреносните мрежи на Elia и на природен газ на Fluxys.

Водородната мрежа е необходима за свързване на индустриалните клъстери в страната и за осигуряване на междусистемни връзки със съседните държави.

За да отговори на необходимостта от ускоряване на енергийния преход, Fluxys вече интензивно се консултира с пазара и започна подготвителни проучвания. Изграждането на водородна мрежа ще се реализира стъпка по стъпка с новопостроени тръбопроводи и пренасочване на съществуващите тръбопроводи, където е възможно, съобщиха от компанията в официалното съобщение до медиите.

Подготвителните работи за първата фаза вече започнаха, за да има общо 150 километра тръбопровод между индустриалните клъстери на Гент, Антверпен и Лиеж до 2026 г., с връзки с Нидерландия и Германия. За постигането на тази цел Fluxys получи безвъзмездна помощ от Европейския план за възстановяване.

Браншовете в Белгия, Нидерландия и Германия също не стоят със скръстени ръце. Те обявиха, че създават единна платформа за развитие на водородната икономика в Северозападна Европа, съобщи фламандският секторен клъстер WaterstofNet.

Инициативата е формализирана под формата на меморандум за сътрудничество между браншовия Белгийски водороден съвет (BHC), нидерландския NLHydrogen (NLH) и германския Nationaler Wasserstoffrat (NWR).

Участниците ще обменят актуална информация, ще си организират регулярни срещи, семинари и ще провеждат навременна комуникация, за да няма забавяне по начертаните приоритети.

Трите подписали страни вярват, че това партньорство ще донесе значителни ползи на пазара чрез насърчаване на инициативи както в областта на технологиите, така и в развитието на пазара и политиката, се казва в разпространено прессъобщение.

Белгия ще инвестира следващите години 250 милиона евро в изграждане на водородна инфраструктура и мрежа със съседните страни. Развитието е от изключително значение за цяла Европа. От 1600 километра над 600 се намират на нейна територия.

Отделно в областта на водородната икономика Германия и Белгия се договориха да свържат своите водородни тръбопроводни мрежи най-късно до 2028 г.

ЕДИННА ПЛАТФОРМА

До момента някои от страните в Западна Европа по отделно с браншовете развиват собствени инициативи за развитие на водородната инфраструктура. В буквално последните работни часове на тази Европейска комисия беше гласувано ускоряване развитието на водородния пазар по нов пилотен механизъм. С него ще се улеснят контактите между купувачите и доставчиците.

Пилотният механизъм за водорода ще събира, обработва и дава достъп до информация за търсенето и предлагането на възобновяем, нисковъглероден водород и производни, което ще позволи на европейските купувачи да се сравняват както с европейски, така и с чуждестранни доставчици, уточняват от комисията в свое прессъобщение.

До края на годината ще бъде подписан договор с изпълнител, който да изработи платформа за управление, а най-късно до средата на 2025 година да започне и нейното функциониране.  

В контекст на дългосрочната политика на Брюксел водородът ще играе важна роля за постигането на целите на Зелената сделка, постепенното премахване на руските изкопаеми горива и подкрепата за декарбонизацията и конкурентоспособността на европейската промишленост.

Комисията подкрепи развитието на водородната инфраструктура и свързаните с нея инвестиции и я определи като приоритетна в контекста на дългосрочните цели. За тази цел беше изработен и списък с проекти за водородни коридори, които се очаква да свържат потребителите с производители от целия ЕС, както и в международен план.

За дългосрочната политика на Брюксел водородът ще играе важна роля за постигането на целите на Зелената сделка, постепенното премахване на руските изкопаеми горива и подкрепата за декарбонизацията и конкурентоспособността на европейската промишленост.

Този нов механизъм ще играе решаваща роля за стартирането на функциониращ европейски пазар на водород. Все още има твърде малко проекти, които се движат към окончателни инвестиционни решения, и твърде малко кандидати, които подписват договори, за да преминат към водород. Този механизъм ще ни помогне да разберем по-добре и да определим къде се появяват търсенето и предлагането на водород. Информацията, която ще бъде на разположение, ще ни помогне да създадем мостове между европейските купувачи и доставчиците на водород както в рамките на ЕС, така и извън него, подготвяйки почвата за бъдещи търгове в рамките на Европейската банка за водород. Тя също така ще ни позволи да насочваме планирането и развитието на необходимата транспортна инфраструктура чрез проекти от общ европейски интерес и нейното финансиране чрез Механизма на ЕС за свързване на Европа в областта на енергетиката, коментира презюни комисарят по енергетика Кадри Симсон. 

No comments:

Post a Comment