About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 29 June 2024

ЕК третира санкциите срещу Беларус "на ниво участие" във войната в Украйна

Европейската комисия приветства решението на Европейския съвет на нов набор от санкции срещу Беларус с оглед на участието ѝ в незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна.

Снимка: www.pipeline-journal.net/

Тясната интеграция на руската и беларуската икономика значително улесни заобикалянето на съществуващите санкции срещу Русия. Този нов набор от санкции срещу Беларус отразява няколко от мерките, които вече са наложени на Русия, което прави санкциите на ЕС срещу Русия по-ефективни, се казва в позицията на ЕК.

Новите мерки са съобразени със специфичните характеристики на търговията между ЕС и Беларус и засягат различни сектори на беларуската икономика, включително търговията, услугите и транспорта.

Това дава възможност за ефективна стратегия в борбата срещу заобикалянето на конфликта, като същевременно се гарантира, че мерките са пропорционални на нивото на участие на Беларус в агресивната война на Русия срещу Украйна.

Комисията ще продължи да наблюдава възможното заобикаляне на санкциите срещу Русия през Беларус и е готова да подкрепи по-нататъшното съгласуване между двата режима на санкции.

Търговия

Ограниченията върху износа на стоки с двойна употреба и модерни технологии бяха разширени и бяха въведени нови ограничения за стоки, които биха могли да допринесат за увеличаване на промишления капацитет на Беларус, както и на морското навигационно оборудване, технологиите за рафиниране на нефт и някои луксозни стоки.

Забранен е вносът на стоки, позволяващи на Беларус да диверсифицира източниците си на приходи, както и на злато и диаманти.

Заобикаляне на мерките

Операторите от ЕС трябва отсега да положат максимални усилия, за да попречат на чуждестранните си дъщерни дружества да участват в дейности, които подкопават санкциите.

За да се намали рискът от заобикаляне по отношение на чувствителни стоки, транзитът на определени стоки (например с двойна употреба, съвременни технологии, огнестрелни оръжия, материали, свързани с въздухоплаването) през Беларус вече е забранен.

Освен това износителите от ЕС трябва да включат "клауза за не-Беларус" в новите договори, а операторите от ЕС, търгуващи със стоки на бойното поле, трябва да прилагат механизми за надлежна проверка.

Пакетът също така въвежда възможността Съветът да налага целенасочени мерки срещу физически или юридически лица, които заобикалят санкциите или значително подкопават тяхната цел или ефективност.

Услуги

Предоставянето на услуги на Беларус, нейното правителство и свързаните с тях лица вече е ограничено, включително счетоводни, одиторски, инженерни и рекламни услуги.

Автомобилен транспорт

Ограниченията бяха разширени, за да включат използването на ремаркета или полуремаркета, регистрирани в Беларус. Освен това съществуващата забрана за автомобилен превоз на стоки в ЕС, включително транзит, вече се прилага и за дружества от ЕС, притежавани 25 % или повече от беларуски лица.

Новите мерки дават възможност на операторите от ЕС да претендират за обезщетение за вреди, причинени от беларуски субекти, свързани с прилагането на санкции и отчуждаването.

Секторните мерки срещу Беларус бяха последно изменени през август 2023 г., за да бъдат приведени в съответствие със санкциите срещу Русия.

No comments:

Post a Comment